Do you speak englısh ?

Sonunda bu da oldu..

Artık İngiltere’de yaşayan, oturum iznine sahip veya İngiliz vatandaşı olan biriyle evlenmek durumundaysanız, hemen oturup, İngilizce öğrenmeye başlayın..

Çat-pat konuşuyorum, yazıyorum yetmez..

Ingiltere, artik buraya gelecek “Yabancı Damat ve Gelinlere” , İngilizce bilme zorunluluğu getiriyor..

Ve de sizi , evlenmiş bile olsanız, Büyük Britanya topraklarına gelmeden önce, yazılı, sözlü sınava sokmaya hazırlanıyor..

Göçmenlik Kanununda uzun zamandır değişiklik üzerinde çalışan İçişleri Bakanlığı (Home Office), geçtiğimiz günlerde yenilikleri açıkladı..

Bakanlıkta kimin ne yaptığının, ülkeye girenin çıkanın rakamlarının bilinmediği dönemde, Gordon Brown Hükümetinde İçişleri Bakanı olarak göreve başlayan kadın bakan Jacqui Smith , hiç toleranslı olmayacakları mesajını açıkladıklarıyla verdi..

Yeni dönemde hemen uygulanmasına başlanacak yeni yasa, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu, 10 ülke vatandaşını yakından ilgilendiriyor..

Bu 10 ülkeden, geçen sene İngiltere’ye 40 bin eş geldi..

Dile kolay 40 bin yeni nüfus..

Bunların 17 bini Pakistan, Hindistan ve Bengaldeş’ten..

2 bine yakın ise Türkiye’den..

İlk sırayı alan ve 17 bin kişinin geldiği 3 ülkede, aile baskısı ile “ görücü usülü” diye nitelediğimiz, küçük yaştaki kız ve delikanlıları kapsayan anlaşmalı evlilikler, İngiltere’de bugüne kadar sayısız trajedi ile sonuçlandı.

Kocasına , karısına veya ülkeye uyum sağlayamayıp , tüm ailesini öldürenler..

Çocuklarıyla kendini tren raylarına atıp, ölümü seçen gencecik anneler..

Evi ateşe verip, tüm ailesiyle yok olanlar..

Sayılmakla bitecek gibi değil.. Kısacası, İngiltere, hem bu ülkelerden gelişleri kısmak, hem de göçmenliği kontrol amacıyla bir dizi düzenlemeler getiriyor..

İşte, buraya gelmek isteyen, Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendiren,  düzenlemelerden bazıları;

-         Britanya’da ikamet eden Türk vatandaşlarının ( çift vatandaşlıkları olsa dahi ), getirmek istedikleri eşleri, İngilizce yeterlilik sınavına girecek.. Kazanamayanlara ne gibi uygulama getirileceği şimdilik açıklık kazanmadı

-         Getirilecek eşlerin, 21 yaşını bitirmesi şartı aranıyor

-         İngiliz vatandaşlığına başvurularda, 30 aydan fazla hapis cezası alanların başvuruları kabul edilmeyecek.. Yani 30 aydan 1 gün bile  fazla hapiste yattıysanız, İngiliz vatandaşı olamayacaksınız

 

İngilizce dil sınavının en büyük amacı, geldikleri ülkeye, topluma uyum, kısa sürede çalışma hayatına geçmeleri..

Özellikle Londra’da, Türkiyeden gelen göçmenlerin yaşadığı Doğu ve Kuzey Londra okullarındaki çocuklarımızın eğitimindeki yetersizlik, anne-babaların dil eksikliğine bağlanıyor..

Baba, işte çalıştığı için okulla ilişkiler daha çok anneye kalıyor... Ancak annelerin büyük çoğunluğu, bir iki kelime dışında, Ingilizce’nin “İ”sini bilmiyor.. Okula gidip, çocuklarının durumunu öğrenemediği gibi, İngilizceyi öğrenen çocuklarıyla da doğru dürüst iletişim kuramıyor..

Anne-babalar; banka, doktor, hastane, iş başvurularına bile el kadar çocuklarını, tercüman olarak götürüyor..

Yeni uygulamanın bir başka amacı, evlilik yoluyla ülkeye gelip, az vasıf gerektiren işlerde bu gibi yabancı damat veya gelinlerin çalışmasını kesmek.

Vasıfsız işçi eksiğini, Avrupa Birliği ülkelerinden gelenlerle giderme niyetinde İngiliz Hükümeti..

Bir başka uygulama ise yüksek vasıflı, çok iyi derecede İngilizce bilenlerin, göçmen olarak İngiltere’ye gelmeleri..

Bu gibi kişilerin, yetenekleri, eğitimleri, deneyimleri, ülke ekonomisine katkıları  puanlamaya tutularak, İngiltere’ye gelip-gelmeyeceklerine karar verilecek.. Gelmesi istenen “Yüksek nitelikli göçmenler”, süreli  oturum izniyle rahatça buraya gelip, hemen çalışmaya başlayacak..

İngiltere’ye gelişler artık kolay olmayacak..

Bu kesin..Puanlama dönemi 3 ay sonra, yani yeni yılın Mart başlarında uygulamaya başlayacak..

Britanya’da çalışma-oturum iznine sahip Türklerle evlenip, buraya gelme hazırlığındaki genç kız ve delikanlılar..

Ne yapın, ne edin, eşinizden ayrı düşmek istemiyorsanız mutlaka biran önce İngilizce öğrenin.. Veya dilinizi daha geliştirin..

Sınavın ne kadar zor olduğunu bilmiyoruz..

Bildiğimiz, gideceğiniz ülkedeki dili konuşup-yazamazsanız, oraya gidişinizin zorlaşacağı..

Eşinizin elindeki kırmızı Great Britain pasaportu veya Türk pasaportundaki “Indefinite Leave” damgası, sizin Büyük Britanya’ya girişinizin garantisi değil..

Garanti, sizin elinizde..

İngilizce bilirseniz geleceksiniz.. Bilemezseniz, zorlanacaksınız..Bu kadar açık..

Şimdiden kolları sıvayın, öğretmen mi tutarsınız, kursa mı gidersiniz bilmem..

Bir an önce dünyanın ortak dili haline gelen İngilizceyi ne yapın, ne edin , iyi derecede okuyup-yazacak derecede öğrenin..

Ne demişler..

Bir lisan, bir insan..

Bu haber 331 defa okunmuştur

:

:

:

: