Doğu Akdeniz'de satranç giderek kızışıyor.
Türkiye ve KKTC'nin tüm tepkilerine rağmen Kıbrıs Adasının güneyini 13 parsele ayıran ve Uluslararası Enerji şirketlerine kiralayan Rum yönetimi geri adım atmıyor.
Rumların anlaşma yaptığı şirketlerden Amerikan Exxonmobil, daha geçen yıl 227 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz yatağı keşfettiğini açıkladı.
Keşfedilen yatak, enerji çevrelerinde orta büyüklüğün üzerinde kabul ediliyor.
'Exxonmobil'in ulaştığı son yatak, dünyada denizlerde son iki yılda keşfedilen en büyük doğalgaz kaynağı. Keşif, Doğu Akdeniz'in doğalgaz zengini olduğunun da göstergesi' ifadesini kullandı.
Sadece bu bilgiler bile önümüzdeki günlerde bölgenin nasıl ısınacağının en büyük göstergesi.
Türkiye de KKTC ile birlikte sondaj ve arama faaliyetlerine tam gaz devam ediyor.
Abdülhamit Han sondaj gemisinin denizin 12 bin metre derinliklerine kadar inerek varlığımızı dünyaya adeta ilan ediyor.
Uzmanlar şu anda sadece Türkiye'nin deniz yetki alanlarında 572 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak bir doğalgaz rezervi varlığından söz ediyor.
Tabi bu alanların bir bölümü de Rum yönetimi ve Yunanistan ile çakışıyor.
İşte tartışma da tam burada başlıyor.
Rum yönetimi ile birlikte Doğu Akdeniz enerjisine sahip olmak isteyen Yunanistan Girit adası üzerinden Libya ile deniz sınırlarını daha çok enerji yataklarına hakim olacak şekilde çizme çabasında.
Rum Yönetimi de Mısır ve İsrail ile anlaşmalar yapıyor. Ancak Türkiye-İsrail yakınlaşması bu anlaşmaları suya düşürecek gibi görünüyor.
Halen uluslararası hukuk, BM ve Adalet Divanı kararları gereği deniz yetki alanları ve Münhasır Ekonomik Bölge belirlemelerinde ana karalar arasındaki hesaplamalar geçerli.
Adalar, özellikle de ana kara Yunanistan'a hayli uzak olan Yunan adaları bu konuda sadece kıyılarına yakın bir düzlemde sınır belirleyebiliyor.
Ancak bugün gerek Güney Kıbrıs Rum Kesimi ana kara devleti olan Mısır ve İsrail ile anlaşma yaparken Yunanistan ise Girit adası güney batısında belirlediği petrol arama sahaları üzerinden Mısır ve Libya ile sınırlandırma anlaşma imzalama çabasında.
Uzmanlar tarafından yapılan tespitler, Doğu Akdeniz'de toplam değeri 3 trilyon doları bulan doğalgaz yatağı bulunduğunu gösteriyor.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi tahminlerine göre Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail arasında kalan bölge olan Levant Havzasında 3,45 trilyon metreküp doğalgaz ve 1,7 milyar varil petrol bulunuyor.
İşte bölgede tüm kavga iştah kabartan bu pasta için.
Kıbrıs sorunu dahil bölgedeki bütün meseleleri bu enerji denklemi çözecek. Bizden söylemesi…