Almanya’ya baskı artıyor

Barıştan artık söz edilmiyor. Ukrayna’ya giderek daha ağır silah teslimatları konuşuluyor.

Barıştan artık söz edilmiyor. Ukrayna’ya giderek daha ağır silah teslimatları konuşuluyor. Ukrayna şimdiye kadar Sovyet dönemi müttefiklerinin gönderdiği teçhizatın ötesine geçilmesini istiyor. Kiev, NATO standartlarında tanklar, savaş uçakları ve daha uzun menzilli füze sistemleri istiyor. Askeri uzmanlar da zaten Batı’nın Ukrayna’yı gerçekten desteklemek veya işgal altındaki bölgeleri kurtaracak bir konuma getirmek istiyorsa, ana muharebe tankları tedarik etmeye karar vermeleri gerektiğini söylüyor.
* * * *
Muhtemel ana muharebe tankları deyince akla Alman Leopard 2, Fransız Leclerc, Amerikan Abrams ve İngiliz Challenger 2 geliyor. Fransa ve Polonya, Kiev'i güçlü Leopard 2 tankıyla donatması için Almanya’yı zorlarken, İngiltere yaklaşık bir düzine Challenger 2 göndermeyi düşünüyor. Polonya ‘elimizdeki Leopard tankları Ukrayna’ya verebiliriz‘ diyor.
* * * *
Leopard 2 gibi modern tankları tedarik etmek, Ukrayna ordusu için büyük destek olacağı muhakkak. Bu tankların savaş alanına gelişi, Ukrayna ordusuna yeni ve önemli bir saldırı yeteneği getirecektir. Ancak Leoparlar Münih‘teki Krauss-Maffei Wegmann şirketi tarafından üretildiğinden, Ukrayna'ya teslimatları menşe ülke olan Almanya’dan ihracat izni gerektiriyor - bu da uluslararası baskının artık Berlin üzerinde yoğunlaştığı anlamına geliyor.
* * * *
Fransızlar bu konuda kurnaz davranıyor ve ‘Ukraynalılar Leoparları istiyorlar çünkü Avrupa'da çok sayıda stok var‘ diyorlar. Ukrayna, Paris'ten Fransız Leclerc muharebe tanklarını da istiyor. Ancak Fransız yetkililer, Leclerc tanklarının artık üretimde olmadığını söyleyerek bakım ve yedek parça temini ile ilgili soruları gündeme getirerek Almanya’yı işaret ediyorlar.
* * * *
Alman şansölye, Berlin'in en önemli hedeflerinden birinin savaşa aktif bir taraf olmaktan kaçındıklarını söylüyor, bugüne kadar Ukrayna'ya verilmesini defalarca reddetti. Almanya’nın yalnızca diğer ülkelerin Leopard tankları Ukrayna’ya göndermesine izin verip vermeyeceği, yoksa Almanya'nın tankları kendisinin tedarik edip etmeyeceği hala belirsiz. Sadece Leopard 2 mi yoksa selefi Leopard 1 mi olduğu da belli değil. Ama karar muhtemelen Batılı savunma yetkililerinin 20 Ocak'ta Almanya'daki Ramstein ABD askeri üssünde planlanan toplantıda resmiyet kazanacak.
* * * *
Leopard 2 ana muharebe tankı, Batı Almanya ordusu için geliştirildi ve 1970'lerin sonunda hizmete girdi. Bugüne kadar 3.600 Leopard 2 üretildi ve şu anda Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Norveç, İtalya, Portekiz ve Hollanda ve Avusturya, Polonya, Çek ve Slovak orduları dahil olmak üzere Avrupa'daki çeşitli ülkeler tarafından kullanılıyor. Alman Ordusu’nda halen aktif hizmette olan 250'den fazla Leopard 2 var. Alman şansölyenin kararı için pek fazla zaman yok. Bekleyip göreceğiz.
* * * *
Savaş da kanlı bir şekilde devam ediyor. Donetsk bölgesindeki Bahmut şehri ve bölgesinin savaşın en kanlı cephesi olduğundan söz ediliyor. Burasının 1300 kilometrelik cephe hattı boyunca en sıcak nokta olduğu söyleniyor. Haberlere bakılırsa, Ruslar ve Ukraynalılar arasında şiddetli çatışmalara sahne olan cephede siperler gömülmüş savaşanlar bir ateş tufanı altında...
* * * *
Bahmut'un 15 km kuzeydoğusunda tuz madenleriyle tanınan Soledar’ı Rusya’nın ele geçirdiği duyuruldu ama bu teyide muhtaç bir haberdi… Savaştan önce yaklaşık 10.000 nüfuslu bu küçük kasabanın şimdi tamamen harap olduğu söyleniyor. Burasının Rusya'nın ateş gücünü yoğunlaştırdığı ama aynı zamanda Ukrayna direnişnin en inatçı yer olduğu söyleniyor askeri uzmanlarca… Çünkü askeri hatların buradan geçtiği işaret ediliyor.
* * * *
60 yıl önce, Küba füze krizi sırasında, dünya nükleer savaşın eşiğindeydi. Kruşçev ‘Savaş bir kez başladığında herkes savaşı bitirmek için çaresizdir - özellikle savaş nükleer bir savaşsa‘ demiş… ABD Başkanı John F. Kennedy de ‘Nükleer güçlerin liderleri kendilerini tek seçeneğin aşağılanma ve nükleer savaş arasında olduğu bir konuma sokmamalılar‘ diyerek tehlikeyi özetlemiş… Barış çabalarının hızlanması dileğiyle…

Bu haber 903 defa okunmuştur

:

:

:

: