Önce Orta Doğu sonra Akdeniz, sırada Hazar ve Kafkaslar

Yıllardan beridir Akdeniz’in çatışma sahası olacağını siz okurlarımıza ve izleyicilerimize aktardım ve aktarmaya da devam edeceğim.

Yıllardan beridir Akdeniz’in çatışma sahası olacağını siz okurlarımıza ve izleyicilerimize aktardım ve aktarmaya da devam edeceğim.
Yeni bir bölge de yeni faaliyetler başladı. Daha önce de etkisini ekonomik anlamda hissettiğimiz bir operasyona Türkiye- Rusya ve İran olarak maruz kalmıştık. Bu 3 ülke Avrasya- Akdeniz ve Hazar bölgesinde önemli uluslar arası aktördür. 3 aktörün para birimlerine bakalım . TL_RUBLE_ TÜMEN kayıplarına bakalım. ..
TL de ki kayıp bu saydığım 3 para birimi arasında en az değer kaybeden para birimidir. 1 dolar 4 tl iken 7.90 seviyelerine gelmiş durumda . Tümen de dolar karşısında 1 e 30 oranında değer kaybetti. Ruble de de aynı durum söz konusu 1 dolar 20 ruble iken 80 ruble ye dayanmış durumda.
Kısacası ABD bu coğrafya da elini güçlendirmek için bu ülkelere gizliden gizliye ekonomik olarak operasyon gerçekleştiriyordu. Bu baskı altında bu ülkelere diz çöktürerek çin ‘İn ipek yolu projesini de kendi sahasından uzaklaştırmak istiyordu.
Ermenistan ve Azerbaycan çatışmasının bu dönemde bu kadar körüklenmesi ve bölgeye sıçratılmak istenmesi sizce tesadüf mü…
Zbigniew Brzezinski yi bilmeyenimiz yoktur. ABD başkanı Carter ‘ın ulusal güvenlik danışmanıydı kendisi. Bir kitabında bir sözden bahsediyordu kendisi. 1997 de Santranç tahtası adlı kitabında abd nin hegomon güç olarak devam etmesi için bazı önerilerini sıralıyordu. Kenar kuşak teorisinden de bahsediyordu. Ayrıca Avrasya ‘nın önemine şu sözlerle devam ediyordu. ‘’ Avrasya’ya hâkim olan dünyaya hâkim olur!”…
Açık ve net!
Ayrıca Brzezinski ‘yi takip eden ve fikirlerini okuyan bir kişi olarak da Azerbaycan hakkında söyledi sözleri de unutmuş değilim. Ne demiş ti; Azerbaycan’ın büyük toprakları ve askeri gücü yoktur! Lakin büyük enerji hatlarına sahiptir.
O gün bunları gören Brzezinski sanki bugünleri kodlamaya o günden başlamıştı. Bugün Hazar – Kafkaslar- Avrasya – Akdeniz ed ki denklemde temel kargaşanın sebebi ortada.
Washington daha önce den de Rusya üzerine uyguladığı ambargolara bugün ekonomi üzerinden de destek vererek ilerliyor. Rusya’yı Çin’in yanında görmek istemiyor.
Azerbaycan ve Ermenistan çatışmasına bakalım. ABD bu çatışma da da büyük rol alıyor. Rusya ise bu çatışmalara son vermek için dış işleri bakanlarını Moskova’ya davet edip ateşkes imzalanması için elinden geleni yaptı ve başarılı da oldular.Rusya bölgesinde çıkacak istikrarsızlığının kendisine ve interlandına faydası olmayacağını çok iyi biliyor. Orta Doğu bataklığına bakın...
Ermenistan ve Azerbaycan çatışmasının arkasına bugün Türki Cumhuriyetlere yani Kafkaslarda büyük oyunlar kurulmak isteniyor. Kırgızistan a bir bakalım. Siyasi istikrarsızlık almış başını gidiyor. Sokakların karıştırılması bunun peşine gelecek gibi. Oyun hep aynı . Siyasi istikrarsızlık ve Abd güdümünde uydu devletler...
ABD enerji konusunda elinden geleni yapmaya devam ediyor. Karşı cephe de yer alanlar da yenilir yutulur cinsten değil.
Geçtiğmiz günlerde basında bir haber gördük. Türkiye s400 ü denemek için Sinop a ekipmanlarını göndermişti. ABD’nin bu konuda fikrini bilmeyenimiz yoktur. Burada açıkça ABD’ye karşı bir kart ortaya koyulmuştur. Bölge ateşten çember misali..

Bu haber 6904 defa okunmuştur

:

:

:

: