Armut piş ağzıma düş modeli kalkınma!

Maliye kılı kırk yarıyor. Ay sonunda kamunun maaşlarımı ödeyebilmek için yapmadığı plan yok.

Maliye kılı kırk yarıyor. Ay sonunda kamunun maaşlarımı ödeyebilmek için yapmadığı plan yok.
Türkiye’den gelen para artık eskisi gibi bol derin değil. Borçlanma desen sonu yok.
Hükümet en son hayat pahalılığı ödeneğini durdurmayı denedi.
Yükselen tepki karşısında onda bile kendi içinde birliği sağlayamadı. Bu yüzden Meclis’e getirdiği tasarıyı da geri çekmek zorunda kaldı.
En son dün kamuda örgütlü sendikalar ve sivil toplum örgütlerine ödenen üyelik aidatlarından yüzde 5 kesinti yapılmasını önerdiler.
Sendikalar ayağa kalktı, bunda da sonuç alınmasına imkan yok.
Kısaca gelir yaratmak için bir çok yol deneniyor. Ama atılan taş, ürkütülen kurbağaya değmiyor.
Peki ne yapmalı?
Şunu peşinen söyleyelim. Öyle üç oradan beş buradan kesmekle olmaz. Hükümetin ihtiyaçları karşılaması için kallavi bir gelir yaratması gerekiyor.
Bunun için gelir yaratıcı önlemlere kulak kabartmak birinci şart olmalı.
İş insanı Ali Özmen Safa’nın ortaya attığı öneri, bu kapsamda ciddi bir şekilde değerlendirilmelidir.
Ne önerdi Safa?
Ülkede 250 bin dolarlık mülk alana vatandaşlık verelim. Bu kişilerin gerekirse 20 yıl seçme ve seçilme hakkı da olmasın. Ama verilecek vatandaşlıkla ülkeye yatırım yapmak isteyen de güven duysun. Ali Özmen Safa, önerinin formülünü şöyle özetliyor:
“Müteahhitler Birliği, şu anda satılmayı bekleyen 25 bin konutluk stok olduğunu söyledi. Bu konutlardan 4 bin tanesini 250 bin dolardan satsak 1 milyar dolar eder. Bu parayı inşaatçı kazanacak. Bunun yüzde 5 KDV’si, yüzde 4 stopajı var. 1 milyar dolardan hesaplarsak devletin kasasına da 100 milyon dolara yakın bir para girer. 4 bin vatandaşlıklar için de kişi başına 10 bin dolar istesek bu da 40 milyon dolar eder. İşte size kaynak…”
Yanlış duymadınız. Bir yılda ekonomiye girecek 1 milyar dolardan, Maliye’nin kasasına girecek 140 milyon dolardan söz ediyoruz.
Peki bu ülkenin 2021 bütçesinin toplam büyüklüğü ne kadar? Kabaca 1 milyar doların biraz üzerinde. Yani yaklaşık 10 milyar TL.
Rakamlar yalan söylemez. Gerçekler ortada...
Altın Tapu olarak özetleyebileceğimiz önerinin Güney’deki Altın Pasaport ile hiçbir benzerliğinin olmadığını ise söylemeye gerek dahi yok. Çünkü burada satılan pasaport yok. Sadece ülkede yatırım yapmak isteyene kolaylık için teşvik var.
Öneri gündeme gelir gelmez İran’dan Azerbaycan’a kadar bir çok yerden mesaj aldık. Cumhurbaşkanı Tatar öneriye destek verdi. Muhalefet tartışmaya açılması istedi. Ama ne yazık ki hükümetten tek ses çıkmadı.
Sanıyoruz ki yine Türkiye’den gelecek kaynağa umut bağlandı. Yine armut piş ağzıma düş modelini benimsediler. Ancak artık o armut pişmiyor, eskisi gibi de ağzınıza düşmeyecek. Bizden söylemesi.
Bu haber 8566 defa okunmuştur

:

:

:

: