“CIRCLE OF LIFE” SERGİSİ GİRNE ÜNİVERSİTESİ’NDE

Sergi açmak hem de mandala sergisi açmak, hiç de sanıldığı kadar kolay değil.

Sergi açmak hem de mandala sergisi açmak, hiç de sanıldığı kadar kolay değil. Üstüne üstlük bireysel bir mandala sergisi… Bir mandala sanatçısı olarak bunu kolaylıkla dile getirebilirim. Çünkü, öncelikle mandalanın ne olduğunu karşındakilere anlatmak, mandalaların büyüsünü içerisinde barındıracak, o havayı verebilecek bir sergi salonu bulmak, oldukça önemli.
Serginin İçeriği
2015 senesinden bu yana çizdiğim mandalalardan oluşan kişisel sergim. Bu serginin amacı, 40 bin yıllık bir öğreti, terapi yöntemi, şifa yöntemi olan mandala konusunda herkeste bir farkındalık oluşturarak yaşamlarına mandala ve mandalanın getirilerini ekletebilmektir. Sergide: 100*100 boyutunda 10 adet, 50*50 boyutunda 4 adet, 30*30 boyutunda 19 adet eser bulunmaktadır. Buna ek olarak da 90*90 boyutunda en büyük mandala olarak kabul gören gözbebeği tablosu da sergilenmekte. Bu tablo, kendi gözbebeğimin profesyonel makinelerle çekimi yapıldıktan sonra büyütülüp ahşap çerçeve içerisine konulmuş halidir. Bu tablo, insanlara aslında, kendilerinin de birer mandala olduklarını anlatmak isteğimden doğmuştur. Tüm çalışmalar, kartonlar üzerine kurşun ve pilot kalemler kullanılarak yapılmıştır. Bunlar, doğal ahşap çerçevelere yerleştirildiği için sergi, çok farklı bir boyut kazanmıştır. Sadece Kuzey Kıbrıs’ta değil; tüm Dünya’da bu anlamda bir ilk olma özelliğini taşıyan özel bir sergidir.
Kendime Güvendim
Hayat çemberi, yaşam döngüsü anlamlarına gelen “Circle of Life” adındaki mandala sergimin açılışı, 20 Ocak 2023 tarihinde Girne Üniversitesi Prof. Dr. İlkay Salihoğlu Cumhuriyet Salonu’nda saat 14.00’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Olgun Amcaoğlu tarafından yapıldı. Girne Üniversitesi’nin desteklerini her zaman üzerimde hissetmişimdir. O gün bu hissediş, daha da farklıydı. Girne Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İlkay Salihoğlu’nun önce mandalayla ilgili bilgi vermesi, bana sorular yöneltmesi ve de kariyerimle ilgili konuşması, benim de bir mandala gibi yolculuğuma doğduğum yerden başladığımdan bahsetmesi, başarıya ulaşmamdaki püf noktalarımı öngörüsüyle açıklaması; Ekonomi ve Enerji Bakanımız Sayın Olgun Amcaoğlu’nun benim şahsımda Öğretmenlik mesleğiyle ilgili yaptığı olumlu eleştiriler, beni onore etti. Bir kez daha, doğru yolda olduğumu bana hatırlattı. İyi ki bu yolda önce kendime güvenmiş; sonrasında da emin adımlarla yol almaya devam etmişim.
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi
Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesinde konumlandırılan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, çağdaş estetik değerler ve anlayışlar düşünüldüğünde, ülkemizin uluslararası platform ve kendi özvarlığına hitap eden önemli bir seçme, biriktirme, koruma ve sergileme işlevlerini yükümlenen bir kurum hüviyetindedir. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi koleksiyonu, sanat tarihi bağlamında ülkelerini en iyi şekilde temsil edecek eserlerden oluşmaktadır.

Eserlerin, görüleceği üzere, ressamların değişik dönemlerini yansıtmasıyla birlikte; ekol, tarz ve üslûp bakımından geniş bir yelpaze oluşturmasıyla, Müze’nin her bakımdan temsilî bir nitelik taşıması da özellikle dikkate değerdir. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, 1940’lardan günümüze kadar uzanan 8000’den fazla sanat eseriyle önemli bir koleksiyona sahiptir. Kıbrıs Sanat Müzesi koleksiyonu, sanat tarihi bağlamında ülkelerini en iyi şekilde temsil eden 14 Türk Devleti sanatçılarının eserlerinden oluşmaktadır. Koleksiyonun çoğunluğu, koruma amaçlı özel odalarda saklanmaktadır. Temelleri 9 Ağustos 2018 de atılan Yakın Doğu Üniversitesi Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, eski eserler ve modern sanat alanındaki tüm yapıtların sergilenmesine olanak sağlayacak altyapıya sahip salonlarıyla, Yakın Doğu coğrafyasının en büyük modern sanat müzesi olarak tasarlanmıştır.
Eserlerimden dört tanesinin ( 100*100 ) bu müzede olacağını düşünmek bile beni mutlu etmenin yanında; bu işe gönül verişimin büyük anlamını da ortaya koymuştur.


Bu haber 1007 defa okunmuştur

:

:

:

: