Denktaş: “Uyuşturucu Bağımlılığı Rehabilitasyon Merkezi binası Mart ayından itibaren kullanıma hazır olacak”
Eroğlu: “Kampanya kapsamında gençler, aileler ve eğitimciler olmak üzere 3 gruba ulaşmayı hedefliyoruz”
Başel: “Aileler düzenlenecek etkinlikleri kaçırmasın”
Adalıer: “Tutuklu sayısı 2012’de 319, 2013’de 325, 2014’de 346…”
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Uyuşturucu Bağımlılığı Rehabilitasyon Merkezi binasının Mart ayından itibaren kullanıma hazır olacağını kaydederek, gençleri ve çocukları uyuşturucu bağımlılığından koruyabilecek bir düzen yaratmanın herkesin görevi haline gelmesi gerektiğini söyledi.
“HAYATI SEVİYORUM, YAŞAMAYI SEÇİYORUM KAMPANYASI”
“Hayatı seviyorum, uyuşturucuya hayır diyorum” sloganının da kullanıldığı kampanya, Lefkoşa Golden Tulip’te düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı. Basın toplantısında Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi Müdürü Ali Adalıer, Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, kampanyayı üstlenen Abrakadabra İletişim Yönetimi adına Direktör Cem Kar hazır bulundu. Basın toplantısında konuşmalara geçilmeden önce kampanya için oluşturulan kamu spotu gösterildi.
Basın toplantısına katılan Denktaş, hükümetin bu alanda atacağı adımlar hakkında açıklamalar yaptı.
“MAHALLE BASKISI…”
Çocuklarının davranışlarından bağımlılık içinde olduğunu fark eden bazı ailelerin mahalle baskısından korktuğunu da belirten Serdar Denktaş, KKTC’de tedavi için yeterli olanak olmadığını söyledi, bunu ülkenin bir başka “eksiği” olarak niteledi. Denktaş, “Bizim dönemimizde uyuşturucu kullananlar dışlanırken şimdi nerdeyse kullanmayanlar dışlanıyor, uyuşturucu bu kadar yaygınlaşmış durumda. Tehdit altında olan hepimizin çocuklarıdır, torunlarıdır” dedi.
“SADECE EĞİTİMLE SONUÇ VERECEK BİR KONU DEĞİL”
“Bu sadece eğitimle sonuç verecek bir konu değil” diyen Serdar Denktaş, polisiye tedbirlerin bağımlılıkla mücadelenin bir ayağı olduğunu kaydederek, “Şu ya da bu şekilde uyuşturucu kullanmaya başlayan bir genci yakalayıp cezaevine göndererek belki de kullanıcı olmaktan satıcı konumuna geçişine de ön ayak oluyoruz” dedi. Denktaş, gençleri zehirlemek ve para kazanmak için ülkeye kaçak yollarla uyuşturucu sokanların yakalanmasına yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini de vurguladı.
“3 GRUBA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”
Basın toplantısında ilk sözü alan Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, “Hayatı Seviyorum, Yaşamayı Seçiyorum” kampanyası kapsamında gençler, aileler ve eğitimciler olmak üzere 3 gruba ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ailelere ve öğretmenlere eğitim verileceğini dile getiren Eroğlu, madde kullanımının azaltılması konusunda 8’inci sınıftaki öğrencilerin de aydınlatılacağını, bu konudaki takvim ve programın yakın zamanda oluşturulacağını ve duyurulacağını kaydetti.
“HERKESİ KONFERANSLARA KATILMAYA DAVET EDİYORUM”
Herkesi yürütülecek çalışmalara ve bu konuda düzenlenecek konferanslara katılmaya davet eden Eroğlu, proje kapsamında profesyonel bir ekip tarafından görseller hazırlandığını ve bu görsellerin tüm şehirlerin farklı bölgelerinde kullanılacağını da söyledi. Projenin en önemli paydaşlarından birinin Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi olduğunu vurgulayan Gencay Eroğlu, ebeveynler ve eğitimciler için konferanslar düzenleneceğini, bu kapsamda yetişkinlere yönelik eğitim modülleri hazırlandığını söyledi.
BAŞEL; : “AİLELER DÜZENLENECEK ETKİNLİKLERİ KAÇIRMASIN”
Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel de, aile, okul yöneticileri ve öğretmenlere verilecek eğitimlerde Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi yetkilisinin kendileriyle birlikte hareket edeceğini söyledi. Başel, çocuklara verilecek eğitimlere de dikkat çekerek, bu eğitim modüllerinin hiçbir uyuşturucu maddenin ismini, etkisini ya da nerede bulunacağını özendirici nitelikte olmadığını vurguladı. Başel, “Ailelerin düzenlenecek bu etkinlikleri kaçırmasını istemiyorum” dedi.
ADALIER; “TUTUKLU SAYISI 2012’DE 319, 2013’DE 325, 2014’DE 346…”
Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi Müdürü Ali Adalıer ise, tüm tedbirlere rağmen dünyada olduğu gibi KKTC’de de madde kullanımının arttığını kaydetti. Bazı verilere değinen Adalıer, “2012 yılında bu suçla ilgili tutuklanan ve aleyhinde işlem başlatılan kişi sayısı 319 iken, 2013’te bu sayı 325’e, 2014’te bugün itibarıyla 346’ya yükseldi” dedi. Ali Adalıer, “Sağlıklı ortamda yetişen, iletişim becerileri gelişmiş, sosyal, hayır deme özgüvenine sahip gençlerin maddeyle buluşması çok çok zordur” diyerek ailelerin düzenlenecek eğitimlere katılmasını istedi.
FOTO: KAMPANYA