KKTC de Askerlik vatan borcu olarak algılanıyor

Bu geçtiğimiz hafta içerisinde “vicdani ret“ söylemi ile gündem değiştirilmeye ve gençleri etkilemeye çalışılan bir hafta oldu.

Bu geçtiğimiz hafta içerisinde “vicdani ret“ söylemi ile gündem değiştirilmeye ve gençleri etkilemeye çalışılan bir hafta oldu. Hükümet bu talebi bakanlar kurulunda imzalayarak, KKTC meclisinde ilgili komiteye gönderdi. Ancak daha sonra HP GB Özersay acil olmayan bir yasa diyerek gündemden düşürmeye çalıştı. Tabi ki daha konuşuluyor ve de konuşulacak, Rum tarafında vicdani ret var, ancak tamamı ile serbest olmuyor gençler vatana yine hizmet ediliyor.
Askerlik görevini yapmış olan bir genç niye böyle bir gündem yarattı biraz düşünmek gerekiyor. Bundan dolayıdır ki bu talep ile gündem değiştirilip gençler üzerinde etki yapılmaya çalışıldı. Birilerinin ülke gündemi ile yapacağı bir siyaset kalmadığını görüyorum belki de nedeni budur.
Askerlik görevi ise yeni koşullarda masaya gelmeli ve tartışılmalıdır. Bu dörtlü koalisyon hükümeti maalesef bunu başaramaz. Öncelikle güçlü bir hükümet çok taraflı düşünecek askeri makamlar ile de görüştükten sonra ne yapılabileceğinin kararını vermek gerekir.
Liseyi bitiren her genç o zaman askere gitmeli, yüksek eğitim, lisans, doktora gençleri ülkeden koparıyor. Ondan sonra da gençlerimiz bedelli için geliyorlar, halbuki askerlikle gençlerimize vatan sevgisi ve disiplin öğretilmeli, kurallı yaşam çok önemli. Kaldı ki yaşadığımız coğrafya da etkin ve güçlü bir savunma sistemine ihtiyacımız var etrafımız ateşten gömlek gibi. Halkımızın güvenliğini kim sağlayacak tabi ki yine biz, güçlü asker ve savunma sistemimiz olursa bize gözler dönmez, iç ve dış tehditler türemez.
KKTC de askerlik kısalmalı mı? Belki evet, ancak nasıl ve hangi koşullarda. Rum tarafında Anastasiadis hükümeti önce 3.000 asker istihdam etti ve 24 ay olan askerliği 15 aya indirdi, Kıbrıs dan tamamlayamadığı askerleri ise Yunanistan’dan tamamladı.
KKTC de Türkiye’den gerekirse asker getirelim söylenirse, bazı partiler bizi BM ve AB’YE şikayet edecekler.
KKTC de öncelikle ihtiyaç miktarına göre asker istihdam edilmeli, askerliği bir meslek olarak seçmek isteyen gençlere bu imkan tanınmalı. Askerlik düzenlenmesi Türkiye örnek alınarak yapılmalı, kısaltılması da Türkiye ilerek birlikte yapılmalı, gençler askere yüksek öğrenim öncesi alınmalı.
Gençlere silahlar tanıtılmalı ve eğitim ile atış mutlaka yaptırılmalı, yaptırılıyor zaten ancak daha etkin olmalı, askere giden bir genç askerde vatan sevgisini tadarak öğrenmeli.
Belki ileride farklı bir hükümet modelinde bu konu masaya gelecek, gelişen ve değişen Dünya düzeni içerisinde savunmamızın en güçlü olacağı bir şekilde de düzenlenecektir.
Bu haber 654 defa okunmuştur

:

:

:

: