Banka kredi kartı dolandırıcılığı

Bilişim teknolojisinin her alanda gelişmesi ve hayatı ciddi anlamda etkiler hale gelmesi ile birlikte, bilişim teknolojisinin gelişmesi; kişilere kanunları ihlal etme fırsatı vermesinin yanı sıra ortaya yeni suç tiplerinin çıkmasına da sebebiyet vermiştir.

Bilişim teknolojisinin her alanda gelişmesi ve hayatı ciddi anlamda etkiler hale gelmesi ile birlikte, bilişim teknolojisinin gelişmesi; kişilere kanunları ihlal etme fırsatı vermesinin yanı sıra ortaya yeni suç tiplerinin çıkmasına da sebebiyet vermiştir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte suçların türlerinde ve işleniş biçimlerinde artışlar meydana gelmiş olup, küreselleşmenin etkisiyle teknolojinin bu denli ilerlemesi bilişim suçları kapsamında olan bankacılık sektörünü de etkilemiştir.
Bilişim suçları alanında düzenlenen Banka ve Kredi kartları dolandırıcılığı suçu, başkasına ait banka ve kredi kartlarının hukuka aykırı bir şekilde kullanılması veya başkası adına sahte hesap kart üretilmesi, satılması, devredilmesi, sahte kartların kabul edilmesiyle oluşan bir bilişim suçu olup, hamiline sağlamış olduğu faydanın yanı sıra bünyelerinde bulunan güvenlik açığı nedeniyle saldırılara açık bir alan oluşturmasından dolayı suç haline gelmiştir.
Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen koronavirüsle birlikte devlet yönetimleri vatandaşlarını hastalıktan korumak için sokağa çıkma yasakları ilan etmişlerdir. Dışarı çıkamayan, karantinada olan insanlarda birçok banka işlemini, ödemelerini internet üzerinden yaparak, internet bankacılığını kullanmak zorunda kalmışlardır.
Koronavirüsle birlikte dünya alışık olmadığı farklı bir boyuta geçmiş ve insanlar bu süreci en az hasarla atlatabilmek, iş hayatlarını sürdürebilmek adına teknolojiyi daha fazla kullanmaya başlamışlardır. Dünyanın artık dijitalleşmeye başladığı yadsınamaz bir gerçek haline gelmiştir.
Dijitalleşen dünya ile birlikte bilişim alanında işlenen suç oranında da tüm dünya genelinde bir artış yaşanmaya başlanmıştır.
Bilişim alanında suçların düzenlenmesi açısında ülkelere baktığımızda; bazı ülkeler bu alandaki suçları önleyebilmek için birden fazla kanunda düzenleme yapmayı tercih ederken, bazı ülkeler ise ceza kanunlarına bu alanlarda ekleme yaparak düzenleme yapmayı tercih etmişlerdir.
KKTC ise bu konudaki yasal boşluğu doldurmak ve hukuka aykırı eylemleri önlemek amacıyla “bilişim suçları yasa”sında bu alanda bir düzenleme yapmıştır. Söz konusu yasa öncesinde birçok kişi ve kuruma büyük zararlar veren bu tarz hukuka aykırı eylemler bu konuda mevcut yasalarda bir düzenleme olmaması nedeniyle cezasız kalıyordu.
Bilişim Suçları Yasa Tasarının oyçokluğuyla mecliste kabul edilmesiyle birlikte; artık dolandırıcılık ve başkalarını kandırmak amacıyla, menfaat elde etmek için bilgi verip alan kişiler de suç işlemiş olacaklardır. Ayrıca başkalarına ait banka, hesap, kredi kartı veya müşteri bilgilerini ele geçirerek, bundan menfaat sağlayanlar da asgari ücretin 120 katına kadar para cezasına veya 10 yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya da çarptırılabilecektir.
Teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla artması ile birlikte işlenmesi kolaylaşan bilişim suçlarıyla etkin mücadele etmek için topluma farkındalık kazandırılması ve bu konuda bireylere güvenlikle ilgili bilgilendirme yapılması gerekmektedir.

Bu haber 2140 defa okunmuştur

:

:

:

: