Gerçekten çok zor günlerden geçtik. Her şey bir süreçti. Hikaye nasıl gelişti? Önce faizler bastırıldı. Buna binaen döviz yükseldi. Daha sonra yükseliş sırasında insanların döviz alması ve faizlerin daha düşürülecek olması ihtimali nedeniyle 18.50 a gelen dövizi izledik. Asgari ücreti 4.250 bandına getirilmesi ve bir gece de TL nin Dolar karşısında %60 değer kazanması nı da bu gözler şahit oldu. Bu doların baskılanması neticesinde halk da sevinç görüldü.
1. Sorumuz şu; Madem dolar bir gece de kontrol altına alınabildi bu seviyelere çıkmasına neden izin verildi?
2. Bu kur a çıkarken kimler kar kimler zarar etti?
3. İç piyasa da dolar15 üstü mal alımı yapan ve şuan 10.99 dolar tl kurundan satamayacağına göre bu firma sahipleri bundan sonra neler yapabilir? Zararları nı nasıl telafi edebilirler? En önemlisi Dolar TL kurun da 15 üstü mal alım yapan x firması bu zararını kimler telafi edecek?
İşte yukarı da bahsettim sorular gayet açık ve net!
İhracat ve ithalat büyük etki altına girdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açılışında söylediği söz aklımız da yer edindi. Bu sorunu bir gece de çözdük. Madem bir gece de çözülecek sorunu aylara neden yayıldı? Bunlar da sorulması gereken önemli sorular.
Bence artık Cumhur ittifakı da seçim startını verdi. Bundan sonra atılacak adımlar da seçime yönelik adımlar olacaktır.
Devam…
Kısa dönemli olarak millet ittifakının söylemleri çöpe gitti. Bugün atılan adım akıllıca ve doları kontrol edebildiklerini gösteren bir manevra oldu.
Bu paket uzun vadede işe yaramaz. Kısa vadede iş görür. Piyasaları bir süre istikrar sağlasın diye dolar üstünde baskı getirir. Bugün atılan adımlar ERKEN SEÇİME gidilecek mi? Haziran ayında bir seçim olacağı söylentileri çıktı. İşte bu söylenti bile dolar alımlarını bir süre durduracaktır.Orta uzun vadede doların çok yükseleceğini düşünmüyorum. Özellikle son hamle oyun kurucunun da dolar üzerinde etkili olduğunu bizlere tekrar hatırlattı.
Geçen hafta bana sorulsa Türkiye erken seçime gider mi diye? Buna yok derdim lakin bugün gidilebileceğinin izleri var. Dolar TL kuru bir gece 18.50 dan 10 lara çekilmiş. Asgari ücret artışları yapılmış. Covit aşısı yerli üretime geçinin startı verilmiş ve en önemlisi iş ve işveren ile alakalı da yeni ekonomik girişimleri de önümüzde göreceğiz gibi.
Dolar bundan sonra stabil tutulmak istenecektir. Bu şahsi fikrimdir. Kısa dönemde gerçek olabilir ama uzun vadede gelecek rakamlar ve uluslar arası anlamda açıklanacak rakamlar etkili olabilir. Ayrıca uluslar arası gelişmeleri de dolar tl kurunda etkili olduğunu da unutmayalım.
Örtülü faiz verilmesi iyi taktik ve hareket olduğu kadar ekonomi üzerinde negatif etkilerini de görebileceğimizi de unutmayalım.
Bugün gelinen noktada iktidar bu işi düzeltebileceğinin mesajını millete vermek istedi. Dolar üzerinde etkili bir oyuncu olduğunu traderlara gösterdi. Kuru stabil yaptıktan sonra enflasyon üzerinde de söylem geliştirip düşüreceklerini de açıklayacaklar. En önemlisi hükümete güveni tahsis etmek için tüm mekanizmaları devreye sokmak isteyecekler. bu kur düşürüldü
Azerbaycan , KATAR, BAE gibi ülkeler den gelen swap anlaşması da Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır. Özelikle Azerbaycan ın Karabağ zaferinde Türkiye nin oynadığı rol unutulmamalı. Buradan gelecek swap kanalı da ekonomimize katkı sağlayacaktır. EYT üzerinde adımlar da seçim öncesinde iktidar tarafından gelebilir.Turizm gelirleri de bu gelecek sezonda iyi gelebilir.Covit aşısında gelinen nokta ve salgını bir nebze de kontrol altına alınması önümüzde ki dönemde turizm gelirlerini arttırabilir.
Tüm bu seçenekler masada ele alındığında ortaya büyük bir kaynağın çıkacağı aşikardır. İşte bu seçenekler dolar tl kurunda etkisi olacaktır.
Önümüz de bazı gelişmeler de var . Neler onlar? 3 ocak 2022 de enflasyon rakamları açıklanacak. %26 enflasyon açıklanırsa faizler de 15-17 bandında olduğuna göre arada ki fark bizleri düşünmeye itecektir. FED faiz arttığında dolar tl kurunda nasıl etki olacağını az çok kestirebiliyoruz. Bunun dışında halkbank davası f35 krizi s400 krizi gibi konular da buzdolabında bekleyen konular..
Ayrıca Türk tipi kalkınma programından bahsediliyor. Çiftçi sisteminde 2 milyon çiftçi varken bu rakam son dönemde 500 bine düşmüş.Son 20 yılda ekilen arazi %20 azalmış durumda işte bunlar düşünülmesi gereken ekonomi kurmaylarının üzerinde program geliştirmesi gerektiği önemli konular.
Üretim azaldı. Swaplar dan gelecek paralar kısa vade de çıkar yolu uzun vade de çıkar yolu değil. O yüzden hatırlatma fayda var TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ!