ENGELLİ SİYASET

Engelliler günü nedeniyle toplantı düzenleyen Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 1985 yılında 22 maddedeaçıkladıkları sorun ve taleplerinin, bugün 14 maddeye düştüğünü ancak sorunların hala devam ettiğini söyledi.

Engelliler günü nedeniyle toplantı düzenleyen Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 1985 yılında 22 maddedeaçıkladıkları sorun ve taleplerinin, bugün 14 maddeye düştüğünü ancak sorunların hala devam ettiğini söyledi.


Engelliler Federasyonu Engelliler Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi... Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, açıklamasında “Sorunlar yumağı ortada durmaya devam ediyor” ifadelerini kullanarak 14 maddelik 'istem paketi'ni okudu.


KKTC Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 1985 yılında 22 maddede topladıkları sorun ve taleplerinin, bugün 14 maddeye düştüğünü ancak sorunlarının devam ettiğini belirterek “yine bir sorunlar yumağı ortada durmaya devam ediyor” dedi.
K.T Engelliler Federasyonu’na bağlı K.T. Görmezler Derneği, K.T Zihinsel Engelliler Derneği, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği, Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği ve Umut Otizm Dernekleri, Görmezler Derneği Mehmetali Tatlıyay Eğitim ve Kültür Salonu’nda, engellilerin genel sorunlarını içeren basın toplantısı gerçekleştirdi.
Derviş Yücetürk basın toplantısında, “gelmiş geçmiş hükümetlerin engellilere gerekli desteği vermediklerini, 23 Kasım 1993’te çıkan yasanın iyi bir yasa olmasına rağmen, 94 yılında hükümet edenlerin değerlendirme tüzüğünü değiştirerek yasanın engelliye değil hastalara hizmet etmesini sağladığını” aktardı.

Yücetürk, her işyerinin yasal olarak 25’e 1 oranında engelli istihdam etmesi gerektiğini fakat bunun yapılmadığını, 660 engellinin iş ve aş beklediğini, istihdam edilmeyen ve nakdi yardım ve katkılarla ayakta durmaya çalışan engellilerin yaşamlarını idame ettirecek gelire sahip olmadıklarını anlattı.

Erişim ve ulaşım konularına bakıldığı zaman, tüm belediyelerin sınıfta kaldığını iddia eden Yücetürk, bu noktada devletin yasa ve tüzüklerin gereğini yapmasının elzem olduğunu aktardı.

Özel Eğitim konusunda sendikalardan da tam destek alınan yasa tasarısı hazırlamalarına rağmen bunun halen Meclisten geçirilmediğini kaydeden Yücetürk, bazı Bakanlıkların üstlenmesi gereken yükleri, Derneklerin üstlenmek zorunda kaldığını ifade etti.

Devletin halen anne-babası ölüp kendisi hayatta kalan engelli bireyler için düzgün bir sistemi hayata geçiremediğini yineleyen Yücetürk, “Engelsiz Yaşam Evi” Projesine 2014 yılında başlanmasına rağmen çeşitli nedenlerle halen bitirilmediğini, ikinci etabı başlaması gereken projenin ikinci etabının başlamadığını ve bunun da engelliler için ayrı bir sorun oluşturduğunu belirtti.

Yücetürk, Devletin üstlenmesi gereken ve üstlenmediği tüm görevler için artık yasa, hukuk ve mahkeme yoluna gideceklerini ve Anayasa Mahkemesi dahil her yerde haklarını arayacaklarını vurguladı.

Yücetürk, Vakıflar İdaresi’ni de eleştirerek, “920 bin TL engellilere katkı yaptık” söyleminin boş bir söylemden ibaret olduğunu savundu ve bu katkının kimin parasıyla nereye yapıldığının açıklanmasını istedi.
Bu haber 1348 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER