Tanınmamış KKTC krizden nasıl çıkar?

Dünyanın gözü dün Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde yaptığı tarihi müzakerelerdeydi.

Dünyanın gözü dün Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde yaptığı tarihi müzakerelerdeydi.
Rus Oligark Roman Abromaviç’in de katıldığı toplantı sonrasında Rusya ve Ukrayna heyetlerinden açıklamalar peş peşe geldi.
Ukrayna heyeti, 'Türkiye de garantör olsun' derken; Rusya Savunma Bakanlığı 'Kiev ve Çernihiv’de operasyonlar duracak' şeklinde görüş belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başından beri en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi' ifadelerini kullandı.
Batı basını gelişmeleri flaş haber olarak duyurdu.
Ateşkesin sağlanabilmesi için barış görüşmelerini Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Scholz, İsrail, İsviçre, Papa veya Birleşmiş Milletler’in değil Erdoğan’ın İstanbul’da organize edebildiğine dikkat çeken Batı medyası, “Türkiye, yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesi. Erdoğan bunun yerine yeni boru hattı anlaşmaları yapıyor ve Rusya ile devasa bir nükleer santral inşa ediyor' yorumunda bulundu.
Yani dün bu köşede yazdıklarımız gerçek oldu. Türkiye dünya siyasetine damga vurdu. 3. Dünya Savaşı’nın eşiğinden dönen insanlık Türkiye sayesinde nefes aldı.
Türkiye elbette bu savaş sırasında izlediği başarılı politikanın mükafatını görecek.
Peki tanınmamış KKTC ne yapacak? Başbakan Sucuoğlu, her fırsata “Tanınmamışlığın fırsatlarını kullanacağız” diyordu.
İşte o fırsatlar:
1-Rusya’dan Türkiye’ye direk uçuşlar sağlanabilir. Şu anda Rus uçakları Avrupa’nın bir çok noktasına uçamıyor. Rum yönetimi hava sahasını Rus uçaklarına kapatan ülkeler arasında. Ancak Türkiye ve KKTC’nin böyle bir kararı yok. Resmi olarak tanıma olmasa bile şu anda Rusya’dan kalkacak bir uçağın Ercan’a inmesinde hiçbir engel bulunmuyor. Dünya Rus uçaklarına zaten izin vermediği için bu konuda yaptırım uygulayamaz. Yeni kurulacak havayoluyla bu konuda önemli adımlar atılabilir.
2-Tanınma değilse bile hem Rusya ile hem de Ukrayna ile Türkiye aracılığıyla ticaret yapılabilir.
3-Rusya’dan şu anda Güney’e turist gitmiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin yardımıyla Kıbrıs otelleri Ukraynalı ve Rus turistlerle dolabilir.
4-250 bin dolarlık yatırım yapana vatandaşlık önerisi hem Rus hem de Ukraynalı yatırımcılar için böyle bir dönemde büyük ilgi çekebilir.
5- Başbakan Sucuoğlu BitCoin’in yasallaşması için birtakım çalışmalar yapıldığını ifade etmişti. Bitcoin yasası çıkarılarak tanınmamışlığın avantajlarını burada da kullanabiliriz. Dünyada bazı ülkeler sanal parayı resmi olarak piyasada kullanmaya bile başladı.
Çarşıda, pazarda, markette, otellerde, otomobil galerilerinde, her türlü alışverişte bitcoin kullanılıyor. Bu yasayla teşvik edilerek ekonomide önemli bir hamle yapılabilir.
Olgun Amcaoğlu, Maliye Bakanlığı döneminde yaptığı çalışmayla sanal bet ve bitcoin yasasında oluşacak vergi gelirinin ülkemize 1 milyar dolar gelir getireceğini hesapladığını söylüyor.
Bu rakam, şu an kullandığımız bütçenin büyüklüğü kadar bir rakamı ifade ediyor. Yani bütçe geliri bir anda ikiye katlanıyor.
Şu anda ülkede işsizlik yükseliyor. Pahalılık var. Maaşlar ödenemez durumda. Tüm bu olumsuzluklardan bir çıkış yolu bulmak zorundayız. Türkiye nasıl paranın ülkeye gelmesini teşvik ettiyse bizde aynı yolu izlemeliyiz. Başka çaresi yok. Bizden söylemesi…

Bu haber 7261 defa okunmuştur

:

:

:

: