Yazmak eylemi

Yazar Ferit Edgü bin dokuz yüz otuz altı yılında Istanbul’ da doğuyor. Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde öğrenim görüyor. Öğrenimi devam ederken Paris’e gidip uzun yıllar orada hem yaşamına hem de çalışma hayatına devam ediyor.

Yazar Ferit Edgü bin dokuz yüz otuz altı yılında Istanbul’ da doğuyor. Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde öğrenim görüyor. Öğrenimi devam ederken Paris’e gidip uzun yıllar orada hem yaşamına hem de çalışma hayatına devam ediyor. Değerli yazar Ferit Edgü’nün öykü, deneme, şiir roman türünde yapıtları bulunuyor. Resim sanatı ve ressamlarla ilgili kitaplarda yazıyor. Bin dokuz yüz yetmiş altı yılında Ada Yayınlarını kuruyor. Bir Gemide (1979) adlı eseri ile Sait Faik Ödülünü, ders Notları(1978) adlı kitabı ile de TDK 1979 Deneme Ödülünü , Eylül’ün Gölgesinde Bir Yazdı (1988) isimli romanıyla Sedat Simavi Edebiyat ödülünü alıyor. O, adlı romanı, Hakkaride Bir Mevsim adı ile sinemaya uyarlanıyor. Film 33. Berlin Film Festivalinde ve 2. Akdeniz Film Festivalinde (1984) ödüller alıyor. Yapıtları Çince ve Japonca dahil pek çok dile çevriliyor.
Yazar Ferit Edgü Yazmak Eylemi isimli eserinde farklı yöntemle yazma hakkında örnekler veriyor. Aynı olaydan yola çıkarak ürettiği metinlerde birinci, ikinci, üçüncü tekil ve sen, ben kişilerini kullanarak, notlama, yazdırma, akademik, ayrıntıcı, kaygılı, kaçıksı, düşsel farklı anlatım, üslup ve teknikle (soru, değilleyerek veya ünlem cümleleriyle) yazılabileceğini gösteriyor. Dahası aynı olayı, kekeleyerek, devrik cümlelerle, telgraf anlatımıyla, telefon konuşmasıyla, günlük yazısıyla, akademik dille ya da masalımsı dille de anlatıyor.
Bir Toplumsal/ Siyasal Olay Üzerine 101 Çeşitleme yaparak ortaya çıkardığı metinlerden oluşuyor yazarın Yazmak Eylemi isimli kitabı. “Belli bir gün, esnafı kepenk kapatmaya zorlayan devrimci (?) bir eylemin sonucu 14 Şubat Perşembe günü, İstanbul’un birçok semtinde dükkanlar kepenklerini açmamıştı” diye anlatıyor Ferit Edgü ve buradan yola çıkarak yazıyor metinlerini (Yazmak Eylemi, Alfa Yayınları. s;8).
Her bir metin farklı üslupla şaşırtıyor okuyucuyu. Akıl ve dil egzersizi yaptırıyor.
Düş gücüm (varsa eğer) yalnızca üslupta gösterdi kendini. 101 metin yazdım. 1001 metin de yazabilirdim. Ama sizlere bir olayın, birden çok yazım olanağının olduğunu göstermeye sanırım bu kadarı yeter, şeklinde amacını açıklıyor (Yazmak Eylemi, Alfa Yayınları. s;8).
Mistik isimli kısımda mistik anlatım tarzıyla yazarken Ebu Ali Rudbari’nin sözlerine de yer veriyor. “En dar mahpus, size karşı olanların arasında yaşamaktır” (Yazmak Eylemi, Alfa Yayınları. s;123).
Kitabın son yazısı ise bir yazarın ağzından. İç sesi ile yazılmış, olaya bakış açısını anlatıyor.
Bu gün dükkanlar kapalıydı.
Şimdi herkes bir yorumda bulunacak.
Olumlu bir eylem.
Olumsuz bir eylem.
Halka karşı bir eylem.
Eylemi baltalayıcı bir eylem.
Sağcıların eylemi.
Solcuların eylemi.
Vb., vb.
Ben herhangi bir yorum yapacak değilim.
Ama yazabilirim. Korkularımı, kaygılarımı, düşlerimi, düşüşlerimi yazdığım gibi bu eylemi yazabilirim. Çünkü yazmak da bir eylemdir.
Bu gün dükkanlar kapalı olabilir. Ama anlatım yolları her zaman açıktır. Belki ben bir gün yazarım bu eylemi. (Yazmak Eylemi, Alfa Yayınları. s;146).
Ferit Edgü’nün Yazmak Eylemi isimli kitabı, yazmaya gönül vermiş, bu yolda ilerleyen yazanlara ders niteliğinde, atölye özelliğinde yol gösterici, bir kitap.


Bu haber 1120 defa okunmuştur

:

:

:

: