Akıncı- Anastasiadis gerginliği siyasi bir senaryo mu?

BM Kıbrıs özel temsilcisi, EİDE mekik diplomasisinde bir sonuca ulaşamadı.

BM Kıbrıs özel temsilcisi, EİDE mekik diplomasisinde bir sonuca ulaşamadı. İki liderde bir birlerini suçladılar, ancak bu sürecin çöktüğü açıklamasını yapmadılar. Eide,” yakınlaşmalar olduğu halde bile çözülmesi gereken sorunlu konular var” diye açıklama yaptı ancak, liderler yeni metot konusunda anlaşamadılar. Aslında Anastasiadis’in talep ettikleri BM kasasında kilitli duruyor, Akıncı ise bunları ayrı öncelikli olarak görüşmeyelim hepsi paket halinde görüşelim, diye ısrar ediyor.
Akıncı burada haklı, eğer Anastasiadis federal çözüm istiyorsa, başlıkların tümü görüşülmeli çözüm olacaksa da olmalı, olmayacaksa da neden olamadığının açıklaması iki halka da yapılmalı. Eroğlu- Anastasiadis, görüşmelerinde bir gerginlik olmuştu, üç saatlik bir görüşmeden sonra iki lider de kendi dillerinde anlaşamadıklarını açıklamışlardı. Ben o zaman da yazmıştım, bu açıklamanın bir diğer anlamı birileri araya girsin ve bizi anlaştırsın, anlamını taşıyor. 11 Şubat 2014 ortak açıklaması böyle doğdu, bu yıllardan sonra iki tarafın ortak bir anlaşma metni oldu.
Bu dönmede, Anastasiadis 2018 Rum başkanlık seçimlerine hazırlandığı için hareket alanı kısıtlı. Akıncı ise, KKTC halkının onaylamadığı haritayı BM ye sundu. Türkiye ile birlikte garantörlüğü de görüşürüz dedi, ancak güvenlik ve garantiler Türkiye ve diğer garantör ülkelerin görüşeceği başlıklardır, bunu EİDE de açıkladı. Dün Akıncı, BM Genel Sekreteri Guterres’in Haziran içerisin de bir çağrı yapmasını beklediğini açıkladı.
Bu gelişmelere baktığımız zaman, senaryonun şifreleri çözülüyor. Rum tarafı, EİDE’NİN liderler anlaşmadı açıklamasından sonra, çok etkin bir diplomasi yaptılar, BM ile başta olmak üzere görüşmeler sağladılar. Sürecin çökmediğini, ancak Anastasiadis’in tekliflerinin Akıncı tarafından ret edildiğini açıkladılar. Akıncı ise, açıklamasın da Anastasiadis’in talep ettikleri kabul edilir değildir, söylemiştir.
Bunlar ışığın da, Guteres devreye girebilir, iki lidere de çağrıda bulunabilir, o zaman iki liderin açıklamalarını şimdiden duyar gibi oluyorum. “BM GS çağrıda bulundu, bizi çağırıyor buna itiraz edemeyiz, karşı da çıkamayız, değerlendireceğiz” haziran kritik bir tarih, çünkü Anastasiadis, Temmuz ayı içerisinde kazıları başlatma sözü verdi. Eğer bir çıkış bulmaz ise sözünün itibarı olmaya bir cumhurbaşkanı konumuna düşer, seçilmesi imkansızlaşır, bunu da tercih etmeyecektir.
Bu haber 803 defa okunmuştur

:

:

:

: