Efsane İsimler KEMAL TUNÇ ve OSMAN BALIKÇIOĞLU

KIBRIS Türk Edebiyatının duayen tiyatro ve radyo sanatçıları… Yarattıkları tiplerle bir döneme damgalarını vurdular.

KIBRIS Türk Edebiyatının duayen tiyatro ve radyo sanatçıları… Yarattıkları tiplerle bir döneme damgalarını vurdular.

Kemal Tunç’u 2006’da kaybettik.

Osman Balikcioglu da İngiltere’de hayatını sürdürüyor. Orada da uzun yıllar sanatını sürdürdü. Özellikle Londra’da yaşayan Kıbrıslıların hayatlarını kaleme aldı. Oyunlarını da kitaplaştırdı.

Bugün GİRNE Kapısındaki Kuğulu Parka ALİKKO ile CAHER ve köpekleri BATSALİ’nin heykeli dikildi. Heykeller ünlü heykel sanatçısı Sevcan Cerkez yapıldı.

ALİKKO İLE CAHER KİMDİR?

Hayatını 2007’de kaybeden tiyatro sanatçısı Kemal Tunç’un yarattığı, “Alikko ile Caher” karakterleri, Kıbrıs Türkçesiyle oynanan skeçlerle ünlendi.

Kemal Tunç’un 1960’lı yıllarda, çocukluğunda dinlediği hikayelerden esinlenerek kaleme aldığı Alikko ile Caher skeçleri, Kıbrıs Türk halkının mücadele yıllarında Bayrak Radyosu’ndan yayımlanarak halka moral verdi.

O dönemlerde Alikko’yu Kemal Tunç, Caher’i Dinçer İsmail Aktunç ve Alikko’nun eşi Fatmalı karakterini ise Güzide Tunç seslendirdi. Daha sonra ise Caher karakterini Osman Balıkçıoğlu ve Fatmalı’yı Şadiye Balıkçıoğlu seslendirdi. Daha sonra bu skeçler radyo programından tiyatro sahnesine taşındı.

Ardından, Alikko ile Caher 30 yıldan sonra ilk kez 2004 yılında Osman Balıkçıoğlu’nun yazdığı yeni bir versiyon ile sergilendi.

Alikko ile Caher’in kaynağı olan Büyükkonuk köyünde de sanatçı Sevcan Çerkez tarafından yapılmış ikilinin heykeli bulunuyor.

KEMAL TUNÇ kimdir?
Kıbrıslı tiyatro sanatçısı, oyuncu, seslendirme sanatçısı, yönetici (D. 14 Kasım 1938, Lefke / Kıbrıs – Ö. 28 Mayıs 2006, Kıbrıs). Lise öğreniminden sonra kendini tiyatroya adadı. Kıbrıs’taki Devlet Tiyatrolarının bu aşamaya gelmesinde ilk temeli atanlardan birisi olan Kemal Tunç, canlandırdığı pek çok başarılı rolle tanınmıştır.

1963 yılında kurduğu “İlk Sahne”nin devamı olan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak son zamana dek oyunlarda rol aldı. 1963 yılında Bayrak Radyosu’nun ilk kurucularından olan sanatçı, Meral Tekin Birinci Vakıf Tiyatrosu’nu da kurarak sanat adına öncülüğüne devam etti.

Önemli bir tuluat oyuncusu olan Tunç, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu’ndaki “meddah” oyunlarının vazgeçilmez ustasıydı. Kendisinin kaleme aldığı ve halkın “Aleko ile Caher” hikayesindeki tiplemesiyle yakından tanıdığı Tunç, oynadığı dizi filmlerle, yaptığı seslendirmeler ve rol aldığı reklam filmleriyle de unutulmaz bir isim olmayı başarmıştır.

Canlandırdığı pek çok başarılı rolle tanınan Kemal Tunç 1963 yılında kurduğu İlk Sahne’nin devamı olan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak son zamana dek oyunlarda rol almıştır.

Adamızın karanlık savaş yıllarında Kıbrıs Türk toplumunun varoluş mücadelesinde umut ve direnç aşılayan bir simge olmuştur. Bayrak Radyosu’nun ilk kurucularından olan sanatçı, Meral Tekin Birinci Vakfı Tiyatrosu’nu da kurarak sanat adına öncülüğüne devam etmiştir.

Önemli bir tuluat oyuncusu olan Tunç, Kıbrıs Türk Tiyatrosu’ndaki ‘meddah’ oyunlarının vazgeçilmez ustasıydı. Kendisinin kaleme aldığı ve halkın ‘Alikko ile Caher’ hikayesindeki tiplemesiyle yakından tanıdığı Tunç, oynadığı dizi filmlerle, yaptığı seslendirmeler ve rol aldığı reklam filmleriyle de unutulmaz bir isim olmayı başarmıştı.

28 Mayıs 2006’da Kıbrıs’ta öldü. 1990’da Lefkoşa T. Belediye Tiyatrosu kurulunca Yücel Köseoğlu’yla birlikte ‘Onur Sanatçısı’ seçilmişti. Vefat yıldönümlerinde kendisi için anma törenleri düzenlenmektedir.

OSMAN BALIKÇIOĞLU KİMDİR?
Osman Balıkçıoğlu 1944 yılında Lefkoşa’da doğdu. 1962 yılında Lefkoşa İngiliz Okulu ‘The English School’dan mezun oldu. 1972 yılına kadar Lefkoşa Belediye memurluğu, tiyatro oyunculuğu, radyo program sunuculuğu yaptı. Beş yıl mücahitlik, dile kolay bitmez tükenmez her Kıbrıs Türk erkeği gibi elinde silah, vatan sevgisi gelecek nesiller için yaz, kış demeden nöbet tuttu, halkını ve vatanını korudu…
Kemal Tunç’un Kıbrıs Türk Tiyatrosu’na kazandırdığı “Alikko ile Caher”de Caher rolünü oynayan sevgili Osman Balıkçıoğlu 1972 yılında yeni bir yaşama, bir umuda doğru İngiltere’nin başkenti Londra’ya merhaba dedi. Orada bekleyen yaşamın zorluklarına kendini siper etti. Garsonluk, aşçılık, fırın işçiliği, fabrika işletmeciliği yaparak hayatını idame ettirmeye çalışırken bir yandan da içinde yanan tutuşan tiyatro sevdasını Londra sahnesine taşıdı.
Amatör bir ruhla sarıldı sevdasına Kıbrıs ağzı ile birçok senaryoya imza attı. Londra halkına oyunculuğunu sergiledi ve yazmış olduğu skeçleri Londra Türk Radyosu’nda program yapımcılığında birçok insanın evine radyodan konuk oldu…

SEVCAN ÇERKEZ kimdir?
Sevcan Çerkez (d. 1961, Lefkoşa), Kıbrıs Türkü seramik heykel sanatçısı. 1963 yılında adada çatışmaların şiddetlenmesini takiben ailesiyle Kermiya bölgesine yerleşti. 1976'da Lefkoşa Türk Lisesi'nden mezun oldu. İlk heykel çalışmalarına 1986'da lisedeyken başladı. Ailevi sorunlar ve çocuklarının küçük yaşta olmasından ötürü heykel yapmayı bıraktı, sanatına yeniden dönmesi 2000 yılında oldu. İlk kişisel sergisini 1997'de kız kardeşi Semra Bayhanlı ile açtı.[1] Heykel sanatına ilgi göstermeden önce ağırlıkla portre resimler çizdi. Bu resimlerinde günlük yaşamda tesadüf ettiği insan yüzlerinden ilham alarak mimik ve yüz ifadelerine ağırlık verdi. Heykellerinde ise yaşadığı kültürlerin etkisi ağırlıkta oldu, Kıbrıs'a özgü kadın ve erkekler ve ziyaret ettiği Afrika'dan yüzleri heykellerinin ilham kaynakları oldu. Yaşlı insan yüzlerinin ağırlıkta olduğu heykellerinin nedenini 'yaşlıların yüz ifadeleri bir yaşamın son özetidir' şeklinde açıkladı. 2009'da Commonwealth ödülüne layık görüldü ve Afrika'ya, Cape Town'a gönderildi. Burada bir seramik fabrikasında çalıştı ve Greatmore Studio Galerisi'nde uluslararası sergiye katıldı.[2] Bu sergide beraber çalıştığı siyahi kadınlardan ilham alarak yarattığı heykeller sergilendi.[3] Heykellerindeki amacını, 'Kıbrıs'ın sorunları ile doğa ve insanlığa olan sevgisini göstermek' olarak açıkladı.[4] 2001-2003 arasındaYenidüzen'de günlük karikatürler yayımladı.[5] 2002'de Büyük Han'da atölye açtı.[6] 2012 yapımı Ölü Bölgeden Fısıltılar adlı filmde oynadı.[7]

Sevcan Çerkez'in Geçitkale'de yer alan bir eseri.
Birçok yerel ve uluslararası düzeyde sergi düzenleyen Çerkez 2013'de Ödüm Koptu adını taşıyan sergisini İstanbul ve Lefkoşa'da olmak üzere iki bölümde sergiledi.[8] 2016'da ise Sosyeteler adını taşıyan ve 'insani hataları' temel alan projesini açıkladı.[9]

Çok değerli sanatçımız ve yazarımız Osman Balıkçıoğlu ile sevgili öğrencim Sevcan Çerkez’i gönülden kutluyorum.
Daha nicelerine, diyorum.

Ayşe TURAL

Bu haber 3975 defa okunmuştur

:

:

:

: