Haksız tahrik indirimi

Haksız tahrik kavramı, TCK madde 29’da açıklandığı üzere, kişinin haksız bir fiilin kendisinde meydana getirdiği şiddetli elem veya hiddetin etkisi ile suç işlemesi durumunda ceza sorumluluğunu azaltan bir ceza indirimi nedenidir.

Haksız tahrik ile suç işleyen kişinin kusur yeteneğinde bir azalma meydana gelir. Haksız tahrik hususundan bahsedebilmemiz için bazı şartlar gerekmektedir. Bunlar;

1- Haksız tahrik oluşturan bir fiil bulunmalıdır. Fail, mağdurun kendisine yönelik haksız bir fiil gerçekleştireceği düşüncesiyle suç işlerse haksız tahrik indiriminden yararlanamaz. Mağdurun, faile karşı somut bir fiili bulunmalıdır.
2- Haksız tahrike neden olan fiil “haksız bir fiil” olmalıdır. Mağdurun faile karşı ika ettiği fiil haklı bir nedenden kaynaklandığı takdirde fail haksız tahrik sebebiyle ceza indirimi alamaz. Fiilin haksız olup olmadığı her somut olaya göre ayrıca incelenmelidir.
3- Haksız tahrik teşkil eden fiil, faile yönelik olmalıdır. Suç mutlaka tahriki oluşturan, haksız fiili işleyen kişiye karşı olmalıdır. Haksız fiil, yalnızca faile karşı işlenmek zorunda değildir. Failin yakınlarına, değer verdiği kişilereveya bir başkasına karşı işlenmiş haksız fiiller, failde elem ve öfke yaratacak boyutta ise haksız tahrik hükümleri uygulanabilir.
4- Fail, öfke veya elemin etkisi altında kalmış olmalıdır. Haksız tahrikin etkisi altında iken fail öfkeyle ve şiddetli elem ile hareket etmelidir.
5- İşlenmiş olan suç, öfke ve elemin oluşturduğu psikolojik durumun bir sonucu olmalıdır. Failin ruhsal bir tepki olarak değil de soğukkanlılıkla suç işlemesi halinde haksız fiil hükümleri uygulanamaz.

Haksız hareket hususunda ilk hareketi kimin yaptığı da büyük önem taşımaktadır. İlk haksız hareket failin kendisi tarafından yapıldıysa, haksız tahrik indiriminden yararlanamaz. Burada temel kural, ilk haksız hareketin mağdur tarafından yapılmış olmasıdır.

Mağdur ve failin her ikisinin de karşılıklı haksız fiillerde bulunması halinde, haksız tahrikte dengenin bozulup bozulmadığı araştırılır. Fail, haksız bir fiil ile mağduru tahrik ettikten sonra karşılaştığı tepki sebebiyle tahrik altında kaldığını savunamaz. Ancak failin aldığı tepki, kendi gerçekleştirdiği fiil ile karşılaştırıldığında aşırı bir hal almış ise haksız fiil konusunda dengenin bozulduğundan bahsedebiliriz.

Son olarak haksız tahrikte kaçınılmaz hata konusundan bahsedecek olursak, bu durum failin haksız tahrikin varlığı konusunda hataya düşmesidir. Haksız tahrikin varlığı konusunda kaçınılmaz bir hataya düşen fail hatasından yararlanacaktır. Haksız tahrik hükümleri uygulanır. Ancak hatanın kaçınılmaz olup olmaması büyük önem taşır. Hata kaçınılabilir bir hata ise fail haksız tahrik hükümlerinden yararlanamaz.
Bu haber 1060 defa okunmuştur

:

:

:

: