Kaldırımlar daraltılmasın!

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), başkent Lefkoşa’da kaldırımların üzerinde bulanan ağaçların çevresinin sarı taşlarla örülerek kaldırımların 'daraltılmasına' karşı çıktı.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), başkent Lefkoşa’da kaldırımların üzerinde bulanan ağaçların çevresinin sarı taşlarla örülerek kaldırımların 'daraltılmasına' karşı çıktı.

TKÖD Başkanı Mehmet Avcı dün yaptığı yazılı açıklamada, kaldırımların tüm dünyada yayaların güven içinde ve rahat yürüyebilmesi için yapıldığına; kaldırımın bir şehrin medeniyet ve insana verdiği değerin gösteresi olduğuna işaret etti.


“Kaldırımlar, yayaların yani gençlerin, yaşlıların, ayakları aksayanların, bastonluların, beyaz bastonluların, bedensel engellilerin, gözleri iyi görmeyenlerin, çocuk arabasında çocuğunu taşıyan annelerin, bir veya iki çocuğunu ellerinden tutarak yürüyen anne babaların, çocukların tek başlarına güvende yürüyebileceği, güvenli yükseklikte ve güvenli genişlikte olmalıdır” denilen açıklamada, kaldırım yapımı ve güvenli konumunu korumanın belediyelerin asli görevi olduğu kaydedildi. Açıklamada, Lefkoşa’da kaldırımların üzerinde daha önceleri ekilmiş ve büyümüş ağaç köklerinin “kale duvarlarını andıran” sarı taşlarla çevrilmekte olduğu kaydedilerek, kaldırımlara dikilen ağaç köklerinin bile yayaların geçebileceği güvenli genişliği daraltmaması gerekliliği üzerinde duruldu. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Kaldırım genişliğinin yarıdan fazlasının daraltılması, yürüyenin önüne engel konulması, fiziksel engellilerle yaşlılara tuzak kurulması, iki kişinin yan yana yürüyemeyeceği nedeni ile yola inmek zorunda kalınacağı nedenleri ile bu yapılanmaya kaldırım denemez.”

Açıklamada, kaldırımlarda yayaların güvenli yürüyebilmesinden belediyelerin sorumlu olduğu ifade edilerek, projenin mutlaka bir mühendis tarafından onaylanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, mühendislik hatası olması halinde sırasıyla Belediye Başkanlığı, Mühendisler Odası ve 13 üyeli Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu “yanlışı” durdurmaya davet edildi.

Bu haber 95 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER