'DÖVİZ KRİZİ BİZİM SUÇUMUZ MU?'

'Artık, Kıbrıs'ın iki tarafından mobil iletişim sağlanabilecek. Bu bir adımdır. Bir birini yükseltmeme adına atılmayan adımlar, birçok konunun önünde engeldi. Bu iletişimin sağlanması önemli. Ücretlendirme ile ilgili yeni bir mücadele alanı yaratılmıştır.

'Artık, Kıbrıs'ın iki tarafından mobil iletişim sağlanabilecek. Bu bir adımdır. Bir birini yükseltmeme adına atılmayan adımlar, birçok konunun önünde engeldi. Bu iletişimin sağlanması önemli. Ücretlendirme ile ilgili yeni bir mücadele alanı yaratılmıştır. Bazı sorunların, hem hukuki, hem siyasi bir geçmişi var. Bu nedenle, bu tip adımların atılmasında bir isteksizlik yaşanabiliyor. Bundan sonra daha fazla sınır kapısının açılması. Eğitim sisteminin, pilot okullarda başlanarak, militarist olmayan eğitim sistemleri için ortak girişim yapılması, günlük yaşama dokunacak, güven artırıcı önlemler olarak arkası gelmeli.

Doğal gazdan hak iddia ediyoruz. Bu hak Kıbrıs Cumhuriyeti ortaklığından geliyor. Ama Türkiye'ye yetkilerimizi devrediyoruz. Bu biraz çelişkili. Buradaki zenginliğin herkese fayda getirmesi ve en başta Kıbrıslı Türklerin geleceği için federal çözüm sağlanmalı. Bizim geleceğimiz belirsiz, pasaportumuz, kimliğimiz, toprağımız tanınmıyor. Bu durum sürdürülebilir değil.

Kıbrıs sorunu çözülmediği sürece geleceği ön göremezsiniz. Şuan ortaya çıkan ekonomik protokol, çalışanları hedef alan bir protokoldür. Eski hükümet döneminde, kendi kendine yeten bir kuzey Kıbrıs için yol haritası hazırlandı. Ama olmadı, belki de böyle bir yapının oluşması istenmiyor. Sonra dövizin bu ülkeye ekonomik kriz yaratması bizim suçumuz mu?

KIB-TEK'in özerkleşmesi neden konuşulmuyor? KIB-TEK için tahsilat sorunu yok ki. Ben bu protokolün uygulamaya geçirilebileceğine inanmıyorum.

Maraş konusu zaman zaman gündeme getiriliyor. Türkiye için çok ciddi davalar, büyük bir maddi yük var. Bunlar için zaman kazanmak, TMK üzerinden Kıbrıslı Rumların mallarını alması, oluşan maddi tazminattan kurtulmanın yolu olarak, Maraş konusu yeniden ortaya atıldı. Bir de vakıf malı konusu tartışılıyor. KKTC yönetiminde Maraş'ın açılması BM kararlarına aykırıdır. Yeni bir tartışma açılmak isteniyor. Farklı bazı açıklamalar da var. Maraş'la ilgili 1974 yılındaki durum temel alınabilir deniyor. Konuyu 1571 kadar götürüyorlar. Bunlar tutar yanı olmayan, hiçbir şey kazandırmayan gündemler.'
Bu haber 186 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER