SİZ HANGİ RENKTE YAŞIYORSUNUZ?

Dünyanın iki ucu arasındaki saat farkına göre yaşamak, ne demektir?

Dünyanın iki ucu arasındaki saat farkına göre yaşamak, ne demektir? Böyle bir soru sorulduğunda direkt aklımıza farklı farklı ülkeler gelir. Ülkelerin var olduğu coğrafya açısından yerel saatleri birbirini tutmaz. Doğal olarak bu da bizlere değişik yaşanmışlıklar, anlar yaratmış olacaktır. Bir yerde olan olayı, saatler sonra duyma şansına erişmiş olacağız. Peki ya aynı coğrafya üzerinde, aynı saat dilimindeysek? Sırf aynı zaman dilimi diye aynı şeyler mi yaşanıyor? Rengarenk olan biz insanlar mıyız; yoksa rengarenk bir Dünyada anlık hissedilen renklere göre mi yaşıyoruz?
Greenwich Ortalama Zamanı
Seneler önce, yaklaşık sekiz sene önce, İngilizcemi güçlendirmek için Londra’ya gittiğimde Greenwich’i de ziyaret etmiştim. Sonraki Londra seferlerimin hepsinde de bu bölgeye gittim. Yaşamımda bundan sonra, olmazsa olmazlarım arasına giren önemli yerlerden bir tanesi olmuştu. Tüm Dünya saatlerinin buraya göre ayarlanıyor olmasının yanında bu bölgenin görülmeye değer sokakları, evleri, orijinal ürünler satan dükkanları ve tabii ki mutlaka denenmesi gereken Asya yemekleri var. Londra’dan gün içinde çok kolay gidiş dönüş yapabileceğiniz ve tüm gün vakit geçirebileceğiniz turistik bir yer.
Greenwich Meridyeni
Greenwich, Ortalama Zamanı ( İngilizce: Greenwich Mean Time ), Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır. Burada bulunan rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, baş meridyen (0°) kabul edilir. Atomik olarak hesaplanan ve GMT'den daha hassas olan UTC kullanılmaya başlanmadan önce dünyadaki saat ayarlamaları Greenwich'ten geçen meridyene göre yapılmaktaydı. Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür. Greenwich meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri ( + ); batıya doğru gidildikçe geri ( - ) gider.
Renklerin İfadesi
Mandala terapi yöntemiyle çalıştığımı ve bu yöntemi çokça kişiye öğrettiğimi, öğretmeye de devam ettiğimi bilmeyen yoktur. İşte, mandala üzerinden gidecek olursak; renklerin anlamlarının bize göre ifadesini açıklamak kolay olacaktır. ‘Mantralar Yantralar Mandalalar’ adlı kitabımdan yaptığım alıntı şöyledir: “Mandalalarımızı yorumlarken kullandığımız renklerin bizde çağrıştırdığı anlam oldukça önemlidir. Çizgilerimiz ve renklerimizle oluşturduğumuz mandalamıza baktığımızda, huzur da duyabiliriz; kasvet de. Önemli olan, oradaki renklerin hangi anlamlara geldiği değil; o renklerin bize hissettirdikleridir. Yine de renklerin anlamları, bu konudaki ufkumuzu genişletmek için birebirdir. Renklerin birden çok anlamı olabilir. Renkler, pozitif ve negatiflik de içerebilir. Fakat, burada dikkat edilecek nokta, o rengin bizde uyandırdığı duygudur. Bu yüzden, renklerin anlamlarını mandala üzerinde çalışırken o renkle ilgili bize en yakın gelen anlamını duyumsamak gereklidir.”
Carpe Diem Felsefesi ( Anı Yaşa )
Anı yaşamak olarak bilinen Carpe Diem, “günü yakala” olarak Türkçeye çevrilmiştir. Milattan yirmi üç sene öncesine dayanan bu felsefi akım, Romalı şair Horatius’un yazdığı bir eserin dizelerinde geçer. Anı yaşamak, günü gün etmek, doyasıya yaşamak ve tadını çıkarmak anlamlarına gelir. Carpe Diem felsefesi, her daim ölüm gerçeğinin farkında olarak zamanın değerini bilenlerin ve anı yaşamaya özen gösterenlerin felsefesi olarak da tanımlanabilir. Felsefenin özü 'Dün bitti, yarın uzakta ve bugünse andadır.' diyebilmekten geçer.
Kimler Neler Yapıyor?
Aynı zaman diliminde ya da farklı bir coğrafyayla bağlantılı olarak farklı bir zaman diliminde insanlar neler yapıyorlar? Bendeki cevabı: Biri, sinemaya giderken; diğeri, çiçek ekiyor. Farklı coğrafyalarda geceyi ya da gündüzü yaşamak. sevmek, nefret etmek, top oynamak, yas tutmak, geziye çıkmak, yemek yemek, uçak bileti almak, şarkı söylemek, resim yapmak, sınava girmek, ev temizlemek, ders dinlemek, treni kaçırmak, yüzmek, sarhoş olmak, çocuk bakmak, ağlamak, rüya görmek, hastaneye gitmek, dans etmek, sarılmak, aynaya bakmak, cenazede bulunmak, saçını kestirmek…
Kaynak:
https://tr.wikipedia.org
https://www.magnumicecream.com
Bu haber 948 defa okunmuştur

:

:

:

: