En iyi tedavi tedbirdir!

Ülkede bir tartışma başladı. Yüksek katlı bina mı, alçak katlı bina mı?

Ülkede bir tartışma başladı. Yüksek katlı bina mı, alçak katlı bina mı?
Bu doğru bir tartışma değildir. Tartışma “sağlam bina, sağlam olmayan bina” şeklinde yapılmalıdır.
Dubai’de, Japonya’da, Çin’de, İstanbul’da, Güney Kıbrıs ‘ta, Londra’da, New York York’ta hep yüksek katlı binalar yapılıyor.
Biz de bundan kaçamayız. Ama bu binalar nasıl yapılmalı? İşin bam teli burasıdır.
Bazı çevreler Türkiye’deki deprem felaketinde yıkılan binaları görünce “Fasıl 96 iptal edilsin ki KKTC’de yüksek bina yapılmasın” diyor. Bu yaklaşım doğru değildir.
Yüksek süratle veya alkollü araba sürüp kaza yapanlar var diye biz yollarda araba sürülmesini yasaklıyor muyuz?
Bu meseleyi de böyle ele almalıyız.
Ada TV’ye konuk olan İnşaat Mühendisleri Odası eski Genel Sekreteri, İnşaat Yüksek Mühendisi Bora Kutruza, bu konuda çok ciddi uyarılarda bulundu.
Ülkede depreme karşı yaptıkları zemin etüdlerine göre taşıma kapasitesi en düşük yerin Long Beach sahili olduğuna dikkat çeken Bora Kutruza, “Yer yer bazı bölgelerde sert zemine ulaşmak için temelde 40 metrelik kazık çakmak gerekir. Çok maliyetlidir. Bu yapılıyor mu?” diye sordu.
Gazete olarak bizim ulaştığımız bilgiler, bazı inşaatlarda bırakın 40 metrelik kazık çakmayı bu derinliğin 12 metreyi bile bulmadığını gösteriyor. Allah korusun olası bir sarsıntıda bataklık gibi olan bu zeminde bu binalar ayakta kalabilir mi?
Kutruza’ya göre depreme karşı dayanıklı bu temel yapılamaz mı? Elbette yapılır ama çok maliyetli bir iş. Peki ya bu projelerin denetimi gerçekten yapılıyor mu?
Projelerin altına imza atan inşaat mühendisinin sorumlu olduğu belirtiliyor. Acaba projeye imza attıktan sonra o mühendisler yasalar karşısında sorumlu olduğu belirtilen o binaların inşaatını yapım aşamasına hiç görüyor mu?
Ya da denetim konusundaki sorumluluğu olan son belediyelerde bu konuda yeterli uzman teknik personel var mı?
Yoksa bırakın temeli denetlemeyi her şey olup bittikten sonra gelip sadece, “yeşil alan ayrılmış mı, otoparkı yeterli mi, kat sayısı ne” gibi sorularını yanıtlarını alıp ruhsat için bunları yeterli mi görüyorlar.
Bu soruların yanıtı önümüzdeki günlerde en çok tartışmamız gereken meselelerdir. Ey iyi tedavi tedbirdir. O halde boş tartışmaları bir kenara bırakıp biz o tedbirleri hayata geçirelim. Bizden söylemesi…
Bu haber 5075 defa okunmuştur

:

:

:

: