Şahali; 'KKTC'nin tanınması mümkün olsaydı, 1983'ten bu yana tanınırdı'

“KKTC’nin tanınması mümkün olsaydı 1983’ten bu yana tanınırdı” diyen Şahali; Cumhurbaşkanı Tatar’ın New York ziyareti için; “bize söylediklerini orada da söylemek için gittiyse bu bizim işin sadece bir masraf anlamına gelir” yorumunda bulundu.

-Mine İçsel

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Erkut Şahali, Ada TV’de Öğlen Ajansı programına konuk oldu.

Seher Güraslan’a konuşan Şahali, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın New York ziyaretini değerlendirdi.

Dünya’da kabul gören çözüm modelinin federasyon olduğunu belirten Şahali, Kıbrıs Türkü’nün bugüne kadar Kıbrıs meselesinin federasyon modeli ile çözülmesi istediğinden dolayı Dünya ile ilişkilerini geliştirdiğini lakin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın iki devletliliği savunmasından dolayı tüm bu kazanımların yok olacağını dile getirdi.
“KKTC’nin tanınması mümkün olsaydı 1983’ten bu yana tanınırdı” diyen Şahali; Cumhurbaşkanı Tatar’ın New York ziyareti için; “bize söylediklerini orada da söylemek için gittiyse bu bizim işin sadece bir masraf anlamına gelir” yorumunda bulundu.

Şahali konu ile ilgili şöyle konuştu:

“Sayın Tatar, mutaf bir ziyaret için New York’a gitti. Sayın Tatar, bize söylediklerini orada da söylemek için gittiyse bu bizim işin sadece bir masraf anlamına gelir; başka bir kazanım ifade etmez. Ortaklığın devam etmesini sağlayacak olan şey müzakereler sonrası ulaşılacak; karşılıklı kabul edilebilir bir yöntemdir. Bunun dışındaki hiçbir yöntem Kıbrıs sorununun çözümü anlamına gelmeyecek. Sayın Tatar; “egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm” diyor. Bunun Türkçesi; KKTC’nin tanınmasıdır. KKTC tanınması mümkün olsaydı zaten 1983’ten bu yana tanıtılırdı. Tanıtılması ile ilgili bir gayret ortaya konmadığını ifade ederek kendisinin bu gayreti ortaya koyacağını söylüyor sayın Tatar. Ancak böyle bir çaba da söz konusu değil. Çabanın bize bir kazanımı olmayacak. Bunu bizi bir tek tanıyan Türkiye’nin, bizim kurumlarımızla olan ilişkilerinden anlıyoruz. Türkiye’nin kurumları ve KKTC kurumları doğrudan bizimle temas edecek noktada değil. Türkiye bizi tanımanın gereklerini yerine getirememektedir. Türkiye, bizi tanıyacak diye Dünya ile tanışık olmaktan vazgeçme kararı vermemiştir.. Bizim tanınmamız BM’nin ilgili kararlarında ifade edildiği şekliyle; yasaklanmıştır. O yüzden Dünya’ya gözü açık hiçbir ülke KKTC’yi tanımaz. Bunu bile bile devletler arası ilişkilerden, ayrı bir devletten bahsetmek sadece Tatar’ın bize konuşması demektir. Dünya’ya konuşma şansı yoktur. Dolayısıyla bu fikirlerle New York’ta olmak bize bir şey kazandırmıyor, aksine kaybettiriyor”

Bu haber 72 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER