Mutluluk, hem zor hem de kolay. Mutluluğa giden yola girmek farkındalığına ulaşmak kadar huzur verici bir durum yok. Kıbrıs halkı, mutlu mu? Mutlu olabilmek için neler yapıyor? Bu konudaki farkındalığımızın oluşturulması önemli bir noktayı gözler önüne getiriyor. Yaşamımızda bizi mutlu eden kimler / neler var?
Mutluluk Kavramı
Kavramların anlamı oldukça önemli. Herhangi bir kavramın anlamını bilmeden konuşmak, yaşamak doğru değil. Kavramların içinde yaşıyoruz; ama onları yanlış biliyoruz. Mutluluk, TDK sözlüğünde “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, ‘saadetlilik’ olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır.
Mutluluk Manevi Değerlere Bağlıdır
Kimileri mutluluğu maddi alanda, kimileri manevi alanda, kimileri ise hem maddi hem manevi alanda edinilebilecek bir ruhsal durum olarak ele almışlardır. Mutluluk hakkında Mistisizmde, çeşitli dinlerde ve felsefi ekollerde ortaya konan görüşlerdeki farklılıklar bazı önemli sorulardan doğmakta.
Mutluluk Acıların Bir Sonucu Mudur?
“Acı, insanı olgunlaştırır.” derim her zaman. Bana göre öyle de başkaları bu konuda neler söylüyor? Bence acılar, hüzünler, bekleyişler, bitiminde mutlu ediyor bizleri. Olumsuzluklar içinde nilüfer çiçeği gibi parıl parıl doğuyoruz tekrardan yaşama. Acının ardından mutluluğu duyumsuyoruz iliklerimizde. Farz edin ki açsınız. Saatlerce aç kaldınız. Ardından yenen yemek, ne kadar da harika duruyor. Düşleyin lütfen, o anı. Tamamen aynı şey, diyebilirim.
İnsanın En Mutlu Olduğu “An”
Televizyona göz attığım nadir anlardan birinde denk geldim. Muhabir, sokaktan geçenlere rastgele mikrofununu uzatıp hayatın anlamını soruyordu. Verilen cevapların neredeyse hepsi aynıydı. Herkes “Hayatın amacı ve anlamı mutlu olmaktır,” diyordu. Mantıklı gibi görünen, ancak düşünülmeden verilen bir cevaptı bu. Her an mutlu olan insan, mutlu olduğunu nasıl anlar ki! Gece olmadan gündüzün ne anlamı var!
Hayatın Anlamı
Efsanevi gülmece yazarımız, rahmetli Aziz Nesin de zamanında hayatın anlamıyla ilgili olarak, dostu Sedat Simavi’ye: “Hayatın anlamı, kimsenin uğraşmaya bile cesaret edemeyeceği yüce ve önemli eserler bırakmaktır.” demiş.
Felsefe Ve Psikolojide Mutluluk Nasıl Tarif Edilir?
Her filozof, bilgi, zaman, mutluluk gibi evrensel kavramları açıklarken savunduğu felsefenin ilkelerine sadık kalmıştır. Antik Yunan filozoflarından Sokrates'e göre mutluluk, bilmemektir. Kişi var oluşuna ve kainata dair ne kadar çok bilgi sahibi olursa, aynı oranda mutsuz olur. Aristoteles'e göre ise mutlulukla erdem aynı anlama gelen iki kavramdır. Mutluluğu ''iyi yaşamak'' ilkesi üzerinden tanımlayan Aristoteles'e göre, kişi ancak; erdemli bir yaşam sürerse tam anlamıyla mutlu olabilir.
Daha Mutlu Olmanın 10 Kanıtlanmış Formülü
1- Dışarıda Zaman Geçirin.
2- Terleyin.
3- Yeteri Kadar Uyuyun.
4- Meditasyon Yapın.
5- İyi Arkadaşlar Edinin.
6- Meyve ve Sebze Ağırlıklı Beslenin.
7- Çiçeklerin Gücünü Hissedin.
8- Duygularınızı Kağıda Dökün.
9. Bakımlı olun.
10. Başkalarına yardım edin.
Benim en mutlu olduğum anlar, bir şeyler yaratmak ve tüm bunları insanlığa sunmak. Kendimizin yapabileceklerini belirlersek; daha bilinçli ve daha kısa sürede, güvenle yol alırız.