Kıbrıs’ta yeni siyaset!..

Hem Batı’da, hem Güney’de, hem de içimizde, Türkiye’deki seçimlerin ardından bir iktidar değişikliği olması halinde Kıbrıs politikasının değişebileceğine ilişkin beklentiler var.

Hem Batı’da, hem Güney’de, hem de içimizde, Türkiye’deki seçimlerin ardından bir iktidar değişikliği olması halinde Kıbrıs politikasının değişebileceğine ilişkin beklentiler var.
Rum Yönetimi’nden ve Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamalarda da bunu net olarak görüyoruz.
İşin garip tarafı federasyonu savunan kesimler de taraftarlarını böyle bir umutla besleme yoluna gidiyor.
Açık söyleyelim.
Bu boş bir umuttur. Türkiye’de muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu da bundan iki yıl önce adaya geldiğinde Türkiye’nin yeni politikasını desteklediğini açıklamadı mı?
Kıbrıs meselesi Türkiye için bir beka meselesidir. Siyaset üstüdür. Milli bir duruştur.
Türkiye’deki siyasal partiler pek çok konuda fikir ayrılığına düşebilir. Birleştikleri tek nokta ise Kıbrıs meselesidir.
Dolayısıyla Türkiye’deki seçimlere bel bağlayanların da bunu böyle bilmesi gerekir.
Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde son yıllarda açtığı en önemli kart Kapalı Maraş kartıydı.
Bunun blöf olduğunu düşünenler, asla bir sonuca ulaşamayacağını düşünler hiç de azımsanacak sayıda değildi.
Hatta ana muhalefet cephesi öğrenilmiş bir çaresizlik içinde ezber ettikleri görüşleri her fırsatta dile getiriyordu.
Son günlerde bir Türk’ün Kapalı Maraş’taki üç Rum otelini alma girişimi de bu ezberleri bozdu.
Rum yönetiminin peş peşe yaptığı kriz toplantılarına bakarsak, Türkiye ile birlikte oluşturulan Kapalı Maraş stratejisinin Güney’de bizden daha fazla ciddiye alındığını söyleyebiliriz.
Uluslararası siyaset durağan değildir. Zamanın şartlarına göre yenilenebilir. “Dün federasyonu savunurken, bugün neden Kıbrıs’ta egemen bağımsız iki devleti savunuyoruz?” sorusu dünyanın en saçma sorusudur.
Çünkü dünün koşulları dünde kaldı. Örneğin Türkiye Annan Planı referandumunda tercihini “Evet” oyundan yana kullandı. Bugün aynı şartlarda o plan geri gelse yine “evet” denmesi için çaba harcanır mı? Cevabı çok net. Elbette harcanmaz…
O yüzden uluslararası siyaset zamana, dünyanın durumuna, uluslararası konjonktüre göre değişiklik gösterir. Buna uyum sağlayamayanlar ise bugünden uzaklaşır, dünde kalır. Kıbrıs’ta izlenen yeni siyaseti anlamayanları buradan uyaralım. Bizden söylemesi…

Bu haber 1798 defa okunmuştur

:

:

:

: