İNTERNET ORTAMINDA KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ

İnsan hakları ihlalleri son yıllarda ortaya çıkmamışsa da teknolojinin gelişmesinin beraberinde internet ortamına da yayılmıştır.

İnsan hakları ihlalleri son yıllarda ortaya çıkmamışsa da teknolojinin gelişmesinin beraberinde internet ortamına da yayılmıştır. Kitap, gazete vs. gibi basılı yayınlarla kişilik haklarını, belirli kişiler ihlal edebilirken internet ortamındaki yayınlarla kişilik haklarını ihlal edebilecek kişi sayısı çok fazladır. Bu sebeple, internet yoluyla kişilik haklarının ihlal edilmesi tezahürde en yaygın karşılaştığımız ihlal türüdür. Bu durum çözülmesi zor olan sorunları daha da çözümsüz hale getirmiştir.
İnternet ortamında yapılan yayınlar yoluyla kişilik hakkının ihlali durumunda klasik hukuk davası veya ceza davası ile hızlı bir koruma gerçekleştirilememektedir. Bu sebeple bu usullere ek olarak kişilik hakkının internette hızlı ve etkin bir şekilde korunmasının tesisi amacıyla özel bir yol düzenlenmiştir.
İnternet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usuller ‘5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ ile düzenlenmiştir. İlgili kanunun 9. maddesine göre:
“İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.”
İlgili kanunun 9. maddesinde de bu yollar sayılmış olup kişilik hakları korunmaya çalışılmıştır. Bu kanun maddesi uyarınca internet ortamında ya da sosyal medya sitelerinde kişilik hakkı ihlal edilen sadece gerçek kişiler olmamakla beraber tüzel kişiler de içerik sağlayıcısına, içerik sağlayıcısına ulaşamaması halinde ise yer sağlayıcısına başvurabilir ve ihlale neden olan içeriğin yayından çıkarılmasını uyar kaldır yöntemi ile talep edebilir. Bu yol dışında hakkı ihlal edilen kişi Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yaparak içeriğe erişimin engellenmesi talebinde bulunabilir. Bu tür talepler için yer sağlayıcı, içerik sağlayıcı ve site bilgilerine ‘Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ aracılığıyla ulaşılabilmektedir.
Değişen ve gelişen dünyada teknolojinin gelişmesinin beraberinde getirdiği sosyal medya kullanıcı sayısının artması ile kişilik hakları ihlalleri internet ortamında yaygınlaşmıştır. Bu sebeple, internet yoluyla kişilik haklarının ihlal edilmesi tezahürde en yaygın karşılaştığımız ihlal türüdür. İnternetin herhangi bir kuruma bağlı olmaması, anonim olunabilmesi hukuki düzenlemelerin yapılmasını zorlaştırmaktadır. İnternet ortamında yapılan ihlallerin tespit edilmesi ve ihlallerin önlenmesi konusunda yaşanan zorluklar nedeniyle belli ölçülerde kontrol mekanizmasının geliştirilmesi lazım gelmiştir. Kişilik hakkı internet ortamında hakaret içerikli bir paylaşımla da fotoğrafların rıza dışı yayınlanmasıyla da ve sahte sosyal medya hesabı açılmasıyla da mümkün olabilmektedir. Çeşitli nedenlerle ihlal edilerek yargı kararlarına konu olmaktadır. Son olarak belirtmek gerekirse, öncelikle gerçek veya tüzel kişiler internet ortamında kişilik hakkının ihlal edilmemesi noktasında gerekli bilince sahip olmalıdırlar ve böyle bir ihlal durumu ile karşı karşıya kalındığı zaman nereye başvuracakları konusunda emin olmalılar.
Bu haber 845 defa okunmuştur

:

:

:

: