Kısa dönemde yatırımlar

Türkiye’de finans tabloları iyiye doğru gitmiyor. Altın , Dolar , Euro ve diğer finans enstürümanları tarihi rekorları kırmış durumda. BIST de ilk kez tarihi zirveleri gördü.

Türkiye’de finans tabloları iyiye doğru gitmiyor. Altın , Dolar , Euro ve diğer finans enstürümanları tarihi rekorları kırmış durumda. BIST de ilk kez tarihi zirveleri gördü. 120 bin seviyelerine gelen borsa İstanbul son 2 günde uluslararası piyasalarının da baskıları ile 120 bin altında satışlar gördü. Özellikle BIST 100 şirketleri son 2 günde bayram sonrasında ve öncesinde büyük satışlar gördü.
İç politika ve dış politika gelişmelerinin yanında uluslar arası alanda oluşan ve değişen dengeler ile beraber Türkiye’de finans enstrümanlarında dengesizlik ortaya çıktı. 04.08.2020 tarihinde Beyrut’ta gelen bombanın patlaması ve ardında uluslar arası alanda enformasyon bakımından gelen haberler sonrasında piyasalar tedirgin oldu. ÇİN ve ABD gerilimi de piyasaları etkilemiş durumda. Dolar 7.08 seviyelerini test etti. Euro 8.40’ı test etmiş durumda. İşte bu ortamda yatırımcılar şirketlerdeki hisselerini satıp altın ve dövize yönelmiş durumda. Türkiye’de hükümetin aldığı kararlar neticesinde döviz alım ve altın alımlarında alınan vergilerin de pek etkili olmadığı görülmektedir.
Uzun vadede istikrarın gelmesi gerektiği piyasaların kısa vadede çok alıcı ve satıcılı bir ortam bizleri bekliyor. Kurların bu kadar değişken olduğu bir dönemde yatırımcıların aslında istikrarlı bir şekilde yatırımlarını bölerek bu dönemi atlatmalarında fayda görmekteyiz.
Eylül ayı sonrasında COVİD 19’da gelecek 2. dalga söylemi de piyasaları bir dönem etkileyebilir. O yüzden kısa dönemli olabilecek ve atılabilecek adımlar belli. Lakin bu dönemde ürkmeden , gerilmeden yatırımlarını koruyabilen kazanacaktır.
Uluslararası alanda ABD- Çin gerilimi artmaya devam edecektir. Bu bakımdan yatırımcılar da buna göre pozisyon alırlarsa gelecek dalgalardan minimum seviyede etkide kalacaktır.
2020 yılının son çeyreğine doğru girilirken, dünya ekonomisinde covit 19 ile daralan ticareti 2021’de tekrar canlandırılması için ülkelere büyük görevler düşmektedir. Uluslar arası çatışma ortamları ve AB içinde ki karşıt söylemlerde piyasaları tedirgin etmeye devam edecektir.

Bu haber 4010 defa okunmuştur

:

:

:

: