Tek başına karar ver

KKTC ‘de erken seçimi bir alternatif olarak dile getirmek alışkanlık haline gelmiştir.

KKTC ‘de erken seçimi bir alternatif olarak dile getirmek alışkanlık haline gelmiştir.Yakın geçmişte 2018 ve 2022 yillarında yapılan erken genel seçim sonuçları tek başına iktidar oluşmasında herhangi bir çözüm yaratmamıştır. Değişen bir şey olmamış ve koalisyonlar ile siyasetin zorlukları ile yasamada halen varlığını sürdürmektedir. Siyasi geçmiş bilinirken yine bu zor dönemde CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın erken genel seçim telaffuzu bir nevi iş yapmaktan ziyade gündemi değiştirmekten öte bir şey değildir.
Bilindiği üzere 2022 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri İle Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 milletvekilini belirlemek için yapılan erken seçim, 23 Ocak 2022 tarihinde yapılmıştır. Sonuçlar açıklandığında Lefkoşa ilçesi adına 16, Gazimağusa ilçesi adına 13, Girne ilçesi adına 11, İskele ilçesi adına 5, Güzelyurt ilçesi adına 3 ve Lefke ilçesi adına 2 milletvekili seçilmiştir. Bu seçim sonucunda KKTC Meclisindeki temsiliyet 24 Milletvekili ile UBP, ikinci sırada 18 milletvekili ile CTP olurken mecliste grup kurabilen iki siyasi partinin olduğu gerçeği de ortaya çıkmıştır. Üçüncü sırada ise
DP üç milletvekili, 4 sırada HP 3 ve Beşinci sırada YD partisi iki milletvekili çıkarmıştır.
Şu anda HP Genel Başkanı milletvekilliğinden istifa ettiği ve meclisteki iki milletvekili Sine-i millete dönmek adına istifa alternatifini kullanmadığı için HP disiplin mekanizmasına karşı partilerinden istifa etmişler ve mecliste bağımsız milletvekili olarak siyasi hayatlarına devam etmeyi tercih etmişlerdir.
KKTC ‘de Meclisten istifa eden Kudret Özarsay’dan dolayı eksilen bir milletvekilliği için ara seçim yapılması için henüz net bir tarih belirlenmiş değildir.
KKTC'de 23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti.Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oy almıştı.
Şu anda KKTC siyasi yaşamında UBP Genel Başkanı Ünal Üstel’in başkanlığında UBP-DP-YDP’nin oluşturduğu koalisyon hükümeti vardır.
1983 yılı sonrası oluşturulan hükümet modellerine tek başına iktidar sadece UBP olarak kronolojik takvimde yer alırken bir çok koalisyon modelinde siyasi partilerin yıllar içerisinde yeri vardır. Son yılların ekonomik sıkıntıya neden olan olaylar zincirinde Corona Salgını, döviz krizi, savaşlar ve asrın felaketi deprem ile bu günleri yaşamaktayız.
Halkımız arasında seslendirilen ve sorulan konulardan bir tanesi de başkanlık sistemi üzerinde yoğunlaşmaktadır.KKTC’de iyice araştırılması, sistemin avantajları ve dezavantajı konusunda ortak akılda birleşmek gerekli olandır. Bu sistem için vakitin henüz erken olduğu kanaati yaygın olarak ifade edilendir.
Üzülerek ifade edilecek olursa siyasetin bu günkü halinde iktidarın her dediğine bir şekilde muhalefetin hayır olmaz dediği yerdeyiz.
Biz dememişmiydik ağızlarda pelesenk olmuş vaziyettedir. Meclis kürsüsü önceden yazılan metinlerin bir nevi müsamerelerde sahnede olduğu gibi, okunduğu yer olmuştur. Bu gün de geçsin yarına ne olursa olur mantığı ile kürsü, bulmaca çözer gibi doğru yerine yanlışları bulma çabasında olanların mikrofonu kullandığı yer olmuştur.
İzliyoruz,görüyoruz ve değerlendiriyoruz… Erken seçimin bu tabloyu değiştirmeyeceği gerçeği ile karşı karşıyayız. Temennimiz 50 milletvekilinin bir an önce toplumun ortak faydasına yarayacak konularda kararları yasalar ile uygulamaya aktarmalarıdır.
Bu güne söz mü? Konfüçyüs‘den olsun “Çok kişiyle konuş. Az kişiyle düşün. Tek başına karar ver”
Bu haber 2728 defa okunmuştur

:

:

:

: