Yeni nesil televizyon yayıncılığı

Yıllar önce televizyon ile ilk tanışmam Erzincan'da olmuştu. Koskoca mahallede sadece iki evde televizyon vardı ve siyah beyazdı.

Yıllar önce televizyon ile ilk tanışmam Erzincan'da olmuştu. Koskoca mahallede sadece iki evde televizyon vardı ve siyah beyazdı. Üstelik günlük yayın sadece 3 saatti ve paket yayındı. Yani asıl yayın bir gün önce Ankara'da yapılıyordu. Erzurum'daki TRT merkezi Ankara'dan yapılan yayını kaydediyor ertesi gün kendi çevresinin alabileceği şekilde tekrardan yayınlıyordu. Bu anlattıklarım Barış Harekatı’nın hemen sonrasına denk geliyor. Süreç içinde önce paket yayın kalktı. Sonra yayın süreleri uzadı. Derken yıllar sonra 1990'larda renkli yayın geldi. Her şey ondan sonra bizler için çok hızlı gelişti.

Günümüzde dünyanın en kitlesel medya mecralarının başında hâlâ televizyon geliyor. Fakat her şeyin internetten beslenir hale geldiği; dahası internet üstünden izlenebilen etkileşimli yayınların altın çağını yaşadığı bir dönemde geleneksel televizyonlar artık çağın beklentilerini karşılamaktan çok uzak. Teknoloji devi firmalarda bu durumun farkında. Bu yüzden de uzun zamandır yeni bir televizyon konsepti üzerinde çalışıyorlar.

Sistemin temelinde seyirciyi ana içerikten koparmadan internetten topladığı bilgileri paralel olarak televizyon ekranına yansıtan bir kurgu yer alıyor. İstenen oranda etkileşim de kilit rol oynuyor. Yani bu konseptte bir maçı seyrederken arkadaşlarınızla ekranın bir köşesinde sesli, görüntülü ya da yazılı iletişim kurabilecek; herhangi bir televizyon programı sırasında sosyal ağlarda takip ettiğiniz kişilerin programla ilgili görüşlerini bir kenarda izleyebileceksiniz. Ya da içerikten tamamen bağımsız olarak internette gezebileceksiniz.

Bu işin başını Intel ve Google çekiyor. Zaten bir süredir duymaya başladığımız Google TV'de işte bu. Sony ve Logitech ile yürütülen çalışmada Google’ın altyapısını üstlendiği yapıya ya uyumlu bir Sony televizyon alarak ya da Logitech’in Revue adlı kutusunu kendi mevcut televizyonunuza bağlayarak kullanmaya başlayacağız.

Neler değişecek derseniz şunları söyleyebiliriz. İlk olarak web araması yapar gibi program araması yapabileceğiz. İkinci olarak istersek televizyon üzerinden internet sitelerini dolaşabileceğiz. Üçüncü olarak video paylaşım sitelerini TV izler gibi uzaktan kumanda ile takip edebileceğiz. Dördüncü olarak müzik yayın siteleri etkileşimli internet radyosuna dönüşecek. Beşinci olarak kataloglardan istediğimiz filmi istediğimiz zaman seyredebileceğiz.

Peki bu işten Google ne kazanacak derseniz, cevabımız tek kelime: Reklam. Firmanın yıllık 25 milyar dolara yaklaşan gelirinin yüzde 99’u reklamlardan geliyor. Televizyonun mevcut yaygınlığı düşünüldüğünde Google TV’nin başarısı firmaya yeni reklam mecraları, başka bir anlamda doğrudan gelir merkezleri sunacak. Görünen o ki geleceğimizin her anı Google olacak.
Bu haber 83 defa okunmuştur

:

:

:

: