Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 38. yılı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kıbrıs adasının kuzeyinde yer almakta olan de facto bir devlettir. Türkiye dışındaki ülkeler tarafından tanınmamaktadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kıbrıs adasının kuzeyinde yer almakta olan de facto bir devlettir. Türkiye dışındaki ülkeler tarafından tanınmamaktadır. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum tarafından Türkiye’nin gerçekleştirdiği 1974 Kıbrıs Harekatı’ndan bu yana Türkiye’nin işgali altındaki bir toprak olarak nitelendirilmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’ne ekonomi, ulaşım gibi alanlarda ambargolar uygulanmaktadır. Bundan dolayı ekonomik olarak Türkiye’ye bağımlı bir hale gelmiştir. Askeri, siyasi, ekonomi gibi birçok alanda Türkiye tarafından desteklenmektedir.
1974 Kıbrıs Harekatı’ndan sonra 1976 yılında Kıbrıs Federe Devleti kurulmuştur. Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisi self-determinasyon hakkını kullanarak oy birliği ile 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etmiştir. Rauf Faik Denktaş Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olarak kuruluş bildirgesini okumuştur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu Yunanistan ve birçok devletle birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de tepkisine maruz kalmıştır. Ülkenin büyük bir ekonomisi turizmden karşılanmaktadır. 2001 yılı ile birlikte ekonomik olarak hızlı bir yükselişe geçmeye başlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2000’li yılların sonuna yaklaşırken ekonomik sıkıntılar yaşamaya başlamıştır.
Kuzey Kıbrıs ekonomisi serbest piyasaya dayanmaktadır. 2014 yılında yeni iş kurma alanında Avrupa'da birinci sırada yer almıştır. Kıbrıs sorununun devam etmesi nedeniyle ülke ekonomisi olumsuz etkilemektedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti, uluslararası alanda tanınan otorite olarak, bölgedeki havaalanlarının ve limanlarının kendi kontrolü altında olmadığını ilan ettiği için Kuzey Kıbrıs uluslararası ambargo altındadır. Türkiye dışındaki tüm Birleşmiş Milletler üyesi devletler bu liman ve havalimanlarının etkinliğini tanımamaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak Kuzey Kıbrıs büyük ölçüde Türkiye'nin ekonomik desteğine bağımlıdır ve Türk hükûmetinden para yardımı almaktadır. Kuzey Kıbrıs para birimi olarak Türk lirasını kullanmaktadır. İhracat ve ithalat Türkiye üzerinden yapılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanlığı arşivinden çıkan evraklara bakıldığı zaman Kıbrıs Türk halkının eğitim düzeyi yüksek, sorgulayan ve özgürlüklerine sahip çıkan bir toplum olması Türkiye ilke ve inkılaplarından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Türk halkının Anadolu'da verdiği bağımsızlık mücadelesi Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine olan inancını arttırmıştır.
Bu yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 38. yılı kutlanmaktadır. Kıbrıs Türk halkı devletine, toprağına ve egemenliğine sahip çıkmaya devam etmektedir.

Bu haber 908 defa okunmuştur

:

:

:

: