Özerklik dönemini 2 yaş sendromuna çevirmeyin

Süreç 12 ay ila 24 ay aralığında gerçekleşiyor gibi düşünülse de 1 yaş dolumuyla 3 yaşın sonlarına kadar görülebilen bir süreçtir.

Süreç 12 ay ila 24 ay aralığında gerçekleşiyor gibi düşünülse de 1 yaş dolumuyla 3 yaşın sonlarına kadar görülebilen bir süreçtir.

Özerklik dönemini içeriğini tanımlarsak aslında çocuğun bağımsız bir birey olduğunu farketmesiyle başlayan bir süreç olduğunu ve süreçte çocuk bağımsız bir birey olduğunu fark edebu farkedişiyle bağımsız hareket etme ihtiyacı duymaya başlar. Ebeveyne göre karşı gelme davranışı olarak algılanan davranışlar aslında çocuğun ebeveynlerine karşı tek başına hareket etme direnciyle başlar.
Dönemin özelliklerini göstermeye başlayan çocuk, ayaklanmaya başladıktan sonra bağımsız haraket etme yeteneğinin belirmesi normal bir durumdur.

Peki bu süreçte bağımsızlık ile beraber başka hangi davranışlar görülüyor;
Öncelikle bağımsızlık ile birlikte çocuk yürür, koşar, tırmanır, iter, ısırır... Kısaca kendi başına yapabileceği herşeyi yapar ve yapmaya devam eder. Bu esnada da çocuk yaptığı en ufak davranış ile kendi kendine gururlanır. Bu gururlanma aslında bir sonraki davranışı için çocuğa motivasyon etkisi yaratır.
Dönemin Belirtileri,
-Hayır kelimesini çok sık kullanmaları
-Her konuyla ilgili fazlaca soru sormaları
-Birşeyleri kendi başına yapma isteğinin belirmesi ve artması

Bu dönemde özellikle ebeveynlerin tutumu ve tepkileri eşgüdümlü ve uyumlu olmalıdır.

Peki özellikle dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
-Sınırlar koyun
-Alternatifler sunarak hayır dediği ve inatlaştığı anlarda dikkatini dağıtın
-Ağlayarak istediğini elde etmesine müsaade etmeyin
-Çocuğunuzun hassas olduğunuz konuları keşfedip o konuları kullanmasına müsaade etmeyin.
-Eğer çocuğunuz hassas olduğunuz konuları keşfettiyse görmezden gelmeye çalışın.
-Öfke nöbetlerinde duygularınızı kontrol altında tutarak sakin kalmaya çalışın ki
-Özgürlüğünü kazanmaya çalıştığı bu dönemde çocuğunuzu destekleyin.
-Hayır kelimesini çocuğunuza karşı sık kullanmamaya özen gösterin.
Biraz empati kuralım birlikte... Düşünün ki daha yeni konuşmaya kendinizi daha yeni ifade etmeye başladınız. Emeklemek mi oda tarihe karışıyor. Ebeveyn yardımı olmadan da yemek yiyebiliyorsunuz. Bunları yapabilecek enerjiye ve güce sahipiniz.

Peki sizi kim tutabilir artık ?
Çocuğunuzda aynen bu şekilde dünyasını keşfetmeye yarayan tüm yetilere sahipken buna engel olmaya çalışan her kim olursa olsun aksi bir tepki verecektir.
Bahsettiğimiz bu dönem farkedildiği gibi aslında ebeveyn desteğiyle sendrom olmaktan çıkıp aksine mükemmel bir özerklik dönemine dönüşebilir.
Nasıl mı?
-Çocuğunuz ne kadar çok soru sorarsa sorsun soru sormasını engellemeyin. Engel olduğunuz her soru ilerde içe dönük kişilik özelliklerine sahip çocuğu büyütmeniz sizi de zora sokacaktır.
-Soru sorma konusu gibi nesnelere dokunma konusunda da engelleyici tavırlar içine girmektense engel olmaktan lütfen kaçının.
-Sürekli açıklama yapmak bu dönem de pek bir işe yaramaz. Aksine sizi sadece yormuş olur. O yüzden açıklama yapmak yerine bu dönemde dikkatini dağıtın. Bu sizin içinde daha kolay olacaktır.
-Bu dönem içinde bulunduğunuz ortamlarda veya aile içinde çocuğunuzu asla uyumsuz, huzursuz vb tanımlayıcılara maruz bırakmayın.
-Ve çocuğunuza mutlaka seçeneklerden sunun. Bu seçenekleri de çocuk üzerindeki yaptırım gücünüz doğrultusunda şekillendirmenizi öneririm.

Eğer özerklik döneminin dışında bir şey farkederseniz veya özerklik dönemi ile baş edemediğinizi düşünürseniz alanında uzman kişilerden mutlaka yardım alınız.

Bu haber 642 defa okunmuştur

:

:

:

: