İçimizdeki federasyoncuların duymadığını İngiltere’den duydular

Türkiye’de Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yaptığı toplantıda Kıbrıs meselesini de ele aldı.

Türkiye’de Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yaptığı toplantıda Kıbrıs meselesini de ele aldı.
Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, 'Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek olan Kıbrıs görüşmelerinde kalıcı çözümün bağımsız iki devlet temelinde gündeme alınması hususu vazgeçilmezdir” denildi.
Cumhurbaşkanı Tatar da zaten daha seçilmeden önce bu stratejiyi izleyerek halktan oy istedi. Hatta federasyonu asla görüşmeyeceğini de deklare etti.
Halk da onun bu tutumu karşısında Akıncı karşısında Tatar’ı seçerek, bu devletin en yüksek makamı olan Cumhurbaşkanlığı’na taşıdı.
Şimdi ana muhalefet CTP’nin de içinde bulunduğu sol kesim, Cumhurbaşkanı Tatar’ı seçim döneminde verdiği sözleri unutarak, yeniden federasyon zemininde masaya oturmasını istiyor.
Bu nasıl olacak?
Bu halk oyunu federasyonu görüşecek bir Cumhurbaşkanı’na mı verdi, yoksa artık iki eşit egemen devlet temelinde KKTC’nin uluslararası statüsünü hiç olmazsa yükseltmeyi deneyecek bir lidere mi oy verdi?
Öğrenilmiş bir çaresizlik içinde kıvranan sığ siyaset anlayışı ne yazık ki ne Ankara’nın söylediklerini, ne de yeni dönemde Kıbrıs Türkü’nün sözcüsü olan Cumhurbaşkanı Tatar’ın söylediklerini duyuyor. Daha doğrusu duymak dahi istemiyor.
Bizimkiler Ankara ve Tatar’ın söylediklerinin dünyada asla kabul edilmeyeceğini söyleye dursun, İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw, “İki bölgeli federal çözüm arayışları bir sonuca varmadı. iki devletli çözüm anlamında çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyorum” deyince ezberler bozuldu.
Bir devlet olarak KKTC’nin bütün kriterleri karşıladığını ancak devlet olarak kabul edilmediğini de söyleyen Straw, “Bu noktada İngiltere Hükümeti’nin KKTC’yi tanıma yolunda bir adım atarak doğrudan uçuşları başlatabileceğini düşünüyorum” dedi.
Bu sözler Ankara ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın birlikte yürüdüğü yeni yolu anlamak istemeyen içimizdeki federasyoncuları kelimenin tam manasıyla bozguna uğrattı.
Çünkü konuşan İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı’ydı ve Kıbrıs sorununda izleyeceğimiz yeni politikanın batıdaki ilk yankısını bizlere gösteriyordu.
Ne yazık ki bu desteğe sevineceğimiz yerde Rumlardan önce üzülenler, cevap yetiştirenler oldu.
Ancak artık mızrak çuvala sığmıyor. Kimse Kıbrıs meselesinin 50 yıl daha masada can çekişmesini beklemesin.
27 Nisan’daki Cenevre zirvesi yeni sahadaki müsabakanın ilk randevusu olacak. Bizden söylemesi…


Bu haber 8476 defa okunmuştur

:

:

:

: