Dünyadan bi haber olmak..

“Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yeni tip corona virüsün (Covid-19) risk görünümüne dair hazırlanan raporda, uzun süren bir küresel resesyon endişesine dikkat çekildi.

“Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yeni tip corona virüsün (Covid-19) risk görünümüne dair hazırlanan raporda, uzun süren bir küresel resesyon endişesine dikkat çekildi.
WEF'in Kovid-19’un etkilerine ilişkin anket yöntemiyle hazırladığı “Covid-19 Riskleri Görünümü” raporu yayımlandı.
Raporda, yaklaşık 350 risk yöneticisinin üçte ikisi gelecek 18 ay boyunca dünyaya dair en büyük endişelerinin “Covid-19 pandemisinden dolayı uzun süren bir küresel resesyonu” gösterdi.
Risk yöneticilerinin yarısı, özellikle başta gençler arasında, yüksek yapısal işsizlik beklediğinin aktarıldığı raporda, Covid-19’da ikinci dalga veya farklı bir bulaşıcı hastalık üçüncü en büyük endişe kaynağı olduğu belirtildi.
Büyük ekonomilerde mali durumun zayıflamasının dördüncü en büyük endişe olarak sıralandığı raporda, belirli ülkelerdeki sanayinin veya sektörlerin tamamen toparlanamaması beşinci sırada yer aldı.”
Bu rapor yukarıda da anlaşılacağı gibi Dünya Ekonomi Forumuna ait.
Aşağıdaki görüşler de ekonomi yazarı Halil İbrahim Bardakçı’ya ait.
“Avrupa takas bankaları Clearstream ve Euroclear bankaları Türk lirası takas işlemlerini 18 Mayıs itibariyle aralarındaki platformdan (Bridge) kaldırıyorlar.
Bu şu demek mesela Borsa İstanbul'da hisse satacak veya alacak Avrupalı bir yatırımcı bu takas bankalarının arasındaki platformdan yararlanamayacak.
Bir başka örnek; mesela yabancısınız yüksek meblağlı bir TL ödeme yapacaksınız kontratınız var, kredi vereceksiniz fark etmez. Takasbanka gidiyorsunuz TL almak için kapı duvar hadi diyor başka kapıya. Çünkü overdraft kredi hatları kapalı.
Peki, bu takas bankaları aralarındaki Türk lirası işlemleri hangi gerekçeyle kaldırdılar? Dolar kurunu 20 kuruş düşürmek için BDDK'nın bankalara getirdiği TL işlemlere sınırlama saçmalığı sebebiyle.
Bu TL işlemlere getirilen engel gerizekalılığı şu anda fiilen TL'nin konvertibilitesini uluslararası planda yok ediyor.
18 Mayıstan sonra uluslararası piyasalarda TL satmak, karşılığında döviz almak, Uluslararası piyasalarda İran riyali satmak ve karşılığında döviz almakla aynı kategoride.
Veya daha basit bir şekilde açıklayayım:
Avrupa takas bankalarının aralarındaki işlemler için bundan böyle
Ha Kırgızistan Manatı, ha TL
Ha Cezayir Dinarı, ha TL
Ha Mozambik Meticali, ha TL
Ha Ruanda Frank'ı, ha TL
Türk lirası bundan böyle bu tip ülke paraları gibi nakit işlemlere veya anlaşmalarda kullanılmayacak ancak müşteri isterse denominatör olarak yani euro parasını isterse TL karşılığı olarak da gösterecekler.
Konvertibilite bıçağını çekti uluslararası piyasalar.
Bu kısacık metinli kararın öylesine yıkıcı etkileri olabilir ki hep beraber yaşayacağız. Boğazına kadar yabancı yatırımcıya muhtaç bir ekonomi yaratıldı ve şimdi de tek bir sent dövizin bile ülkeye gelememesiyle karşı karşıyayız.”
Bu düşünceler de KKTC Maliye Bakanı
Olgun Amcaoğlu’na ait.
Kıbrıs Gazetesinden alıntı yapılmıştır.
“Amcaoğlu global bir kriz yaşanmakta olduğuna işaret etti ve konuyla ilgili istişarelerin sürdüğünü belirtti.
Amcaoğlu, “Aralık sonuna kadar 3.3. Milyar TL’lik bir ihtiyaç olduğunu söylemiştik. Türkiye yanımızdadır her zaman da yardıma hazırdır. İstemediğimiz zamanda bile bize yardım yapmış Anavatan Türkiye, bugün de biz ‘aman’ demeden yanımızdadır. İhtiyaçlarımız istişare edilmiştir. İlgili rakamları gündeme getirdik. Ama bir süreçten geçiyoruz bu durumda bile Türkiye bizi düşünüyor. Bunlar siyasi malzeme yapılamaz. Türkiye bizim yanımızdadır kimse merak etmesin. Kendi adımlarımızı atarken, ekstra kaynaklar ulaşacaktır. KKTC insanı Türkiye olmadan pandemi ortamından sağlıklı bir şekilde çıkamaz” diye konuştu .”
Sizlerin de göreceği gibi vizyon yoksunu olmak tam da böyle bir şey.
Ve yine göreceğiniz gibi öngörü den yoksun,el yordamı ile hazine yönetmeye çalışan bir bakanımız var.
Daha da bir şey ekleme ihtiyacı duymuyorum değerli okurlar, siz nasıl bir sığ siyasetin ülkeyi güya yönetmeye çalıştığını zaten yaşayatak, iliklerinize kadar hissederek görüyorsunuz...



Bu haber 1369 defa okunmuştur

:

:

:

: