Yüreğimize dokunmak Ayşe Tural

İnsanların hayatına dokunuyor, yazar Ayşe Tural... Yaşamın büyüsünü anlatıyor onlara, adı sevmekle başlasın diye öğütler veriyor; kalbinin ateş böceklerini hissettiriyor, iyi ki varsınız, hayat bir şölendir, diyor.

İnsanların hayatına dokunuyor, yazar Ayşe Tural... Yaşamın büyüsünü anlatıyor onlara, adı sevmekle başlasın diye öğütler veriyor; kalbinin ateş böceklerini hissettiriyor, iyi ki varsınız, hayat bir şölendir, diyor.

Yazarın okuduğum kitaplarının isimlerini arka arkaya dizdiğimde bir hayat felsefesi ortaya çıkıyor.

Çanakkale Biga’da doğan yazar, Samsun Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü bitiriyor. 1975 yılında adaya geliyor ve Lefkoşa Türk Lisesinde başlayan Edebiyat Öğretmenliğine pekçok devlet okulunda devam ediyor. On dört yıllık çalışmanın ardından emekliye ayrılan Tural, özel okul ve dershanelerde eğitim vermeye devam ediyor. Bu arada okul öncesinden üniversiteye kadar her kademede gençlere ışık olmaya çalışıyor. Söyleşiler ve konferanslar veriyor, şiir günleri yapıyor. Her adımında “ Hayatı ve insanı sevin; yaşamak güzeldir.“ diyor.

O, yaşadığı bu toprakları ve öğrencilerini çok seviyor. İyi ki Varsınız isimli kitabı “Bu ülkede, bu topraklarda yaşadığım 30 yıl boyunca beni seven, bana değer veren sevgi dolu yüreklerini açan tüm gönül dostlarıma” (s:4) cümlesiyle başlıyor. Ateş Matbaacılık tarafından iki bin beş yılında basıldığı için bu süre kitapta otuz yıl olarak geçiyor. Değerli yazar, 45 yıldır bu topluma emek vermeye devam ediyor.

1997 yılından beri (halen) KIBATEK Edebiyat Kurumu ile Türkiye, Romanya, Bosna, Makedonya, Kazakistan, Ukrayna, Moldova, Rusya ve Ürdün’de Kıbrıs Türk Edebiyatını, edebiyatımızın yazar ve şairlerini tanıtıyor.

Üniversitelerde yabancı öğrencilere Türk dilinin düzgün öğretilme sürecinde ders vererek yer alıyor. Halen televizyon programlarında konuk ettiği ve söyleştiği sanatçılarla, köşe yazılarıyla sanata katkı yapmaya devam ediyor.

Şiirleri pek çok yabancı dile çevrilen yazarın 16 kitabı ve 1 şiir CD’si var;
Farklısınız (şiir, 1997 ) Sevgileri Yarına Bırakma (şiir, 1998 ) Biraz Mutluluk Alır mısınız?( anı-deneme, 1999 ) Benim Adım Şiir(şiir, 2000 ) Gökkuşağı (17 dile çevrilmiş şiirleri, 2003 ) İyi ki Varsınız (anı-deneme, 2005 ) Yüreğin Çağırdı Beni (şiir, 2006 ) Hayat Bir Şölendir (anı-deneme, 2006 ) Aşkın Kum Saati (şiir, 2009 ) Sen/Siz (Özbekçe’ye çevrilmiş şiirler, 2010 ) Adı Sevmekle Başlasın (anı-deneme, 2011 ) Sevmeye Beş Kala (şiir, 2012 ) Bu Dünya Sizin (çocuk şiirleri, 2013 ) Bakışların Çağırdı Beni (CD/şiir, 2013 ) Hayatınıza Dokunabilir miyim? (anı-deneme, 2015 ) Kalbimin Ateş Böcekleri (şiir, 2017 ) Yaşamın Büyüsü (anı-deneme, 2019 )
“ İyi ki Varsınız” isimli kitapta Afrika ve Kıbrıs gazetelerinde ve Çanakkale Olay gazetesinde çıkan köşe yazıları yer alıyor. Deneme türü bu eserinin satır araları Kıbrıs yakın tarihiyle ilgili pek çok iz taşıyor. Anı-Belgesel niteliğinde.
“İnsanın yaşadığı topluma, nefes aldığı şehre borcunun olduğunu düşünürüm…Onu geliştirmek, temiz tutmak ve geleceğe güvenle bakan gençler yetiştirmek gibi…” (s:144).
Sadece Kıbrıs’a ilişkin değil bulunduğu dönemin önemli olayları da yer alıyor kitapta. Yaklaşık üç bin kişinin hayatını kaybettiği New York İkiz Kuleler faciasından üzüntüyle bahsederken, binanın en üst katlarından birinde çalışan yeğeninin bir gün önce master eğitimine başlamak için görevinden ayrıldığını ve işe gitmediği için hayatta kaldığını öğreniyoruz (s;150).
Bin dokuz yüz yetmiş beş yılında Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik sıkıntılar da yer alıyor kitapta. İşsizlik, eğitimli gençlerin iş bulamayıp nitelikli olmayan işlerde çalışmaları yer alıyor sayfalarda. “Ablam üniversite mezunu, sekreterlik yapıyor. Alıp başımı gideceğim ben de... “ diyor bir genç (s;175). Değerli yazar yaşadığı toprakların sorunlarına duyarlılıkla yaklaşıyor.
Kıbrıs’ın günlük hayatından kesitlere de yer veriyor. Yaşam tarzından, Kıbrıs insanının sevgi dolu yüreğinden gururla söz ediyor. O yılların Kıbrıs’ını anlamak için arşiv niteliğinde yazıları.

“Hayat Bir Şölendir” isimli kitabı da anı- deneme türü. İki bin altı yılında basılıyor. Bin dokuz yüz doksan dokuz Eylül’ünden, iki bin dört Haziran’ına kadar zaman kesitinde olanları inceleme fırsatı buluyoruz sayfalarda. Anılara da yer verdiği kısımlarda yazarın çocukluğuna ait noktalar yakalayıp onu daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz (s:35). Dedesinin evinde her zaman hazır tutulan konuk odasındaki çarşafların sabun kokusu doluyor genzimize (s:37). Denize olan tutkusunu öğreniyoruz yine satır aralarından; üniversitede yatılı okurken öğle yemeği arasında bile koşa koşa denize girmesini (s:41). Onu adaya çeken tutkunun biraz da denize olan sevgisi olduğunu anlıyoruz.
Yazar aldığı davetle Çanakkale’de özel bir kolejde öğretmenlik yapmak üzere 1999-2001 yılları arasında adadan ayrılıyor. Geri döndüğünde yazdığı “Hayat Bir Şölendir” kitabında şu cümleleriyle bu topraklara olan sevgisini anlatıyor;
“Kıbrıs’a özel, Kıbrıs’a özgü bitkileri seyrediyorum. Masamın her kenarında bir Atatürk çiçeği var. Güneş ve kuşların sesi insana dinginlik veriyor. Burası tam bir bahar bahçesi gibi. Minik minik tahtalarla ayrılmış üç-dört kök muz bile var. Ben bu ülkeyi yüreğime işlemiş küçük şeyleri için seviyorum. Kendine özgü güzellikleriyle seviyorum… Başımı kaldırınca onları görmek bilemezsiniz bana nasıl güven veriyor. Çoğumuz bunu kavrayamıyoruz. Çünkü hiçbiriniz benim gibi onlardan ayrılmadınız ki!” (s;89)

Bunları bir çay bahçesinde otururken yazıyor. Ada, havasıyla suyuyla sizi kendine bağlar, adadan gideni geri çeker sözünü doğrularcasına...

“Adı Sevmekle Başlasın“ isimli kitabında ise “Ada’m büyülüdür” diyor. “Nasıl mı?...Kocaman portakal renkli güneşi, hayatı çok da ciddiye almayan insanları, yaseminleri, gece tütenleri, günnasirleri, bir de rengarenk cemilelerle zakkumları…Masmavi denizi, göz alabildiğine uzanan kumsalları, asırlık zeytin ağaçları ve Beşparmak Dağları ile tam bir masal ülkesi…Sizi bilmem ama benim gözümle de gönlümle de memleketim böyle bir yer…
Yaşadığınız cennetin farkında olmaktır önemli olan...”
Ayşe Tural,

Yağmur yağıp da,
Buğulanınca camlar,
Yüzünü çizeceğim
Parmağımın ucuyla…
İşte o zaman
Kim olduğunu
Belki
Bulabilirim

diyor YAĞMUR DAMLASI isimli şiirinde. (Yüreğin Çağırdı Beni, S:111)

Kalbimin Ateş Böcekleri kitabının AKDENİZLİ isimli şiirinde;

AKDENİZLİ’yim diyorsa bir şair…
hele hele de kadınsa…
dur orda

gözünü kırpma
canına okur dizeleri
yürek aşkın ateşiyle için için yanar da
dumanı tütmez bilesin…(s:1)

mısralarıyla, Marmaralı bir şairden çok Akdenizli olduğunu hissettiriyor okuyucusuna.

Hayatınıza Dokunabilir miyim? isimli kitabında ise gitmek keşfetmektir diyor; yeni insanları, yeni hayatları, yeni yürekleri arayıp bulmak demektir… En önemlisi kendini bulmaktır. Yaşadığı yerden giderek, adamıza gelip hepimizin yüreğine ve hayatına dokunan Gazeteci, Yazar, Şair Ayşe Tural’a teşekkürler. Kitabınızın ismi gibi siz de İYİ Kİ VARSINIZ.
Bu haber 1317 defa okunmuştur

:

:

:

: