Ülkemizdeki kısır tartışmaları bir kenara bırakıp, “dünyada neler oluyor” bir bakmanın zamanı geldi de geçiyor bile…
Yaşanan global krizden çıkış yolu arayan ülkeler, her yolu deniyor.
Rum yönetimi dün yurt dışında yüksek yaşam standardına sahip yatırımcıları ve merkezlerini Güney Kıbrıs’a taşımak isteyen yabancı şirketleri cezbetmek için vergi indirimi programı başlattı.
Türkiye uzun zamandır 250 bin dolara konut alana vatandaşlık veriyordu. Bu rakamı bu yılın başında 400 bin dolara çıkardı.
Dünyanın bir çok ülkesinde yatırımların çekilmesi, paranın ülkeye gelmesi için adeta bir yarış var.
Pek biz ne yapıyoruz?
İş insanı Ali Özmen Safa’nın geçen yıl ortaya attığı “250 bin dolarlık konut alana vatandaşlık verelim” önerisine başta Emlakçılar Birliği olmak üzere Ticaret Odası, siyasiler hatta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere pek çok kesimden destek geldi.
Peki tüm bu desteklere rağmen bir gelişme kaydedildi mi? Elbette hayır…
Ülke ekonomisine bir yılda en az 1 milyar dolar getirecek bu hamle, şu anda ne yazık ki siyasetin gündeminde bile değil.
Emlakçılar Birliği, Sucuoğlu döneminde bir çalışma başlattı. Ama siyasetimizdeki baş döndürücü hız malum. Başlatılan hiçbir proje sonuna kadar götürülemiyor. Çünkü siyasilerin ömrü o projeyi bitirmeye kafi gelmiyor.
Ülkemizde en popüler konu elbette bunlar değil. Farkındayız.
Kim hangi kamu kurumunun yönetiminde olacak?
Kamuda ay sonu maaşlar ödenecek mi?
Ek mesailer ödenecek mi?
13. Maaşların ödenmesinde sorun olacak mı?
Siyasilerimiz, bu soruların önüne geçebilecek daha popüler bir konunun peşine düşemiyor. Çünkü bu sorularla oy tabanı arasında ciddi bir bağ kuruyor.
Peki biz ülkenin önünü açacak gerçek sorunlara odaklanmazsak ne olur?
Bütçe rakamları ortada. Önümüzdeki yıl en iyimser tahminle ortaya atılan yüzde 9 açık bile şimdiden Maliye yönetimini kara karar düşündürüyor.
Şunu artık görelim. Ekonomide yabancı yatırımcıyı bu ülkeye çekmeyi başaracak adımları atamazsak, maaşlar da ödenemeyecek, 13. maaş da hayal olacak. Deniz bitiyor. Bizden söylemesi…