BİR AŞI DA OXFORD’DAN

Almanya ve ABD’li şirketlerin ardından bir aşı müjdesi de Oxford Üniversitesi’nden geldi. Yüzde 90 etkili olan covid aşısı muadillerinden daha ucuz ve daha kolay muhafaza edilebiliyor.

Almanya ve ABD’li şirketlerin ardından bir aşı müjdesi de Oxford Üniversitesi’nden geldi. Yüzde 90 etkili olan covid aşısı muadillerinden daha ucuz ve daha kolay muhafaza edilebiliyor.

İlaç şirketi AstraZenaca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen corona virüs aşının üçüncü aşama klinik verilerine aşının ortalama olarak yüzde 70 koruma sağladığı duyuruldu. Bununla birlikte, sonuçlarda aşının bir dozunun bazı gönüllülerden yüzde 90'dan fazla koruma sağlayabildiği görüldü. Aşının başarısı Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının yüzde 95 düzeyinde koruma sağladığının açıklamasının ardından beklentilerin altında kaldı. Ancak Astra Zeneca geliştirdikleri aşının, diğer iki aşıdan daha ucuz olacağını ve buzdolabı sıcaklığında saklanabilmesi nedeniyle daha kolay dağıtılabileceğini belirtti. AstraZeneca'nın dağıtım direktörü Cheng, 2020'in sonuna kadar da 200 milyon doz üretileceğini duyurdu. Öte yandan, aşının yaklaşık bir yıl boyunca Covid-19'a karşı koruma sağlayabileceği belirtildi.

İngiliz ilaç şirketi AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen ve iki doz halinde uygulanan 'AZD1222' adlı aşının ortalama olarak yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurdu. AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, uygulanan dozlardan birinin ise yüzde 90'dan fazla koruma sağladığı ifade edildi.

Geniş kapsamlı klinik çalışmalara, yarısı İngiltere'de, geri kalanı Brezilya'da olmak üzere 20 binden fazla gönüllü katıldı. İki doz aşı yaptıranlar arasında 30 Covid-19 vakası görüldü. Araştırmacılar, aşının ortalama olarak yüzde 70 oranında koruma sağladığını açıkladı.

Bununla birlikte, gönüllülere iki 'yüksek' doz verildiğinde korumanın yüzde 62 olduğu, ancak insanlara önce 'düşük' doz ve ardından yüksek doz verildiğinde bu oranın yüzde 90'a yükseldiği ifade edildi. Ancak, farklı miktarlarda uygulanan dozlarının neden değişik sonuçlara neden olduğu konusunda detay verilmedi.

Bu haber 1524 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER