Sekiz Ağustos’u unutma

Yarın tam tamına 57 yıl doluyor .

Yarın tam tamına 57 yıl doluyor .
Kıbrıs Türk Mücadele Tarihinde “Çanakkale geçilmez “sloganı ile özdeşleşen şanlı Erenköy direnişinin yıl dönümü .
21 Aralık 1963 ‘te Kıbrıs Ortaklık Cumhuriyetini Helen Cumhuriyetine çevirmek için Yunanistan’ın desteği ile ada Rumlarının Türkler üzerinde başlattıkları soy kırım girişimi karşısında . Yüksek öğrenimlerini Türkiye’de yapan Kıbrıslı Türk öğrenciler ve bir kısım Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türkler . Adada kardeşlerine destek için öğrenimlerini yarıda keserek , Rum’a ve Yunan’a karşı direnmek ve savaşmak için Türkiye’nin de desteği ile adaya çıktılar . Çıktıkları nokta Erenköy idi .
1964 , adanın dört bir yanında Kıbrıslı Türklerin yoğun oldukları mahallere , top yekun Yunan destekli Rumların saldırdıkları yıl olarak Kıbrıs Türk Mücadele tarihine geçmiştir .
İşte bu ortamda , ağabeylerinin verdiği yaşam mücadelesine katkı koymak için gönüllü , istekli ve kararlı olarak Erenköy’e çıkmışlardı .
Erenköy mücahitleri destansı savaşlar vererek Kıbrıs Türk Mücadele tarihinde yerlerini almışlardır .
Yarın bu savaşımın ve mücadelenin 57. yılı . Zaman su gibi akıp gitmekte . Erenköy mücahitlerinin birçoğu hayata veda edip öbür dünyaya göçmüşlerdir .
Hayatta kalanların bir kısmı ise dünyaya tutunma mücadelesi vermektedir .
Erenköy direnişinin Kıbrıs Türk halkı üzerindeki en büyük etkisi . Coğrafya olarak direkt Türkiye ile olan bağlantısıdır . Erenköy koyu ve limanı , adanın dört bir yanında direnmekte olan mücahitlerin de silah ikmal ve donanım noktası idi . Buranın elden çıkarılması , direnişin bir anlamda son bulması ile eş anlamlı bir sonuç doğuracaktı .
Bunun için Erenköy Kıbrıs Türk Halkı için stratejik öneme haiz yegane liman konumundaydı .
Buranın çökertilmesi için çok saldırılar oldu . Rum tarafı tüm olanaklarını kullandı . Elinde ne varsa saldırdı . Silah ve güç dengesi kat kat üstün bir güçle Mücahitlere saldırıldı . Erenköy’ün teslim alınması için tüm güçlerini kullandılar .
Bir avuç öğrenci mücahidin direnişini , 40 bin Yunan ordusu kıramadı aşamadı .
Erenköy geçilemedi .
Bu , adanın dört bir yanında direnen ve savaşım veren Türk Mücahitlerine tahminlerin üzerinde güç ve moral verdi . Direniş ve azimlerini artırdı . Karşı tarafın moralini bozdu .
Anavatan Türkiye , Kıbrıs Türk Halkının yanında olduğunu ispatlamak için Erenköy’e hava kuvvetleri ile müdahale etti . Bu hareketle tüm adadaki Kıbrıs Türk Halkının moralleri tavan yaptı .
Bu ayni zamanda Dünyaya da bir mesajdı . Türkiye, Kıbrıslı kardeşlerinin yanında olduğunu . Rum’un ve Yunan’ın insafına terk edilmeyeceklerini tüm dünyaya duyuruyordu .
Erenköy direnişi , mücadele tarihimizde çok önemli bir yer kaplamaktadır .
Erenköy’ü teslim alamayan Rum Yunan ikilisi . Tüm Kıbrıs Türklerini cezalandırmaya giderek . Türk semtlerine her türlü ambargoyu uygulamaya başladı .
Su ve elektriği kesti .
Birçok Türk semti uzun müddet sudan ve elektrikten yoksun bırakıldı .
Hayatı, Kıbrıs Türklerine çekilmez hale getirmeye özen gösterdiler . Bütün bu baskılar , Kıbrıs Türk Halkını mücadelede daha da akim kılarak . 11 yılın sonunda özgürlüğünü kazanacak noktaya getirdi .
Erenköy destanı diğer destanlarımız gibi tarihteki yerini almıştır . Dünyaya Kıbrıs Türk’ünün varlığını ispat etmiştir .
Her geçen yıl bu destanı kazandıranların sayısı maalesef azalmakta. Hayatta olanlar ise her yıl anma törenlerinde bulunup eskiyi yad etmektedir . Dernek yönetimi kapılarını daha genç mücahitlere açarak kurumun devamını sağlama yönüne gitmelidir .
57. yılında Şanlı Erenköy destanını yazan kahraman Mücahitlerimize, Bereketçilerimize ve hunharca öldürülen Cengiz Topel’e minnet ve şükranlarımı sunuyor .
Göçenlere Rahmet . Hayatta olanlara sağlıklı, uzun ömürler diliyorum .
Müsterih olunuz . Yazdığınız destan nesilden nesile anlatılarak devam ettirilecektir .
Kahraman şehitlerimiz . Rahat uyuyun .
Bu haber 3638 defa okunmuştur

:

:

:

: