Cezasız suçlar

* E-Devlete geçmeyi planlayan KKTC’de sanal suçlarla ilgili kanun yok. AB müktesebatı ise, hem web sayfası istiyor, hem de sayfalarında en üst düzeyde güvenlik şartı arıyor.

* E-Devlete geçmeyi planlayan KKTC’de sanal suçlarla ilgili kanun olmadığı belirtildi. AB müktesebatı ise, hem web sayfası istiyor, hem de sayfalarında en üst düzeyde güvenlik şartı arıyor

 

* star kıbrıs’a konuyla ilgili bilgi veren uzmanlar; Bilgisayar korsanlarının çok sayıda insanın canını yaktığını belirterek, “Ancak, bunlar, çaresizlikten deşifre olmuyor” dedi ve ekledi

 

 

ABDULLAH AZİZOĞLU

 

E-Devlete geçmeyi planlayan KKTC’de sanal suçlarla ilgili bir yasa olmaması, bilgisayar korsanlarının ekmeğine yağ sürüyor. Bilgisayar korsanılarının, herhangi bir şahsın, bankanın veya şirketin parasını sanal ortamda çalması halinde, hangi kanunla veya mekanizma ile tespit edileceği, nasıl yargılanacağı hangi cezaya çarptırılacağı belli değil.

 

BİLGİSAYAR KORSANLARININ  “BAŞARDIKLARI”

 

star kıbrıs’a konuyla ilgili bilgi veren uzmanlar; Bilgisayar korsanlarının neleri “Başardıklarının” örneklerine dikkat çekti.

Uzmanlar; şöyle konuştu; “İnsanlar artık her türlü bilgi alışverişini MSN ile yapıyor. Bu yazışmaları günlerce, haftalarca takip eden Bilgisayar korsanları, belli zaman sonra kurbanları hakkındaki bilgilerle devreye girerek, özellikle bankacılık işlemleri ve e-devlet kapsamındaki işlemlerde yolsuzluk yapabiliyorlar.  Hatta, doğrudan büyük kurumların veritabanlarına çeşitli metotlarla ulaşarak, verileri kendileri için kopyalayabiliyor veya üzerinde tahribat yapıp büyük şirketlerin milyonlarca dolarlarla ifade edilcek zararlara uğramasına sebep olabiliyorlar.”

 

 

 

 

BİZDE DE YAŞANDI

 

KKTC’de de bunun çok sayıda örneğinin yaşandığına işaret eden uzmanlar;  bunların deşifre edilemediğini belirtti.

Uzmanlar; “Bilgisayar korsanlarının saldırısına maruz kalanlar, yapacakları bir şey olmadığını bildiklerinden, tanıdıkları bilgisayar uzmanlarından yardım almaya çalışıyor. Başaramayan sineye çekiyor” dedi.

AB müktesebatında öngörüldüğü gibi, üye ülkelerin polis teşkilatlarında sadece bu konuyla ilgilenen özel birimler olduğunu hatırlatan uzmanlar, şunları söyledi;

 

E DEVLET OLMAZ

 

“Bizde de, e-Devletten bahsediliyor. Ülkemizde de kimlik kartı numaraları ve şifreleriyle, vatandaşların özlük bilgilerine ulaşmalarından tutun devlet kurumlarında yaptıkları bir çok işlemin artık internet üzerinden yapabilecekleri bir platfom hazırlanmaktadır. Ancak, sanal suçlarla ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmadan ve internet güvenliği birimleri kurulmadan hayata geçirelecek böyle bir proje, tek tuşla devlete ulaşma ve 24 saat çalışan devlet sistemini çürütebilecek kaoslara ve güvenlik açıklarına sebep olacaktır.”

 

SUÇ ZEMİNİ OLUŞACAK

 

“Bunun yanı sıra, hem devlet işlerinde ciddi aksamalar yaratacak, hem de bilgisayar korsanları için suç işlemeye zemin oluşturacaktır. Yargı, önüne sanal alemde işlenmiş bir suç veya bu suçu işleyenler getirildiğinde ne yapacağını bilmesi lazım. Polis teşkilatında; adliye, trafik, hırsızlık suçları gibi sanal ortamda işlenecek suçlarla ilgili bir birim olması şarttır. Bu birim, Türkiye’de, Güney Kıbrıs’ta, hatta, İngiliz üslerinde bile var. Sanal ortamda işlenecek suçların da bir adının olması, tefsirinin yapılması gerekir.”

 

AB İSTİYOR

 

“Bu birim, AB müktesebatında var. UNOPS’un hibe ettiği veya kredilendirdiği projelerde dahi e güvenlik aranır. AB, Yardım edeceği konuda bir web sayfası açılmasını ve bu sayfanın en üst düzeyde güvenli olmasını istiyor. Bundan sonra sayfanın güvenliği KKTC’nin sorumluluğuna terk edilmektedir. Ama, ülkemizde böylesi bir suç işlendiğinde, tefsir yok, yasa yok. Bunlar olmayınca, suçluya hangi kıstasa göre, hangi cezanın verileceğini bilen de yok.”

Bu haber 43 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER