KTAMS Başkanı Güven Bengihan, kamuda yetkili sendikalar ile hükümet arasında uzlaşılan konularda gerekli adımların atılmaması durumunda her türlü demokratik eylem haklarını kullanacaklarını söyledi.
KTAMS Başkanı Bengihan, kamuda yetkili sendikalar ile hükümet arasında Ağustos 2023’te yapılan görüşmede üzerinde mutabakata varılan konuların hala hayata geçirilmemesi sonrası yaşanan sorunları değerlendirdi.
UZLAŞILAN KONULARIN HAYATA GEÇMEMESİ KONUSU...
Başbakan Ünal Üstel ve Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile konuyla ilgili geçmiş dönemlerde gerçekleştirdikleri görüşmeye değinen Bengihan, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Göç Yasası kapsamında çalışanlara ek maaş artışı yapılmasıyla ilgili mutabakata varılmıştı. Bununla birlikte vergi dilimleri ve kişisel muafiyetlerin hesaplanması noktasında büyük bir adaletsizlik var. Yaptığımız toplantı sırasında vergi adaletinin sağlanması için uzlaşılmıştı. Uzun süren tartışmaların ve müzakerelerin ardından hayat pahalılığı ödeneğinin yılda 3 kere verilmesiyle ilgili de bir uzlaşıya varılmıştı. Ancak bu yapılan anlaşmalar ve uzlaşılar yasa değişikliği gerektiriyor. Özellikle hayat pahalılığı konusundaki ek artışın en kısa sürede yapılması bekleniyordu. Konuyla ilgili yasa tasarısı Meclis’e havale edildi fakat Meclis’in alt komitesinde görüşülmedi.”
“BAKANLAR KURULU, ÇALIŞANLARA EK ARTIŞ KONUSUNDA YASA GÜCÜNDE KARARNAMEYİ ÇIKARMADI”
Bengihan, hayat pahalılığına yüzde 4’lük yapılacak olan ek artışların Ekim maaşlarına yansıması konusunda bir hassasiyetlerinin olduğunu belirterek, “Hükümet de yasa gücünde bir kararname çıkartarak söz konusu artışların maaşlara yansıtılacağının sözünü vermişti. Fakat motorlu araçlarda daha fazla gelir elde etmek adına yasa gücünde kararname çıkaran Bakanlar Kurulu, çalışanlara ek artış konusunda yasa gücünde kararnameyi çıkarmadı” dedi.
Protokol masasının toplanmadığına ve yetkili sendikaların bu masaya çağrılmadığına dikkat çeken Bengihan, “Protokol masaları usulüne uygun toplanmıyor. Yaklaşık 10 yıldır protokol imzalanmıyor. Bunu bilerek ve isteyerek savsaklıyorlar” diye konuştu.
Bengihan, kamudaki siyasetin basitleştirildiğine vurgu yaparak, “Bazı siyasi figürlerin kendi bakanlıkların görevlerini çok büyük bir iş yapmış gibi yansıttığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.
“MALİYE BAKANI KENDİ YETKİ VE SORUMLULUKLARINI MÜJDE OLARAK AÇIKLAYAMAZ”
Bir Maliye Bakanı’nın öğretmen ödeneklerinin ödeneceğini müjdelemesi kadar ayıp bir şey olamayacağını söyleyen Bengihan, “Maliye Bakanı kendi yetki ve sorumluluklarını müjde olarak açıklayamaz” ifadelerini kullandı.
“UZLAŞILAN KONULARDA GEREKLİ ADIMLAR ATILMAZSA EYLEM HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ”
Bengihan, uzlaşılan konularda Meclis’te gerekli adımların atılmaması ve belirlenen sürelerde söz konusu yasaların yürürlüğe girmemesi durumunda her türlü demokratik eylem haklarını kullanacaklarını söyledi.
“Ülkedeki toplumsal konulara, kuralsızlıklara, hukuksuzluklara ve hayatın her geçen pahalanmasına da kayıtsız kalmayacağız” diyen Bengihan, bu konularda da eylem haklarını kullanmaktan geri duymayacaklarını belirtti.