SIFIRLAYAN DEPREMLER

07.2.2023 sabahı hatır sormak için arkadaşımı aradığımda onun ağlamaklı sesi sanki kulaklarımı kesiyor gibiydi.

07.2.2023 sabahı hatır sormak için arkadaşımı aradığımda onun ağlamaklı sesi sanki kulaklarımı kesiyor gibiydi. Neden öyle olduğunu sormaya korktuğum sırada, ansızın dudaklarından onu ağlatan, korkutan, onu bu üzüntünün içine çeken buhranın ne olduğunu anlatmaya başlamıştı. Meydana gelen depremde annesini, ablasının çocuklarını kaybetmişti. Daha da kimlerden kötü haber gelebileceğini kurgulamaya koyulmuştu. Olumlu düşünelim demeye yüzüm bile kalmamıştı. Beş dakika içinde benim için her şey bambaşka bir boyuta geçmişti.
2023 Şubat Depremi
06.02.2023 tarihinde Türkiye, Kahramanmaraş'tan gelen deprem haberleriyle sarsıldı. Saat 04.17'de 7,7 ve ardından 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler; sismologlara göre Anadolu ve Arap yarımadasına uzanan 100 kilometreden uzun bir çatlağa yol açtığı için bölge tarihinin en geniş etki yaratan depremlerinden biri oldu. AFAD, depremin merkezini Doğu Anadolu fay hattı üzerinde, Gaziantep’in 26 kilometre doğusundaki Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olarak açıkladı. Ancak etki alanı, bundan çok daha geniş oldu. Deprem, Kıbrıs, Lübnan, Irak, İran ve Suriye’de de hissedildi. Türkiye’nin kuzeyinde ve batısında da yer yer hissedildi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. 10 ilde toplam can kaybı ve yaralı sayısı gittikçe artıyor.
Depremlerden Ders Çıkarmalıyız
99 Gölcük Depremi, benim yaşamımda büyük bir ders olmuştu. Evet, doğa olaylarına yapacak pek bir şey olmadığını kendi kendimize her zaman söylemekteyiz. Fakat, sağlıklı düşünmek bizim için en doğrusu. Evlerimiz depreme dayanıklı mı? Evlerimizde deprem çantasına sahip miyiz? Deprem anında neler yapmalıyız ve de neler yapmamalıyız? Evimizde çocuklarımızı, okullarda öğrencilerimizi ne kadar bilinçlendirebildik? Devletimiz, belediyelerimiz, bu doğal afetle ilgili hangi kurumları kurdular, olabilecek bir deprem için ne gibi önlemler aldılar? Tüm doğal afetler için neler bildiğimizi, bu bilgilerin herhangi bir riske karşı kullanılabilirliğini düşünmemiz gerekiyor.
Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler
Deprem, şiddetine ve gerçekleştiği bölgedeki yapılaşmaya bağlı olarak son derece yıkıcı sonuçları olabilen bu doğal afette, özellikle nüfusun ve buna bağlı olarak yapılaşmanın fazla olduğu bölgelerde deprem öncesi hazırlıklar kritik önemdedir. Deprem öncesi alınacak tedbirler sayesinde, hem can kayıplarının hem de maddi kayıpların en aza indirilmesi ve hatta önüne geçilmesi mümkün olabilir. Deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler kadar deprem sırasında evde ve/ veya dışarıda yapılması gerekenler de oldukça önemlidir.
Evde Deprem Sırasında Yapılması Gereken Davranışlar Nelerdir?
Deprem sırasında alınması gereken önlemler arasında en önemlisi panik yapmamaktır. Panikle merdivenlere ve çıkışlara koşmak en sık yapılan hatalardır.
● Deprem anında balkona çıkılmamalıdır.
● Deprem anında asansörler kesinlikle kullanılmamalıdır.
● Elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Yangın riski olabilir.
● Pencerelerden ve camlı mobilyalardan uzak durulmalıdır.
● Sabitlenmemiş dolaplardan ve raflardan uzak durulmalıdır.
● Sağlam masaların veya büyük kanepe gibi koruyucu eşyaların yanında diz üstü çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Ellerle ense ve baş korunmalı, sarsıntı geçene kadar bu şekilde beklenmelidir.
Dışarıda deprem sırasında yapılması gereken şeyler nelerdir?
● Duvar diplerinden ve binalardan uzak durulmalıdır.
● Enerji hatlarına ve direklere yaklaşılmamalıdır.
● Toprak kayması olabilecek yerler ile taş ve kayaların düşebileceği yerlerden uzak durulmalıdır.
● Deniz kıyısına gidilmemelidir.
● Mümkün olduğunca açıklık alanlara gidilmelidir.

Bu haber 910 defa okunmuştur

:

:

:

: