Bilim İnsanları, Bir Zamanlar İnsan Boyunda Penguenlerin Yaşadığını Keşfetti

Yeni Zelanda’da yapılan kazılarda, neredeyse insan boyunda penguenlerin kalıntılarına rastlandı. Boyları 1,6 metreyi bulabilen bu canlıların ağırlığı da 80 kilograma ulaşabiliyormuş.

Yeni Zelanda’da yapılan kazılarda, neredeyse insan boyunda penguenlerin kalıntılarına rastlandı. Boyları 1,6 metreyi bulabilen bu canlıların ağırlığı da 80 kilograma ulaşabiliyormuş.

Penguenler kısa boylu, paytak ve sevimli canlılar olarak biliniyorlar. Yeni Zelanda’da yapılan çalışmalarda bulunan penguen fosilleri ise bu canlıların her zaman bu kadar sevimli olmayabileceğini ortaya koyuyor.

Paleosen Dönem’de yaşamış olan bu iri kıyım penguen, bundan 56-66 milyon yıl kadar önce yaşamış. Bulunan fosillerle birlikte ‘canavar penguen’ adı verilen bu canlı türü de Yeni Zelanda’nın tükenmiş dev hayvanları arasına eklendi. Yeni Zelanda’da bugüne kadar dev papağanlar, kartallar, yarasalar ve 3,6 metrelik Moa adında bir kuş türünün yaşamış olduğu tespit edildi.


Canavar penguenler neden bu kadar büyükmüş?

Araştırmacılardan biri olan Paul Scofield, güney yarımküre denizlerinde görülen bu canlının keşfedilen en büyük penguen türlerinden biri olduğunu söyledi.

Bu penguenlerin ortaya çıktığı dönemde büyük deniz sürüngenleri, dinozorlarla birlikte dünya üzerinden silinmişti. Sonraki 30 milyon yılda denizler bu canlılara kaldı.

Günümüzde yaşayan en büyük penguen cinsi, 1,2 metrelik boyuyla İmparator Penguen’dir. Haliyle bu canlı, bugünkü en büyük penguenden 40 santimetre daha uzun.

Scofield, o dönemde canlıların büyük bir hızla evrim geçirdiklerini söyleyerek, bölgedeki su sıcaklığın da bugünkü gibi 8 derece değil, daha ideal olan 25 derece civarında olduğunu söyledi.

Canavar penguenin yaşadığı zamanlarda Yeni Zelanda henüz Avustralya kıtasından ayrılmamıştı. Avustralya da Antarktika ile hala bağlıydı. Canavar penguenler, Antarktika’da kalıntıları bulunan bir başka dev penguen türüyle benzerlikler taşıyor.


Canavar penguenlere ne oldu?

Canavar penguenlerin neden soylarının tükendiği ise bilinmiyor. En mantıklı açıklama ise denizlerde türeyen diğer canlılarla olan mücadeleyi kaybetmiş olmaları.

Araştırmanın yazarlarından Gerald Mayr, “Dev penguenler evrildiğinde büyük deniz sürüngenlerinin soyu yeni tükenmişti. Antarktika ve Yeni Zelanda’da milyon yıllar sonra dişlere sahip balinalar ve foklar gelene kadar rekabet edecek hiçbir deniz canlısı yoktu.”

Dev penguenlerin tükenmesi ile bu rakiplerin artması arasında bağ olduğu gözükse de konuyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Canavar penguen kalıntıları, Kuzey Canterbury’de yapılan kazılarda bulundu ve uluslararası bir ekip tarafından incelendi. Bu bölge, 1980’lerden beri amatör paleontologların çalışmalar yapıp fosiller bulduğu bir bölge olarak görülüyor.
Bu haber 465 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER