Hükümet devam mı, tamam mı?

Ortalama iktidar ömürlerinin 1,5 yılı geçmediği ülkemizde, hükümetten gelen çatırdamalar yeni bir başlangıcın işareti sayılıyor.

Ortalama iktidar ömürlerinin 1,5 yılı geçmediği ülkemizde, hükümetten gelen çatırdamalar yeni bir başlangıcın işareti sayılıyor.
31 Aralık’ta süresi sona eren Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi emirnamesine baş gösteren anlaşmazlık, 15 Ocak’tan 15 Temmuz’a kadar da aşılamadı.
Bir de buna İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri’nin 15 Temmuz’daki yeni emirnameye tarih koymayarak Sayın Tatar’ın deyimiyle “hükümeti kandırma” girişimi eklenince, işin tadı iyice kaçtı.
Hükümetin yol haritasıyla ilgili farklı formüller üzerinde tartışmalar sürüyor.
Birinci formül, hükümetin aynen hiçbir şey olmamış gibi yola devam etmesi... Ancak bu formülü gerçekçi bulmayanlar, “Testi bir kez kırıldı. Bu hükümetin daha fazla devam etmesine imkan yok” diyerek karşı çıkıyor.
İkinci formül, hakkındaki iddialar nedeniyle hedefe konulan İçişleri Bakanı Baybars’ın görevden alınması… Bu göreve HP’den bir başka ismin İçişleri Bakanı tarafından atanarak hükümetin bir nebze olsun rahatlayabileceği öne sürülüyor. Ancak bunun da geçici bir çözüm olduğu ifade ediliyor.
Üçüncü formül ise yeniden dörtlü koalisyon için girişim başlatılması. Özersay tarafından nabız yoklanan bu girişimin seçim hükümeti olacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı’na aday olanların bu hükümette yer almaması isteniyor. Ancak Ocak 2018’deki seçimlerden sonra köprünün altından çok sular aktı. Şartlar değişti. Böyle bir hükümetin CTP, DP ve TDP tarafından tercih edilemeyeceği ifade ediliyor.
Dördüncü formül ise UBP –DP-YDP ile yeni bir hükümet kurulması. İstanbul’da bulunan Hüseyin Özgürgün’ün dönüşüyle bu hükümetin 26 sandalyeye ulaşabileceği belirtiliyor. Ancak bu hükümet modelinde de partiler tam bir uzlaşı sağlayabilmiş değil.
DP’nin erken seçime karşı çıktığı bu modele, YDP ancak erken seçim şartıyla destek veriyor. DP, Başbakan Yardımcılığı’nın da aralarında bulunduğu iki bakanlıkta ısrarlı. YDP ise hükümette girmeden dışarıdan da bu hükümete destek verebileceğini belirtiyor. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimi ile erken seçimin bir arada yapılması YDP’nin olmazsa olmazı.
Tüm iddialar kulislerde tartışılırken, Başbakan Tatar’ın erken seçim için en erken Ocak 2021’i işaret etmesi de UBP’nin görüşü olarak kamuoyuna yansıdı.
Önümüzdeki günler hükümet için çok kritik olacak. Siyasette yükselen tansiyon, dananın kuyruğunun bu hafta kopacağına işaret ediyor. İzleyip göreceğiz.


Bu haber 10566 defa okunmuştur

:

:

:

: