KKTC, siyasi kriz ile uyanıp istikrar ile doğacak mı?

Halkımızın inanın derdi siyaset değildir çünkü güven kalmamıştır.

Halkımızın inanın derdi siyaset değildir çünkü güven kalmamıştır. Ancak her kötü siyasi bir durumdan da siyaset yapmadan çıkamayacağımızı da gayet iyi biliyoruz veya bilmemiz gerekiyor. Felaket senaryosu çizmek benim tarzım değildir, benim makalelerimi takip edenler bunu çok iyi biliyor. Her olumsuz durumdan ders çıkartıp yeni güzel bir güne geçmek için düşünen ve çözüm için fikir üretmeye devam ederim.
KKTC şu an itibari ile ekonomik kriz yaşarken, son günlerde hükümet partileri içerisinde ki karşılıklı suçlamaları da içeren açıklamalar ile siyasi krizi de görüyoruz. Kıbrıs sorunun da hükümetin ortak bir görüşü olmadığı gibi çözüm için de bir insiyatifi de yoktur. Kıbrıs sorunu sanki de yalınızca KKTC CB Akıncı’ya havale edildi gibi bir davranış gözlemlemekteyim, gerçekte öyle bir eylem yoktur.
Kıbrıs sorunu, KKTC halkının ve anavatanımız Türkiye’nin ortak bir sorunudur. Bu ortak paydalar bir araya gelmez ise bu sorunun çözümü değil tartışması bile gerçekleşemez. Cumhurbaşkanı Akıncı yarın, aşırı istek uğruna Rum başkan Anastasiaidis ile yüz yüze görüşüyor. Rum tarafı Guteres çerçevesi üzerinde tam mutabakat olursa müzakerelere başlayabiliriz üzerinde ısrarcı. Akıncı’nın sözcüsü Anastasiadis “gelsin nasıl bir çözüm istediğini anlatsın” diyor. Israrla federasyon temelinde ki çözümü talep eden Akıncı ve ekibi, Anastasiadis, Crans Montana da bu iş çöktü dedi, ondan sonra ise Türk tarafı Türkiye’nin garantörlüğünden vaz geçerse çözüm olur diye açıklamaları vardır.
Federasyon temelinde ki çözüm istenci KKTC hükümetini ve meclisini de böldü. Hükümet ortağı, başbakan yardımcı ve dışişleri bakanı Özersay’ın açıklaması “federasyon çözüm önerisi ölmüştür” başka çözüm önerisi ortaya koyabilmek mevcut hükümetin başarabileceği bir gerçek değildir. CTP ve TDP’nin federasyon çözüm önerisinden başka bir önerisi yoktur, böylelikle hükümet bölünmüştür. DP GB Serdar Denktaş da CTP ve TDP gibi düşünmüyor.
Ana muhalefet UBP açıklamasında federasyon önerisi ölmüştür. UBP, HP, DP ve YDP Kıbrıs sorunun da ayni çizgide ve anavatan Türkiye de dahil.
O zaman siyasi kriz kapıyı çaldı. Hükümetin bozulacağı artık konuşulur oldu. CTP erken seçim dedi, ancak meclis de halk iradesini güçlü bir şekilde oluşturacak hükümet modelleri vardır, erken seçim halkımızın iradesine haksızlıktır, demokratik de değildir çünkü tüm hükümet modelleri denemiş değildir. Hükümet ile başlayacak bir kriz güçlü bir başka hükümet modeli ile fırsata dönüşebilir. Kurulacak yeni hükümetinde o zaman ulusal davamız olan Kıbrıs sorunun da yeni bir politikası, Türkiye ile birlikte olur. Akıncı o zaman şunu net görmüş olur ki Kıbrıs sorununda KKTC meclisi halkı adına daha sorumludur.
Bu haber 815 defa okunmuştur

:

:

:

: