ÖZERSAY’DAN HÜKÜMETE GEÇİTKALE ÖNERİSİ

HP Genel Başkanı Kudret Özersay Geçitkale’de yapılacak yeni düzenleme konusunda değerlendirme yapabilmek için önce içeriğinin ne olduğunun bilinmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda hükümetin ve Cumhurbaşkanının dahi bilgisi olmadığını söyledi.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay Geçitkale’de yapılacak yeni düzenleme konusunda değerlendirme yapabilmek için önce içeriğinin ne olduğunun bilinmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda hükümetin ve Cumhurbaşkanının dahi bilgisi olmadığını söyledi.

Kudret Özersay Geçitkale’de yapılacak yeni düzenleme konusunda olumlu yahut olumsuz bir değerlendirme yapabilmek için önce içeriğin ve kapsamın ne olduğunun bilinmesine ihtiyaç olduğunu ancak bu konuda sadece muhalefetin değil hükümetin ve Cumhurbaşkanının dahi bilgisi olmadığının anlaşıldığını söyledi.

Halkin Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay “içeriği netleşirse ve makul bir adım atılacaksa o zaman doğru bir yöntem izlenmelidir. Kapalı Maraş’ın açılmasında yapılan hata umarım tekrarlanmaz ve KKTC yetkilileri bunun içeriğinden son dakika haberdar olmaz. Meclis’in de devre dışı bırakılmaması gerekir” şeklinde konuştu ve hükümete bazı önerilerde bulundu.

Kudret Özersay, daha önce Maraş konusunda yaşananların yaşanmaması, Hükümetin ve muhalefetin son dakika yine bir oldu bitti ile karşı karşıya kalmaması için meclis ile diğer siyasi partileri de bilgilendirmek noktasında bir hassasiyeti dile getirerek Geçitkale Havalimanının “dönüşeceği ifade edilen” statüsü ve “kullanımı” ile ilgili hükümete “kuşkusuz içeriğin ne olacağı çok önemli ama yöntem olarak uluslararası anlaşma enstrümanını kullanın, çünkü bu daha doğru olur” önerisi yaptı.
Aralık 2019’daduyurulan, Geçitkale Havalimanı’nın İHA ve SİHA üssü olması ardından bu kez Geçitkale ile ilgili yeni gündem 20 Temmuz törenlerine yansıması beklenen Geçitkale’nin “fiili statü dönüşümü” ile daimi askeri üs olması…
Bugüne kadar Geçitkale, Dalaman merkezli ‘iniş noktası’ olarak kullanılıyordu, bundan sonra ise F-16’lar dâhil savaş uçaklarına da ev sahipliği yapabileceği konuşuluyor.

Konu hakkında geçtiğimiz hafta Başbakan Hamza Ersan Saner’in “hem yakın geçmişte meselenin içinde olduğunu belirtmesi’ hem de buna rağmen Genel Kurulda “Geçitkale Havalimanı ile ilgili İHA ve SİHA’lara ilişkin görüşmeler var…
Geçitkale 2009’dan bu yana kullanılmadı, oradaki elektrik telleri nedeniyle kullanılamaz da” şeklinde ifadeler kullanması başbakanın ya konuya hakim olmadığı ya da kasti bir biçimde “kaçtığı” yorumlarına neden oldu.

Meclis Genel Kurulunda ise yerinden söz alan Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Başbakan Saner’e kritik bir değerlendirme ve öneride bulunmuştu.
Geçitkale’nin İHA’lar için bir iniş/kalkış-ikmal merkezi olması noktasında 2019’da kendisinin de o dönem hükümette olduğu Bakanlar Kurulu kararı olduğunu hatırlatan Kudret Özersay, Geçitkale ile ilgili yeni durumun “içeriğinin şimdilik bilinmediğine” ancak Hükümetin önümüzdeki iki ay içinde yapılması düşünülen değişikliği Türkiye ile konuşması, içeriğinden haberdar olması gerektiğine işaret ederek bu konuda yöntem olarak uluslararası anlaşma yapmanın ve muhalefeti de önceden bilgilendirmenin daha doğru olduğunu ifade etmişti.

“ACİL OLDUĞU İÇİN BAKANLAR KURULU KARARIYLA YAPILMIŞTI”

Konu hakkında ulaştığımız Kudret Özersay, Meclis Genel Kurulunda da belirttiği hususları şöyle özetledi;

“Geçitkale Havalimanı ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının açıklamalarına baktığımızda; bir kere insansız hava araçları ve askeri üsse dönüşebileceğine dair bazı açıklamaları oldu ama kapsamı tam olarak belli değil… Belirlenmedi henüz, öyle anlıyoruz. Ama birinci nokta daha önce acil bir ihtiyaç çerçevesinde, yani Doğu Akdeniz’de yapılacak araştırma ve kazılara destek mahiyetinde özellikle monitöring (gözetleme) yapmak üzere… Türkiye’den kalkacak insansız hava araçlarının kazı yapacak gemileri gözetlemesi bağlamında Türkiye’ye dönüp ikmal yapması güçlük içerdiği ve kesintiye uğradığı için böyle bir uygulama talebi geldi bizim de hükümette olduğumuz o dönemde… Acil olduğu için böyle bir yöntemle, yani Bakanlar Kurulu kararıyla bu düzenlemeyi yapmıştık.

Sözleşme yani Geçitkale havalimanı sözleşmesinin içinde spesifik olarak bu tür askeri kullanımlara ilişkin madde vardır. Bakanlar Kurulu olarak o maddeye dayanarak mecliste de diğer siyasi partilere de bilgi vererek kısa süre içinde Bakanlar Kurulu kararı alındı ve İHA’lara ilişkin adım atıldı önceki hükümet döneminde…”

“TEMMUZ AYINA KADAR YETERLİ SÜRE VAR, HÜKÜMET ÖNCE İÇERİĞİNİ ÖĞRENSİN SONRA DA MUHALEFETE DE BİLGİ VERSİN”

“(Bu noktada) bir öneride bulunacağım: Bugünden Temmuz ayına yeterli bir süre
var, eğer Türkiye’nin veya hükümetimizin veya (Geçitkale’nin) birlikte kullanımına ilişkin bir düşünce varsa ve bu Temmuzda ilan edilecekse bunun içeriğini, kapsamını istişare edin. Tam olarak istenilen medir, bize göre de uygunsa bunu tek taraflı bir Bakanlar Kurulu kararı olarak yapmayın. Uluslararası anlaşma yöntemini kullanın, çünkü hem uluslararası ilişkiler ve statü açısından, hem de bir uluslarası anlaşmanın yürürlüğe girmesinde meclisin de dahil edilmesi, muhalefetin de dahil edilmesi anlamında doğu bir yaklaşım olur bu…”

“DAHA ÖNCE MARAŞ KONUSUNDA CUMHURBAŞKANIN DAHİ SON DAKİKA HABERİM OLDU DEDİĞİ BİR DURUMU YAŞADIK MAALESEF…”

“Genel bir şey söylüyorum, spesifik bir şey söylemiyorum çünkü içeriğini bilmiyoruz.
İçeriğini gördüğümüz zaman düşüncemizi açıklarız, o ayrı. Muhtemelen siz de istişare ettikçe şekillendireceksiniz. Umarım daha yaşadığımız yanlışlar tekrar etmez.. Sayın Cumhurbaşkanı (Ersin Tatar) da bunu birkaç kez ifade etti: Maraş’ın açılması sürecinde son dakika buradaki yetkililerin haberdar olmadığı, içeriğinin Türkiye’de belirlendiği ama burayla tam da istişare edilmediği kötü örnekler var geçmişimizde…”

“BUNU BAKANLAR KURULU (KARARI) ŞEKLİNDE YAPARSANIZ BAŞKA KOMPLİKASYONLAR DA BERABERİNDE GELEBİLİR”

Geçitkale’de yapılacak yeni düzenleme konusunda olumlu yahut olumsuz bir değerlendirme yapabilmek için önce içeriğin ve kapsamın ne olduğunun bilinmesine ihtiyaç olduğunu ancak bu konuda sadece muhalefetin değil hükümetin ve Cumhurbaşkanının dahi bilgisi olmadığının anlaşıldığını söyledi. Özersay ayrıca “Madem ki şimdi (bu konuda) zaman var, bunun içeriğini şekillendirirken araç ve enstrüman olarak uluslararası anlaşmayı lütfen dikkate alın ve değerlendirin. Bunu Bakanlar Kurulu (kararı) şeklinde yaparsanız başka komplikasyonlar da beraberinde gelebilir. Uluslararası anlaşma söz konusu olduğunda buradaki diğer siyasi partilerin de bilgilendirilmesi ve tartışarak ilerlenmesi çok daha doğru olur düşüncesindeyiz… Bu bir öneridir sadece…”
Bu haber 90 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER