Çocuk gözünden ölüm algısı ve yas kavramı

Yas Sürecinde Yapılması Gerekilenler

Yas Sürecinde Yapılması Gerekilenler
Çocuk deyip geçmeyelim elbette çocuklarda kayıplarının ardından yas tepkilerini yaşıyorlar. Elbette sürecin kalitesi de çocuğun gelecek yaşantısı olumlu yönde etkiliyor.
+Ölüm bilgisini çocuk ile konuşacak kişinin öncelikle kendisini hazır hissetmesi ardından konuşma ortamının huzurlu olmasına ve çocuğun soruları dışında sorularının cevaplarını destekleyecek cümleler ile konu hakkında anlatımda bulunması gerekmektedir.
+Çocuğun yas sürecini sağlıklı bir biçimde atlatması için, çocuğu en azından durumu paylaşmadan birkaç gün öncesinden hazırlamaya başlayabilir.
+Ama durum en kısa zamanda çocuk ile paylaşılmalıdır. Çünkü çocuk ortamdaki farklılığı ne kadar gizlenilmeye çalışılsa da hissedecektir.
+Çocuğa ölüm bilgisi paylaşılma esnasında tensel temas kurmak ihmal edilmemelidir ve gerekilen yerlerde de çocuğun kaygı düşüncesine göre destek vermesi gerekmektedir.
+Bu süreç içindeki çocuk ev ,okul ve çevre gibi bir değişim içine asla sokulmamalıdır.
+Ölüm den sonra çocuğa olan korumacı tavrında artış olabileceğinden kendinizi bu yönde kontrol ederek bu olumsuz artışa engel olunuz.
+Bu süreci çocuk okula gidiyorsa mutlaka öğretmenine ve okul psikoloğu ile paylaşınız.
+Çocuk ile durum paylaşıldıktan sonra çocuğun soruları olacaktır bu sorulara makul cevaplar vermeden konuşmayı sonlandırmayınız.
+Gelecek muhtemel sorulara karşı öncesinde düşünmenizi tavsiye ederim. Çünkü gelecek sorular sizin anlatım cümleleriniz içinde yer alan kelimeler ve onlar üzerine türetilen sorular olacaktır.
+Çocuğun yaşına ve gelişimine göre vereceği tepkiler değişecektir. Bu nedenle iki uçta tepkilere de görüşmeye başlamadan hazırlıklı olunuz.
+Yas süreci içinde olan çocuğa mutlak suretle tensel ve duygusal anlamda güvende olduğu hissettirilmelidir.
+Çocuğum yas süreci 1 aydan daha uzun farklı tepkilerle sürer ise psikolojik destek aldırmanız önerilir.
+Durumu açıklayacak kişi kendini hazır hissedemiyor ve yetersiz olacağı kaygısını taşıyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınarak onun eşliğinde durum paylaşılmalıdır.

Bu haber 514 defa okunmuştur

:

:

:

: