HÜKÜMET KAYNAK ARIYOR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Vergisini Zamanında Ödeyen Yükümlülere Yüzde On İndirim Yapılmasını Sağlayan Yasa Gücünde Kararnameyi” oybirliğiyle kabul etti. Oylamada 34 milletvekili kabul oyu kullanırken, 16 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Vergisini Zamanında Ödeyen Yükümlülere Yüzde On İndirim Yapılmasını Sağlayan Yasa Gücünde Kararnameyi” oybirliğiyle kabul etti.
Oylamada 34 milletvekili kabul oyu kullanırken, 16 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Sunat Atun kararnameye ilişkin raporu okuyuşunda milletvekillerine detaylı bilgi verdi.

TATAR

Ülkede refahın artırılması için çalışmaların üst düzeyde olduğunu kaydeden Tatar, muhalefetinde bu süreçte yaptığı eleştirilerle katkıda bulunduğunu ifade etti. Tatar, zor dönemde aldıkları kararname kararlarını meclisin açılmasıyla artık almayacaklarını, gizli bir karar alma gibi de bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.
2020 bütçesi dışına çıkmak gibi bir çalışmaları olmadığını ifade eden Tatar, halka; “karamsar olmayalım, süreç iyi yönetilmiştir, bir kaç ay içinde tam olarak olmasa da eskiye döneceğiz. Herkes işine, yatırımına, ülkesine sahip çıkmaya devam etsin. Gelecek için hep birlikte çalışalım. Hedefe kilitlenelim, bir birimize sarılalım” çağrısında bulundu.

Bu süreç sonunda ülkenin turizmde aranan bir destinasyon olacağına inanç belirten Tatar, yeni dönemde ülkenin gelişeceğine ve korona sürecinde yaşanan özgüvenle çalışmaların sürdürüleceğine vurgu yaptı.

ARIKLI

Arıklı, zarar gösteren kişilerin kurumların üzerine gidilip gidilmediğini, vergiden kaçan veya vergi ödemeyen şahısların yaşam standartlarına bakılıp bakılmadığını sorarak, “Zenginlere dokunmadan Türkiye’den para beklendiğini” öne sürdü ve bu durumu eleştirdi. Hükümetin krizin ciddiyetini anlamadığını öne süren Arıklı, vatandaşın da geleceğe yönelik umutlarının azaltıldığını söyledi.

“Servet vergisinin” getirilmesi, öz kaynakların artırılması ve ülkenin üzerine düşen ekonomik tedbirleri almasının gerektiğini ifade eden Arıklı, bunun ardından enflasyon oranında Türkiye’den para istenebileceğini kaydetti.

Arıklı, bugünkü kararname ile maliyeye ne kadar kaynak gireceğinin de açıklanmasını isteyerek, tasarıya destek vereceklerini söyledi.

ÖZYİĞİT

Güney Kıbrıs’ta bir dönem yaşanan ekonomik krizde “varlık vergisi”nin uygulandığını ve yüksek gelirlerden traşlanan kaynakla alt gelirlilere verilip, piyasanın ekonominin çarklarının çalıştırıldığını ifade eden Özyiğit, turizm ve yüksek eğitimde gerekli tedbirler alınmazsa ekonominin çok zorlanacağını kaydetti.

Güney Kıbrıs ile kapıların ne zaman açılacağının henüz belli olmadığını, açılması durumunda da ortaya çıkacak sonuçların bilinmediğini ifade eden Özyiğit, Pile’deki vatandaşların da sorunlarının giderilemediğini anlattı.

Özyiğit, kapıların açılmasının ekonomiyi güçlendireceğini, çarkların hızlı dönmesini sağlayacağını, ancak tarihin henüz belli olmadığını ifade ederek, “Bu çarklar nasıl dönecek biri bize anlatsın” dedi.

“Türkiye’den para gelecek mi?” diye soran Özyiğit, üst kazanç grubundan da vergi alınamadığından geriye bir tek iç borçlanmanın kaldığını belirtti.

ERHÜRMAN

Vergi toplamak ve maliyeye katkı sağlamak için çıkarılan kararnamelerin yasaya çevrileceğini ifade eden Erhürman, Türkiye’den de bu süreçte kaynak geleceğinin anlaşıldığını ifade ederek, tam da bu dönemde kaynakların nasıl ve nerelere harcanacağının konuşulması ve meclisin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Erhürman, kaynağın nasıl harcanacağıyla ilgili bir plan program gerektiğini, çünkü kaynağın kısıtlı olduğuna işaret ederek, ülkenin en önemli gelir kaynakları turizm ve yüksek eğitimden bir süre kaynak gelemeyeceğinin ortada olduğunu kaydetti.

Bu yüzden kapıların açılmasının, sağlık ön planda tutularak en erken zamanda değerlendirilmesi gerektiğini, bunun yanında içte düşen alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, aksi halde piyasada yaşanacak gelir kaybının çok büyük sorunlar yaratacağına işaret etti.

Erhürman, bu yüzden gelen kaynağın nerelerde kullanılacağının “yaşamsal” olduğunu belirterek, ilk etapta sağlık olacak şekilde kötü senaryolara hazır olunması gerektiğini, ikinci olarak da işsiz kalan kişilere yönelik kesilen ödemelerin, sigorta ödemelerinin, yatırımların ve işletmelere verilecek desteklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı.

Gelecek kaynağın “ülkeyi rehavete kaptıracak noktaya getirmemesini” de isteyen Erhürman, turizm, yüksek öğretim, inşaat sektörü, tarım, hayvancılık, küçük sanayi, çevre ve bilişim alanlarında yeniden yapılanmaya tam da bu dönemde gidilmesi gerektiğini, ayrıca gelir vergisinin de yeniden kurgulanması gerektiğine inanç belirtti.
Bu haber 580 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER