Yıllardır geleneksel hale gelen, koleje adım atan 6. sınıflar arasında yapılan çok anlamlı bir gün ve çok duygulu bir anlar…
Bu hafta 14 Mart pazartesi günü yapılan etkinliğe, TMK Müdürü sevgili Candan KORTAY ve Edebiyat Bölüm Başkanı Şükran AVCI tarafından jüri üyesi olarak davet aldım.
Elbette benim için büyük onur… Yıllardır jürinin değişmez kişisiyim.
TÜRK MAARİF KOLEJİNDEKİ YILLARIM
1984- 1991 yılları arasında orada Türkçe- Edebiyat öğretmenliği yapmıştım. Benim için unutulmaz yıllardı. Rahmetli Şinasi Tekman ve Erdoğan Şensoy’un müdürlüğü zamanında orada bulundum.
Sayıları binleri bulan öğrencilerimin hayatlarına dokunmak inanılmaz bir duygu seli… Onları yıllar sonra her yerde karşımda bulmaksa bambaşka bir mucize…
1991 yılında okuldan emekli olurken bana harika bir VEDA töreni hazırlanmıştı.
Neyse çok gerilere gittim sanırım.
Sabah erkenden kalkıp heyecanla okula gidiyorum. İlk işim öğretmenler odası… Orada olduğum yıllarda öğretmenlik yapanlar, öğrencim olarak okuttuklarım beni sevgiyle karşılıyor. Jüride meslektaşım Sabiha AKTAN da var.
Yarım saat kadar tatlı bir sohbet gerçekleştiriyoruz.
Derken salonun hazır olduğu haber verilince hepimiz kalkıyoruz. Bahçeye, sınıflara ve öğrencilere hayranlıkla bakıyorum. Gözlerim doluyor. Ne çok anım var. Ne kadar güzel işler başardık…
Salondayız. Öğrenciler aralıklı oturuyor, pandemi önlemi olarak… Hepsi cıvıl cıvıl… Biraz sınıflar yarışır gibi elbette…
Edebiyat Bölüm Başkanı Şükran Hanım, açış konuşmasında marşımızın tarihçesini, nasıl yazılıp bestelendiğini ve öğrencilerin 10 kıtayı da ezbere okuyacaklarını açıklıyor.
6. sınıflar arasında gerçekleştirilen yarışmaya her şubeden ön eleme yapılıp seçilen iki öğrenci katılıyor.
Bence tüm öğrenciler birinciydi. Heyecanları, duyguları görülmeye değerdi. Baştan sona İstiklal Marşını ezbere okumaları bile
ayakta alkışlanmaya değer…
Bayrakların gölgesinde arka arkaya okunan İstiklal Marşı insanı derinden etkiliyor.
YARIŞMACILAR:
Cemil Kerem BAŞAĞAÇ ( 6-B )
Deniz ÖKTENAY ( 6-B )
Derin Su SEZGİN ( 6- E )
Duru TEHDİT ( 6- A )
Ecem YILDIZ ( 6 -E )
Kayra YİĞİTER ( 6-D )
Nail GÜRMEN ( 6-D )
Nefes Hacıarifoğlu ( 6-A )
Yiğit YALÇIN ( 6- A )
DERECEYE GİRENLER:
1. Nail GÜRMEN (6-D)
2. Duru TEHDİT. (6-A )
3. Nefes HACIARİF. ( 6- A)
OKULUN TARİHÇESİ
1963 toplumlararası çatışmaların başlamasıyla Rum Kesimindeki İngiliz Okulunda öğrenim gören Kıbrıslı Türk
öğrencilerin öğrenimlerini sürdürebilmeleri için 27 Ocak 1964 tarihinde “Köşklüçiftlik İngiliz Okulu” adıyla bir okul kurulmuştu. Okulun kurucuları, o dönem İngiliz Okulunda öğretmenlik yapan Hasan Nevzat, Behzat Gürsel ve Mahmut İslamoğlu’dur. Okulun ilk öğrencileri evlerinden masa ve sandalye taşıyarak Köklüçiftlik’teki altı odalı bir evi okula dönüştürmüş ve çok zor şartlar altında öğrenimlerine kaldıkları yerden devam etmeye çalışmıştı. Özel okul statüsünde öğretime başlayan Köşklüçiftlik İngiliz Okulu, başta öğretmenler ve veliler olmak üzere, pek çok kişinin özveri dolu çalışmalarıyla kısa sürede göz doldurmaya ve İngilizce tedrisatı nedeniyle tercih edilmeye başlanmıştı. Birkaç yıl içerisinde öğrenci sayısının artmasıyla öğretmen sayısında da artışlar olmuş, ancak 1963 yılından sonra Kıbrıslı Türklerin içine sürüklendikleri ekonomik çöküntü ve yaşamak zorunda bırakıldıkları o yokluk ve yoksulluk şartlarında öğretmenlerin maaşları ödenememiş ve okul 1967 yılında “İngiliz Okulu” (English College) adıyla Maarif Dairesine devredilmişti.
Bu tarihte Victoria Kız Lisesi binasına (şimdiki Selen Otopark) taşınan okul büyümeye devam etmiş ve 1971 yılında Haydarpaşa Cami avlusunda bulunan binalara (şimdiki Eski Eserler Dairesi) taşınmıştı.
1974 Barış Harekatından sonra “Türk Maarif Koleji” adıyla Küçük Kaymaklı’daki şimdiki binasına taşınan okul büyümeye devam etmiş ve 2013-2014 öğretim yılında 118 öğretmen ve 980 öğrenciye ulaşmıştır.
Türk Maarif Koleji’nin yapısı ve öğrenci seçme yöntemleri yıllar içerisinde değişikliklere uğramıştır. Şöyle ki:
1964 – 1991 Hem ortaokul hem de lise kısımları aynı binada. Kolej giriş sınavı ilkokul sonunda yapılmıştır.
1991 – 1994 Ortaokul Bayraktar Türk Maarif Koleji’nde. Kolej giriş sınavı ilkokul sonunda yapılmıştır.
1994 – 1997 Paket program. Kolej giriş sınavı kaldırıldı. Öğrenciler Lise 1’e değişik ortaokullardan seçilerek alındı.
1997 – 2004 Ortaokul Bayraktar Türk Maarif Koleji’nde. Kolej giriş sınavı ilkokul sonunda yapılmıştır.
2004 – 2009 Yönlendirme Sınavları. Öğrenciler değişik ortaokullardan Yönlendirme Sınavları ile seçilerek alındı.
Yönlendirme sınavları 2011-2012 öğretim yılında sona erdi.
2009 – …….. Ortaokul Türk Maarif Koleji’nde. Kolej giriş sınavı ilkokul sonunda yapılmıştır.
1964-1991 yılları arasındaki dönemde hem orta hem de lise sınıfları ayni binada bulunmaktaydı.
1991 yılında orta bölümü ayrı bir okul olarak Bayraktar Türk Maarif Koleji adıyla başka bir binaya taşınmıştır. Bayraktar Türk Maarif Koleji’ni bitiren öğrenciler otomatik olarak Türk Maarif Kolejine kayıt yaptırarak liseyi bu okulda okumakta ve buradan mezun olmaktaydılar.
Türk Maarif Koleji – Bayraktar Türk Maarif Koleji, kurulduğu günden başlayarak 1994 yılına kadar öğrencilerini ilkokul sonrasında yapılan bir giriş sınavıyla seçmekteydi. (1994 yılında dönemin hükümeti Kolej giriş sınavlarını kaldırarak paket program adı altında yeni bir uygulama başlatmış, akabinde gerçekleşen hükümet değişikliği neticesinde Kolej sınavları yeniden başlatılmıştı).
2004-2005 öğretim yılından başlayarak Kolej Giriş Sınavları yeniden kaldırılmıştır. Getirilen yeni sisteme göre 8. sınıf (ortaokul son sınıf) sonrasında yapılan yönlendirme sınavları ve diğer kriterler çerçevesinde Türk Maarif Koleji’nin 9.sınıfına belirlenen kontenjan sayısı kadar öğrenci seçilmiştir.
Bu yeni uygulama 2008 – 2009 öğretim yılından başlayarak hayata geçirilmiş ve 2011-2012 öğretim yılı başına kadar devam etmiştir. 2009 – 2010 öğretim yılından başlayarak ortaokul yeniden Türk Maarif Koleji bünyesine alınmış ve Kolej giriş sınavı da ilkokul sonunda yapılmıştır.
İSTİKLAL MARŞI’nın yazılması için açılan YARIŞMA
Kurtuluş Savaşı yıllarında, ordu tarafından bir İstiklal Marşı yazılması isteği üzerine Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) 500 lira ödüllü yarışma açtı. Bakanlık, yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6'sını seçip, bastırdıktan sonra milletvekillerine dağıttı. Ancak bu şiirleri yeterli bulmayan dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), yarışmaya para ödülü olduğu için katılmadığını öğrendiği Burdur Milletvekili Mehmet Akif'e (Ersoy) mektup yazarak yarışmaya katılmasını istedi.
Meclisin 12 Mart 1921'de Başkanvekili İstanbul Milletvekili Dr. Adnan (Adıvar) Bey başkanlığında yaptığı toplantıda, bu yedi şiir ele alındı. Tartışmalardan sonra İstiklal Marşı olarak kabul edilen Mehmet Akif'in şiiri, Meclis kürsüsünden Bakan Hamdullah Suphi tarafından okundu.
Mehmet Akif ise para ödülünü almak istemedi. Yarışmanın şartnamesi uyarınca almak zorunda olduğu belirtilince; Mehmet Akif parayı ''Darül Mesai'' adlı yardım kurumuna bağışladı.
Marşın kabulünden sonra Maarif Vekaleti bu kez beste yarışması açtı. 24 müzisyenin katıldığı yarışmanın sonuçlanması savaş yüzünden gecikti. Bakanlık, 1924 yılında oluşturulan özel bir komisyonun Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini ''İstiklal Marşı'' olarak belirlediğini duyurdu. Çağatay'ın bestesi Türk müziğinin etkisi altında olduğu gerekçesiyle 1930 yılında alınan karar uyarınca Osman Zeki Üngör'ün bestesi ''İstiklal Marşı'' olarak benimsendi.
İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ
İstiklal Marşı, Büyük Millet Meclisi'nde 12 Mart 1921'de yapılan oturumda Türkiye'nin milli marşı olarak kabul edildi.
ATAM’ı ve KURTULUŞ SAVAŞIMIZI bir kez daha anmaktan, ATATÜRK SEVGİSİNİ küçücük yüreklere aşılamaktan bir kez daha mutluluk ve gurur duyuyorum. Gerçek eğitim işte budur, diyorum.
Saygıyla...
Ayşe TURAL