Az gittik uz gittik Arpa boyu kadar yol gittik

Bu tümce, Türk Masallarına başlamadan önce, giriş tümcesidir.

Bu tümce, Türk Masallarına başlamadan önce, giriş tümcesidir. Masalın başından da anlaşılır ki, söylenenler bir arpa boyu kadar mesafe kat etmemiştir . Yazıma, bu tümce ile başlıyorum . Nedenini sonuç bölümünde açıklayacağım .
Son, New York ziyaretlerinden sonra . Taraflar, bildiklerini okumaya devam etmekte . BM GS ‘nin ağlama duvarı, her iki tarafı da memnun etmemişe benzer .
Rum tarafının, maksimalist ve gerçekleri görmeyen tutumu .
Görüşme masasını berhava etti . Görüşmelere de kilit vurdu .
Nedir, Rum tarafının, masayı berhava ve görüşmelere kilit vuran tavrı ve istekleri ?
Bunları, New York’ta GS Guterres’e bildiren Anastasiadis . Basın toplantısında ve Güneyde, siyasal partileri bilgilendirme toplantısında açıklamıştır .
Masaya oturmak için . Garanti Sisteminden tamamı ile vaz geçilecek . Türkiye, bunun için garantiliğinden vaz geçtiğine dair, imzalı onay verecek .
Ondan sonra , masaya oturacak . Oturduğunda da, anlaşma : BM GK ‘nin Kıbrıs’la ilgili alınan kararlarına . BM Genel Kurulunun aldığı kararlara . AB muktesabatına . AB ve AB Komisyonunun aldığı kararlara . Daha bitmedi .
Sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin oluşturduğu ve Rum siyasi partilerinden oluşan “Milli Konseylerinin” aldığı kararlara da, uygun olacak.
Unutmayalım ki . Milli Konseyin kararlarından biri de ENOSİS’tir .
Yani, Adanın Yunanistan’a bağlanmasıdır .
Kıbrıs Türk Halkına, 1960 ‘ta Uluslararası anlaşma ile verilen “siyasi eşitlik “ hakkını vermemekle ısrarlılar .
Görüşmeler, 1968 ‘de Lübnan’ın Başkenti Beyrut’ta başladı .
İlk görüşmeciler . Denktaş ile Klerides’ti .
2000 ‘li yıllara kadar , görüşmeler devam etti .
O yıllarda, nerede ise tüm siyasal partilerin ortaklığında, bir Koalisyon Hükümeti vardı .
Kıbrıs’ta gelinen son aşamada . O Hükümet, Kıbrıs’ta anlaşmanın
Federal bir çözümle mümkün olmadığını . Kıbrıs’ta, artık İki Devletli bir çözümün sürdürülebilirliğine karar vererek . İki Devletli çözümü masaya getirdi .
2003 erken seçimleri ile iktidara gelen Ak Parti , Sn. Akıncı ile birlikte . Tekrar, Federal bir sistem üzerinde durarak , görüşmelere devam edildi .
Gelinen aşamada ise , Güneyden gelen haberlere bakılırsa . Son New York ziyaretlerinde . TC Dış işleri Bakanı Sn. Çavuşoğlu ile Anastasiadis’in gizli olarak yaptıkları bir görüşmeyi, Fileleftheros
Gazetesinden öğreniyoruz .
Yine, ayni gazetenin, ayni haberinde . Görüşmede , Çavuşoğlu’nun, mevcut BM görüşme sürecinin sona erdiğini, yeni bir süreçten bahsettiğini yazdı . Ayrıca , garantilerden geri adım atmayacağını . Çözümün de, İki Devlete dayanan bir anlaşma ile olabileceğini, yazdı .
Bu haber, Güneyde yayınlanan, söz konusu gazetede çıktı.
Türkiye’nin, Federasyon tezinden . İki Devletli, yani Konfederasyon tezine geçtiğini de, öğreniyoruz .
2004 Annan referandumu ile birlikte, Federasyon da görüşüldü . Rahmetli Denktaş , görüşmelerden çekildi . Sn. Talat , Sn. Eroğlu ve şimdi de Sn. Akıncı, bu tezi görüştü .
14 sene, Federasyon görüşüldü .
1968’ den, 2002 ‘ e kadar, bu tezi rahmetli Denktaş ve Klerides görüştü . Toplam 34 sene . Nihayet 2002 deki görüşmelerde, Rahmetli Denktaş, İki Devletli Konfederasyonu masaya götürdü .
Toplam , 48 sene Federasyon görüşüldü .
Son görüşmelerde . Federasyonun değil de, Üniter Devlet üzerinde ve zamana oynama taktiği, güdüldüğü görüldü .
Ak Parti iktidarı da . Rum gazetesinin verdiği haber doğru ise . Federasyon adı altında, zamana oynayan Rum’un niyetini fark etmiş olacak ki . Artık, bunda ben yokum diye . Konfederasyon zemininde görüşme zemini , yokluyor .
2002 ‘deki Rauf Denktaş’ın savunduğu teze. Dönülmüş mü, oldu ?
Zaman dilimi içerisinde, bizim taraftan da, bu konuda açıklama yapılır ise . Esası öğrenmiş oluruz .
Sn. Özersay . Bu statükonun, Kıbrıs Türk Halkının yararına değil de . Zararına çalışan bir statüko olduğunu açıkladı . Yerden göğe kadar haklı .
Bu statüko . Nereye kadar devam edecek ?
Bu statükoya . BM destek veriyor . AB destek veriyor . ABD destek veriyor .
Bu parsadan, Güney, ta ki nemalanmaktadır. Herhangi bir çözüm tezini kabul etmesi, mümkün müdür ?
İki Devletli bir ortaklığı, kabul etmesi. Ancak ve ancak, politikamızın rotasını, tanınmaya çevirerek, bunu mümkün kılabiliriz .
Rahmetli Demirel’in, meşhur lafı ile yazımı bitiriyorum .
“VAR MI BUNUN BAŞKA İZAH TARZI ? “




Bu haber 3859 defa okunmuştur

:

:

:

: