‘Toprak en son ele alınmalı’

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, müzakerelerde toprak konusunun “36 yıllık yerleşimi dağıtmadan, 47 yıl önceden göçmenliği 2-3 kez yaşamış insanlar yeniden göçmen yapmadan ve iki kesimliliği delmeden her konu halledildikten sonra ele alınması gerektiğini” belirtti.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, müzakerelerde toprak konusunun “36 yıllık yerleşimi dağıtmadan, 47 yıl önceden göçmenliği 2-3 kez yaşamış insanlar yeniden göçmen yapmadan ve iki kesimliliği delmeden her konu halledildikten sonra ele alınması gerektiğini” belirtti.

Denktaş, TAK’a yaptığı yazılı açıklamada, “garantilerle ilgili açıklamalarının bazı mercilerde maksat dışı kullanıldığını” belirterek, “Rum tarafı ile garanti konusu, ‘toplumlararası görüşmelerde’ ele alınamaz. Garanti Anlaşması, garantilenecek ‘meta’ ortaya çıktıktan sonra, garantilerle birlikte ele alınabilir” dedi.
Rum tarafı “Kıbrıs AB üyesidir; AB üyesi olmayan Türkiye’nin ne askeri, ne de garantisi olamaz” dediğini kaydeden Denktaş, kendilerininse “Türkiye AB üyesi olmadan Kıbrıs tümüyle AB üyesi olamaz. Türkiye de AB üyesi olunca, 1960 Antlaşmalarının öngördüğü Türk-Yunan dengesi devam eder. Böylelikle, AB üyesi Türkiye ile AB üyesi Yunanistan’ın AB üyesi Kıbrıs’ta, iç barışın devamı ve Enosis’in önlenmesi için, asker bulundurup fiili ve etkin garantiyi devam ettirmelerinde hiçbir sakınca kalmaz” dediğini anlattı.
Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıs Türklerinin fiili ve etkin garantiye ihtiyacının AB üyesi olunca da devam edeceğini belirterek, bu nedenle Türkiye AB üyesi oluncaya kadar garantilerin gündeme gelmemesi, Türkiye ve KKTC de üye olunca AB ülkeleri arasında fiili ve etkin garantinin sağlanmasına Rum-Yunan ikilisinin itiraz etmemesi gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE GARANTİSİNİ KABUL ETMELİ
Toprak konusunun, 36 yıllık yerleşimi dağıtmadan, 47 yıl önceden göçmenliği 2-3 kez yaşamış insanları yeniden göçmen yapmadan ve iki kesimliliği delmeden her konu halledildikten sonra ele alınması gerektiğini ifade eden Denktaş, bu hayati konunun erken ele alınmasının, tarafların tutumlarındaki ayrılık nedeniyle her şeyi mahvedebileceği uyarısı yaptı.


“Ayrıca, federasyona varış konusunda iki egemen kurucu devletin varlığı esas olmalı; Hristofyas’ın ‘1960 Anayasasını tadil yolu ile Kıbrıs Cumhuriyeti üniter bir devlet olmaktan iki eyaletli bir federasyona dönüşür’ yaklaşımı reddedilmelidir” diyen Denktaş, Hristofyas’ın federasyonu, Türk askerini adadan çıkarmanın yolu olarak gördüğüne dair sözlerinin unutulmamasını istedi.

Denktaş, “Rum tarafı AB üyesi olacak Türkiye’nin fiili ve etkin garantisinin devam edeceği gerçeğini şimdiden kabul etmeli, Kıbrıs’ın tümünü Ellino Kipriyo’ların Enosis’e açık vatanı yapmak hayalinden vazgeçmelidir” ifadelerini de kullandı.

Bu haber 7 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER