Ergenliğe giren çocukların ailelerinin sıkça kurduğu cümleler;

Oğlum/ Kızım gittikçe söz dinlemez oluyor; Kendine has karakter oluşumunu gerçekleştirebilmesi için böyle davranması doğaldır ve aksi sorundur.

Oğlum/ Kızım gittikçe söz dinlemez oluyor; Kendine has karakter oluşumunu gerçekleştirebilmesi için böyle davranması doğaldır ve aksi sorundur. Fikirlerine saygı göstermeli ve yetişkin olarak görüp onun kararlarını da dinlemeliyiz. Bazı kurallar onlara da açıklanarak birlikte konulmalıdır. Hiçbir zaman haklı olsak da kendi düşüncelerimizi baskı yoluyla kabul ettirmeye çalışmamalıyız.
Benim yap dediğimi inadına yapmıyor; Gençlerin içindeki bağımsız yetişkin olma duygularının etkisiyle yapılması gereken en doğal şeyleri bile sadece kendisine yap denildiği için yapmayacaktır. Böyle bir durumda sabretmek, yapılması gereken şeyi kendiliğinden yapılmasını beklemek en doğu hareket olacaktır.
İstemediğim kişilerle arkadaşlık kuruyor; Aileler bazen çocuklarının büyüdüğünü zamanında fark edemez ve onlarla hala küçük çocuk gibi davranmaya devam ederler. Her zaman yapıp yapmaması gereken şeyi söylerler, seçimlerinde çok fazla müdahaleci olurlar, çocuklarının fikirlerini ciddiye alıp dinlemezler. Otorite altında boğulan genç sonunda isyan edip, kendisi gibi ailesine isyan bayrağı açmış, ailesiyle bağları koparmış, anne babalara göre kontrolden çıkmış gençlerle arkadaşlık etmeye başlarlar.
Gittikçe bizden uzaklaşıyor; Gençler kendilerini olduğu gibi kabul eden, sevgi, saygı gösteren, desteğini her zaman kendisinden esirgemeyen bir aileye ihtiyaç duyarlar. Eleştiren, nasihat eden, desteğini bazı şartlara bağlayan, aile tutumlarına karşı tepkili olurlar. Davranışları yargılanan, sürekli eleştirilen gençler, büyüklerinin kendisini anlamadıklarını düşünerek onlardan uzaklaşırlar.
Sigara vb. zararlı maddeleri kullanıyor; Bunun birçok sebebi olabilir. En başta gelen sebebi, yasak olan bir şeyi yapıyor olmanın verdiği, gençlere özgü haz duygusudur. Bir başka önemli sebebi ise bizim toplumumuzda olan ‘sigarayı büyükler içer’ şeklindeki yargıdır. Gençler de büyük olmaya çalıştıklarına göre sigara içerse yetişkinlere özgü olan bir davranışı yapmış olmanın verdiği büyüklük duygusunu gerçekleştirmiş olacaktır.
Ne kadar özgürlük tanımalıyım? ; Gençlerin bağımsız davranmaya ihtiyaçları vardır. Bu konuda çocuğunuz ile konuşmalı ve sınırları birlikte koymalısınız. Ergenler birçok davranış ve giyim modeli denerler ve daha sonra kendi davranış ve buna bağlı olarak da giyim tarzlarını oluştururlar. Aileler bu denemelere izin vermeli onlara destek olmalıdır. Aksi takdirde özentili davranış ve aşırıya kaçmış giyim tarzları ortaya çıkabilir.
Karşı cinsle arkadaşlığını nasıl karşılamalıyım?; Ergenin önemli hedeflerinden biriside cinsel kimliğini sağlıklı bir şekilde kazanabilmektir. Bunun gerçekleşmesi için kız- erkek arkadaşlığı önemlidir. Çocukluk çağından başlayarak bu konuda eğitim verilmeli genç kendi sorumluluğunu taşıyabilmelidir. Bu konuda baskı altına alınan gençler farkında olmadan bu konulara karşı daha hassas ve ilgili olurlar, bunun sonucunda da istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.
• Biz genel olarak nasıl davranmalıyız?; Eleştiri/ nasihat gibi yöntemler ters etki yapmaktadır. Nasihat yerine aktif dinleyici olmak gerekir. Gence emir vermek yerine fikir vermek daha yapıcıdır. Tehdit, baskı gibi yöntemler isyana, yalana, evden kaçmaya yöneltir. Esnek, sabırlı ve sevgi dolu büyükler bu dönemde gençlerin en büyük ihtiyacıdır.
Bu haber 18644 defa okunmuştur

:

:

:

: