TATAR, PATRONLAR KULÜBÜYLE BULUŞTU

Maliye Bakanı Tatar, “Bütçe açıklarının azaltılması ve Türkiye ile yapılan protokollerden aktarılacak kaynakla ülkeyi düzlüğe çıkaracağımıza inanıyoruz”...

Maliye Bakanı Tatar, “Bütçe açıklarının azaltılması ve Türkiye ile yapılan protokollerden aktarılacak kaynakla ülkeyi düzlüğe çıkaracağımıza inanıyoruz”...

İşverenler Sendikası Başkanı Sungur: Ekonominin düze çıkarılması için yapılan çalışmalara destek veriyoruz”

Maliye Bakanı Ersin Tatar, hükümet olarak tasarrufa gidip, israfı önleme yönünde adımlar attıklarını ve istihdamı durdurduklarını belirterek, bütçe açıklarının azaltılması ve Türkiye ile yapılan protokollerden aktarılacak kaynakla ülkeyi düzlüğe çıkaracaklarına inandıklarını söyledi.


Tatar, UBP’nin hükümet programında söylediklerinin arkasında olduğunu, kararlılıkla yapısal bozuklukların düzeltilmesi için elden gelenin yapılacağını da kaydetti.
Maliye Bakanı Tatar, dün sabah Ekonomik Örgütler Platformu’nu kabul etti. Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası, İşadamları Derneği, Genç İşadamları Derneği, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nden oluşan platform Tatar’a taleplerini sundu.

SUNGUR’DAN DESTEK VE İSTEK

Ekonomik Örgütler Platformu adına konuşan İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, platform olarak hükümeti “sıkı takip altında tuttuklarını” belirterek, yapılan icraatlar ve KKTC ekonomisini düze çıkarmak için yapılan çalışmalara destek vermek için Maliye Bakanı’nı ziyaret ettiklerini söyledi.


Özellikle Eşel-mobil ödeme sisteminin 6 ayda bir ödenmesinin “kötü günlerde iyi bir tedbir” olduğunu kaydeden Sungur, bankacılık sektöründe reel sektöre kredi olanaklarını artıracak tedbirlerin alınmasının ve faiz oranlarının indirilmesinin kendileri için önemli olduğunu belirtti.


“KKTC tapularının herhangi bir ayrım yapılmadan piyasa fiyatlarıyla ipotek kıymeti olarak kabul edilmesinin sağlanmasını istiyoruz” diyen Sungur, “Geçici emirnameler ile abartılı bir oranda inşaata kapatılan bölgelerin durumuna netlik kazandırılarak son şeklinin verilmesini ve belirsizliklerin sona erdirilerek yatırımların önünün açılmasına ve yatırım öngörülebilirliğinin sağlanmasına destek vermenizi istiyoruz” şeklinde konuştu.
KDV oranlarının basitleştirilmesini ve bir hedef olarak devlet ve işletmelerin KDV hesaplaşmasının her ay sonu değil, üç ayda bir yapılarak Güney Kıbrıs’la ticari rekabette bu alandaki dezavantajın ortadan kaldırılmasını ve bürokrasinin azaltılmasını talep eden Sungur, “Ayrıca devletten KDV alacağı olan şirketlerin devlete olan diğer borçlarına karşılık mahsuplaşma olanağının yaratılmasını istiyoruz” dedi.


Sungur, hükümet ile orta yol bulacaklarına emin olduklarını da belirtti.

TATAR: ÖZELİN ÖNÜ AÇILACAK

Maliye Bakanı Ersin Tatar, hükümet programında kamu maliyesinin düzeltilmesi ve güvenilir hale gelmesi, bütçe açıklarının kontrol altına alınması ile dolaylı vergilerin inmesi, özel sektörün önünün açılmasını öngördüklerini ve yapılan icraatlarda da bunların görülmekte olduğunu söyledi.


Eşel-mobil uygulamasının enflasyonun düştüğü bir ortamda doğru olduğuna inandıklarını belirten Tatar, “Her iki ayda bir enflasyon artışı bu ortamda doğru değil. Tam tersi enflasyon beklentisi yarattığı için sisteme zarar verir. Bunun 6 aya uzatılması hakların alınması anlamında değildir” dedi.


Sendikaların huzursuzluk yaratarak sisteme zarar verdiğini kaydeden Ersin Tatar, hakların daha ada artırıldığı bir ortam bulunduğunu, hükümet olarak KDV, stopaj, seyrüseferde indirime gittiklerini ve alım gücünde artış olacağını düşündüklerini ifade etti.


Kurların gerilemekte olduğuna da dikkat çeken Tatar, “Alım gücünde artış söz konusu ve TL değerlenmekte” dedi.


Ersin Tatar,“Enflasyon var, artış alalım” düşüncesinin yanlış olduğunu, özel sektörün kendi içinde bulunduğu sıkıntılar da düşünüldüğünde maliyetlerin kontrol altında tutulması kararlılığını ortaya koyduklarını ve bunun arkasında olduklarını anlattı.

FAİZLERİN GERİLEMESİ

Özel sektörün de sorunları bulunduğunu ve hükümetin bu konuda üzerine düşen yasal düzenlemeleri yapmaya çalıştığını belirten Maliye Bakanı Tatar, kredi konusunda dünyada faizler gerilerken KKTC’de faizlerin hala çok yüksek olduğunun görülmekte olduğunu ifade etti ve bunun nedenlerine değindi.


Tatar, faizler konusunda da yasal düzenlemeler yapmak zorunda olduklarını ve bankalara da maliyetlerini gözden geçirmeleri için çağrıda bulunduklarını kaydederek, Türkiye’de kredi faizlerinin yüzde 20’li seviyelerde olduğunu, KKTC’de de faizlerin gerilemesi halinde sektörlerin önünün açılacağını söyledi.

TAPULAR

Tapular konusunda hükümetin de çağrıları olduğunu ve bunu özellikle KKTC’de iş yapan büyük Türk bankalarına yaptıklarını anlatan Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Eşdeğer veya Türk malı diye bir ayrıma girilmemesi gerekiyor. Bana göre risk de yok. Çünkü çözüm olacaksa Rum’a malının değeri tazminat olarak ödenecek. Çünkü Mal Tazmin Komisyonu bu bedeli ödemeye hazır. Yeter ki başvuru yapılsın. Türkiye bunun arkasında. Çözümde bu malların bedeli ödenecek ve mallar bize kalacak. Çözüm olmazsa mal zaten bizim” şeklinde konuştu.


Emirnameler konusunda geçmiş hükümetin büyük yanlışlar yaparak sektörün önünü kapadığını belirten Tatar, hükümetin yakın zamanda bu konuda açılımlar yapacağını ifade etti.

MAHSUPLAŞMA…

KDV konusunda mahsuplaşmanın, devlet imkanları olduğu taktirde, müesseselerin en doğal hakkı olduğunu kaydeden Maliye Bakanı Tatar, şöyle konuştu:


“Biz hükümet olarak, şimdi tasarruf ve israfı önleme yönünde adımlar attık, bunu devlete yerleştirdik, istihdam yapmıyoruz. Bir önceki hükümet 4 yılda 5 bin 300 istihdam yaptı, ek mesaileri de yılda 7 trilyondan 60 trilyona çıkardı. Bütçe açıklarının azaltılmasıyla Türkiye ile yapılan protokollerden bize aktarılacak kaynakla ülkemizi düzlüğe çıkaracağımıza inanıyoruz.


En büyük görev de özel sektöre düşüyor. Bu ülkede 15 bin kişi kamuda çalışıyorsa 45 bin de özel sektörde çalışıyor.”


Ek mesaiye 15 trilyon ödenek

Maliye Bakanı Ersin Tatar, ek mesailer konusunda da bir düzenlemeye gittiklerini hatırlatarak, bunun kontrol altına alınmadığını, 2003 yılında 7 trilyon olan ek mesailerin bugün 60 trilyonu aştığını, 2009 ek mesai bütçesinin 35 trilyon olduğunu ve bunun bugün halihazırda harcanmış olduğunu söyledi.


Hükümet olarak kalan 5 ay için 15 trilyon bir ödenek bulduklarını belirten Tatar, bunun bir kuruş fazla olamayacağını belirterek, yasaya bağladıklarını kaydetti.
Ersin Tatar, “Sistemi tekrar gözden geçirmek zorundayız ve bunun bilinci içerisinde kararlılığımızı gösteriyoruz. Tabii tepkiler de geliyor. Sendikalara çağrıda bulunduk, bu gemi yürüyecekse hepimiz bu sorumluluğu almak zorundayız. 15 trilyon 5 aya bölündüğünde 3 trilyon ayda ek mesai demek. Bana göre makul bir rakam. Daha fazlası yok” şeklinde konuştu.


Kamuoyu desteğinin önemine de işaret eden Tatar, memlekette huzursuzluk olmasının kimseye yararı olmadığını söyledi.

İHTİYAÇ OLAN NOKTADA EK MESAİ

Ersin Tatar, ek mesai düzenlemesinin teknik içeriğinin ne olduğunu sorulması üzerine de, ek mesailerin her ay 4.5 trilyon civarlarında ve kontrol edilemez hale gelmesi ile hükümet tarafından yasa hükmünde kararname ile kontrol altına alındığını söyledi.
Sistemde bir takım istismarlar bulunduğunu belirten Tatar, 4 milyar maaş alan bazı kişilerin 3 milyar ek mesai almakta olduğunu ve bunu kendisine hak olarak gördüğünü anlattı.


Ek mesaiye dayanarak ev veya arazi taksitlerine girildiğini, bunun olamayacağını ifade eden Tatar, “Ek mesai ihtiyaç olan noktada yapılacak bir hizmettir ve devamlılığı yoktur. Eğer devamlılığı olacaksa onun çaresi başka istihdamdır. Bu anomalileri gözden geçirdik, bazı bulgular bulduk. Ancak bunları düzeltmek zaman alacağından devlet bütçesini korumak için bu kararı aldık. Kolay bir karar değil, tepki göreceğiz ama bana göre doğrusu budur.”


5 ay için 3 trilyon ayda ek ödenek ayırdıklarını bunun da fena olmadığını vurgulayan Tatar, Bütçenin ek mesai ödeneğinin harcanmış olduğunu ve aslında hiç ek mesai yapılmaması gerektiğini ancak böyle bir durumda da devlet hizmetlerinin aksayacak olması nedeniyle böyle bir karar aldıklarını ifade etti.


Maliye Bakanı Tatar, ilgili bakanlıklara bu ödeneğin bölüştürüleceğini ve bakanlıkların hizmetlerin aksamaması için düzenleme yapacaklarını, ek mesai ihtiyaç olduğu taktirde yapılacağını söyledi.

Bu haber 218 defa okunmuştur
  • Çingene-Roma Deniz  Mermerci - 01.09.2009 Maliye Bakani Ersin Tatar çingene kavmine yönelik ashagilayici ifade kullanmish, KKTC ve kendisi özür dilemeliler. kendisi de derhal istifa etmeli.

:

:

:

:

DİĞER HABERLER