Çaba harcamanın, kendine ait hat ve hududu vardır. Yıllardır süren Kıbrıs meselesinde yazılanlar çizilenler Konuşulanlar bir araya toplandığı zaman kim bilir kaç ciltlik kitap serisi olur, sadece 1968 sonrası belki de 50 cilt kitabı koyacak kütüphane bulamayız.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı, global liderlik forumu toplantısında İstanbul'da 50 yıl daha bu işi konuşmak niyetinde değiliz diyor ve ilave ediyor; Türkiye ile birlikte hareket ettik iyi niyet ortadadır, istediğimiz irade, kararlılık, makuliyet ve gerçekliktir.” Cumhurbaşkanının değindiği diğer husus; “Rumların zihniyet değişikliğine ihtiyacı vardır” ifadesiyle yaptığı açıklaması belki de müzakerelere yumuşak bir geçiş, son noktadır.
Geriye doğru gitmeyen, bir ışık birde zamandır. Geriye doğru giden zihniyetten başka bir şey bulamazsınız. Kalıcı bir anlaşma için Rumların zihniyet değişikliği olabilir mi diye bizler geriye dönüp baktığımızda, bu değişimin olmayacağını, müzakerelerin büyük bir oyun olduğunu, bu oyunu anlamak için ulema olmaya gerek olmadığını da bilenleriz. Müzakere oyununun devam edip etmeyeceği dahi meçhule giden bir yol… Oyunun esas oyuncuları ise bilindiği gibi iradeyi temsil eden seyirciler... Seyirciler esas oyunun taşlarını ellerinde tutanlar. Kaldı ki Rumlarda ki zihniyet direnç kazanmıştır. Değişmesine imkan yoktur, müzakerelerin sonuçlanması yönünde çaba harcayanlar vardır, görüyoruz ama çabalar döndürek gibi ortada dönmektedir. Dönüp dolaşıp ayni yere gelmektedir.
Güney'in seçimleri Kuzey'in seçimleri derken göstermelik bahanelerin altında yatan güçlü iradelere karşı gösterilen mazeretlerden başka bir şey değildir. Kıbrıs meselesinin bütünü içinde yer alanların artık bu gibi söylemlere karnı tok! Dış siyaset, iç siyaset derken günler akıp geçmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 5 yılda bir yapılan milletvekili seçimleri en son 28 Temmuz 2013 tarihinde yapıldı. Sandığa giden seçmenlerin katılım oranı yüzde 69.61 olduğu ise kayıtlar altındadır. Meclisteki o günlerin sandalye dağılımı ile bugünkü sandalye dağılımı arasında ise fark vardır. UBP’nin Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, TDP, TKY YG Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ve bağımsızlar ..Tabi Meclis dışında yeni kurulan siyasi partileri de unutmamak gerek... Uzakların yakın olduğu yerdeyiz. Büyük bir olasılıkla yeni seçim sistemi ile bu seçimlerde tanışacağız ve buna çok az bir süre kalmıştır.
29 Haziran 2014 tarihinde ise ülkemizde yerel kuruluş organlarının seçimi yapılmıştır en son 5 yılda bir yapılan bu seçimlerin yapılış tarihi ise en son 2009 yılında olmuştur. Bu süre de, yıllarında kendini eksiltmiştir. Yerel seçimlerde dört yılda bir olmuştur. Siyasi partilerin, barajı aşmalarına yardımcı olacak seçim bildirgelerini açıklanması bir yana, adamızda halkın en büyük beklentisi ve ilgi gösterdiği konu siyasi partilerin göstereceği adaylar üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Aday saptaması öyle aday olmak isteyenlerden müracaat kabul ederiz açıklamaları ile iş müracaatı kabul eder gibi olmadığı herkesin malumlarıdır. Siyasi Parti Liderlerin aday saptama konusundaki gösterecekleri ustalık ortaya koyacağı duruş Parti içi iç çekişmelerin en çok tavan yaptığı böylesine zamanlarda önemlidir.
Ön seçim belki daha demokratik bir yöntem olabilir ama esasta yine de liderin ortaya koyacağı duruş son derece önemlidir. Genel Seçimlere, hızla yaklaşılan bu günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin öneminde, harcanacak çaba, devletin temeline konacak harç olacaktır. Bu harç içerisindeki malzemede, seçmen, seçilmiş mevcut siyasetçiler, seçilecek yeni adaylar ve toplamda, ülkemizde aklı eren büyük küçük herkesin bir katkısı olacaktır. Zaman daralmıştır. Geç kalmadan şimdiden hazırlanmak, günü geldiğinde bocalamaktan daha iyi olacaktır. Her seçim bir tercihtir, bu tercih ise o ülkenin geleceğinde bir imzadır...